Skocz do zawartości
  • 0

Jakiś wiatraczek

kubas

Pytanie

Napisano

Znaleziony pomiedzy dwoma liniami okopów ogok leja. Oprócz tego wyszło jeszcze kilka łusek od mosina. Od czego ten wiatrak?? W środku gwint bardzo drobny.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,jesli ktos chce zobaczyc taki wiatraczek w akcji" to polecam film Pearl Harbour", tam bomba lotnicza wpadla do kuchni , kucharz odetchnal z ulga a wiatraczek sie jeszcze krecil i jak zatrzymal sie to bylo...buuum.pozdro.
Napisano
Tia, tylko że taki wiatraczek działał zupełnie inaczej - na PH puścili bąka po prostu. Gdy bońba była podwieszona pod samolotem, wiatraczek zabezpieczony był zawleczką. Pzy zrzucie bomby zawleczka była wyciągana z zapalnika i wiatraczek zaczynał się obracać, po kilku lub kilkunastu obrotach (zależnie od zapalnika) wykręcał się w ogóle i wypadał, uwalniając ruchome elementy zapalnika i tym samym powodując jego uzbrojenie.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Znalazłem takich wiatraczków dwie sztuki. Kolega przy mnie wykopał jeden. Skoro pochodziły od bomb to dlaczego po wybuchu ośka nie została w środku. Stwierdzenie, że się odkręcał i tak uzbrajał zapalnik ma sens patrząc na kierunek zwojów nakrętki.Myślę, że tak mogło być. W necie nic na ten temat nie mogłem znaleść.
Pozdrwaiam foka7
Napisano
O, z kierunkiem gwintu to ja bym uważał - wszak zapalnik taki mógł być montowany zarówno jako głowicowy, jak i denny - w tym drugim przypadku trzeba było ręcznie pracowicie wygiąć skrzydełka w przeciwną stronę.

Wiatraczek nie brał udziału w wybuchu bomby - wypadał z niej zaraz po zrzucie. A ośki mieć nie musiał, zależało to od konstrukcji bomby - czasem był rzeczywiście na ośce, a czasem tylko nakręcony od zewnątrz na korpus zapalnika.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

Znaleziony pomiedzy dwoma liniami okopów ogok leja. Oprócz tego wyszło jeszcze kilka łusek od mosina. Od czego ten wiatrak?? W środku gwint bardzo drobny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie