kubas Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Znaleziony pomiedzy dwoma liniami okopów ogok leja. Oprócz tego wyszło jeszcze kilka łusek od mosina. Od czego ten wiatrak?? W środku gwint bardzo drobny.
bird_dog Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 Witam,jesli ktos chce zobaczyc taki wiatraczek w akcji" to polecam film Pearl Harbour", tam bomba lotnicza wpadla do kuchni , kucharz odetchnal z ulga a wiatraczek sie jeszcze krecil i jak zatrzymal sie to bylo...buuum.pozdro.
kubas Napisano 6 Grudzień 2006 Autor Napisano 6 Grudzień 2006 Tak myślałem, że radziecki bo znaleziony obok leja za linią okopów niemieckich. Dziękuje wszystkim PZDR
Grzesio Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Tia, tylko że taki wiatraczek działał zupełnie inaczej - na PH puścili bąka po prostu. Gdy bońba była podwieszona pod samolotem, wiatraczek zabezpieczony był zawleczką. Pzy zrzucie bomby zawleczka była wyciągana z zapalnika i wiatraczek zaczynał się obracać, po kilku lub kilkunastu obrotach (zależnie od zapalnika) wykręcał się w ogóle i wypadał, uwalniając ruchome elementy zapalnika i tym samym powodując jego uzbrojenie.PzdrGrzesiu
foka7 Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Znalazłem takich wiatraczków dwie sztuki. Kolega przy mnie wykopał jeden. Skoro pochodziły od bomb to dlaczego po wybuchu ośka nie została w środku. Stwierdzenie, że się odkręcał i tak uzbrajał zapalnik ma sens patrząc na kierunek zwojów nakrętki.Myślę, że tak mogło być. W necie nic na ten temat nie mogłem znaleść.Pozdrwaiam foka7
Grzesio Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 O, z kierunkiem gwintu to ja bym uważał - wszak zapalnik taki mógł być montowany zarówno jako głowicowy, jak i denny - w tym drugim przypadku trzeba było ręcznie pracowicie wygiąć skrzydełka w przeciwną stronę.Wiatraczek nie brał udziału w wybuchu bomby - wypadał z niej zaraz po zrzucie. A ośki mieć nie musiał, zależało to od konstrukcji bomby - czasem był rzeczywiście na ośce, a czasem tylko nakręcony od zewnątrz na korpus zapalnika.PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 A od jakiego zapalnika?Ja bym obstawiał AM albo APUW-1...PzdrGrzesiu
kubas Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Znaleziony pomiedzy dwoma liniami okopów ogok leja. Oprócz tego wyszło jeszcze kilka łusek od mosina. Od czego ten wiatrak?? W środku gwint bardzo drobny.
kubas Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Druga strona w tym otworze gwint drobniutki.
jerzyk Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 witam- to część zapalnika do bomb lotniczychpozdrawiam -j.
Pytanie
kubas
Znaleziony pomiedzy dwoma liniami okopów ogok leja. Oprócz tego wyszło jeszcze kilka łusek od mosina. Od czego ten wiatrak?? W środku gwint bardzo drobny.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.