Skocz do zawartości

Informacje na temat: Kielce, przedmieścia Kielc i PODKARCZÓWKA

UNIRG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat wojsk stacjonujących oraz walczących w Kielcach i na przdmieściach.
Oraz informacji czy ktoś przeszukiał przedmieścia Kielc a dokładnie obecną Podkarczówkę i jej okolice.
Napisano
Zobacz w książce:
Adam Massalski, Stanisław Meducki Kielce w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945", na stronach 347-358 znajdziesz trochę informacji na temat umocnień wokół Kielc, niemieckich przygotowań do obrony miasta i radzieckich w celu jego zdobycia oraz krótki opis przebiegu walk o miasto. Jest tego niewiele ale warto przeczytać.

Pozdrawiam
Napisano
Interesują mnie też informacje na temat powsatnia i obozowisk powstańczych wokół Podkarczówki.
Słyszałem że takie obozowiska były również w okolicacj Bielin.
Napisano
Książka Massalskiego i Meduckiego jest niezła ale co do miejscówek konkretnych to raczej nie bardzo.

Może z serii militaria Kielce 1945".

Co do okolicy klasztoru i samej góry - jakieś fanciory powinny być - chociażby po pielgrzymach.
Napisano
Ha a mozecie mi powiedziec jakie zbiorniki wodne znajduja sie na terenie Kielc ? Tzn te ktore byly w latach okupacji i dotrwaly do dzis bez przerubek melioratorskich.
Dzieki
Napisano
Na terenie Kielce to zbiorników wodnych w ogóle jest jak na lekarstwo a spełniających twoje kryteria to nie kojarzę.
Może tylko staw parkowy jest na tym samym miejscu ale podejrzewam że był meliorowany na pewno nie raz.
W bliższej okolicy to można by się przyjrzeć Białogonowi, może tam nie było dużo ruszane.
Napisano
A może stawy w klasach na Białogonie.
Np. Kamionka niedaleko Słowika.
Poza tym, może wrócimy do głównego tematu???
Napisano
Szukałem trochę w pobliżu krzyża powstańczego.
Po lewej stronie okres II wojny światowej, po lewej okres powstania.
Może ktoś szukał w lasach na Białogonie??
Napisano
Przy samym moście Herwina Piątka" na Słowiku: Magazynek do Brena pewnie po partyzantach, pestki do STG i Mausera, resztki ładownic do MP z zachowanymi w bocznych kieszonkach ładowarkami do magazynków, troche ruskich granatów RDG-33, RG-42, byłem tam raptem raz, wiele kilka lat temu, ogólnie teren niespecjalny. Jeżeli chodzi o staw na białogonie to w czasie powodzi jak woda rozwaliła groble to wypadło z jednego miejsca ok. 50 niemieckich hełmów.

Pozdrawiam
Napisano

Najwięcej jednak jest takiego złomu".
Czasem myślę czy nie zacząć oddawać tego na złomnicę - może zwrócą się wyjazdy - hahaha.

Napisano
Znalazłem też kilkanaście monet - 1930 - 1939.
A przy klasztorze na Podkarczówce podan dwie garście monet PRL w 2 godziny.
Napisano
Czasem odwiedzam tereny bardziej na południowy - zachód od Kielc . Bez specjalnych rewelacji jeśli chodzi o znaleziska ale za to piękne lasy , krajobrazy...
Napisano
Fakt na południowym zachodzie nic ciekawego nie ma, jeżeli macie ograniczenie w transporcie to z miejsc prawie w samych kielcach można polazic na pobojowisku z powstania styczniowego na Dąbrowie, trafiają się tam również graty z 1939.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie