UNIRG Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Napisano 1 Grudzień 2006 Poszukuję informacji na temat wojsk stacjonujących oraz walczących w Kielcach i na przdmieściach.Oraz informacji czy ktoś przeszukiał przedmieścia Kielc a dokładnie obecną Podkarczówkę i jej okolice.
dziadek72 Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 Zobacz w książce:Adam Massalski, Stanisław Meducki Kielce w latach okupacji hitlerowskiej 1939-1945", na stronach 347-358 znajdziesz trochę informacji na temat umocnień wokół Kielc, niemieckich przygotowań do obrony miasta i radzieckich w celu jego zdobycia oraz krótki opis przebiegu walk o miasto. Jest tego niewiele ale warto przeczytać.Pozdrawiam
UNIRG Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Napisano 1 Grudzień 2006 Interesują mnie też informacje na temat powsatnia i obozowisk powstańczych wokół Podkarczówki.Słyszałem że takie obozowiska były również w okolicacj Bielin.
acer Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 Książka Massalskiego i Meduckiego jest niezła ale co do miejscówek konkretnych to raczej nie bardzo.Może z serii militaria Kielce 1945".Co do okolicy klasztoru i samej góry - jakieś fanciory powinny być - chociażby po pielgrzymach.
hektor111 Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 witam tyle że klasztor i sama góra to rezerwat więc...?UNRIG czy jesteś z kielc? jeżeli tak to może się jakoś zgadamy na jakieś wykopkipzdr
UNIRG Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Jestem z W-wy ale bywam w tych okolicach.Możemy sie zgadać na wspólne wykopki mój numer GG 1371113.
mirek1973 Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 Ha a mozecie mi powiedziec jakie zbiorniki wodne znajduja sie na terenie Kielc ? Tzn te ktore byly w latach okupacji i dotrwaly do dzis bez przerubek melioratorskich.Dzieki
fiku Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 Na terenie Kielce to zbiorników wodnych w ogóle jest jak na lekarstwo a spełniających twoje kryteria to nie kojarzę.Może tylko staw parkowy jest na tym samym miejscu ale podejrzewam że był meliorowany na pewno nie raz. W bliższej okolicy to można by się przyjrzeć Białogonowi, może tam nie było dużo ruszane.
UNIRG Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 A może stawy w klasach na Białogonie.Np. Kamionka niedaleko Słowika.Poza tym, może wrócimy do głównego tematu???
UNIRG Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Szukałem trochę w pobliżu krzyża powstańczego.Po lewej stronie okres II wojny światowej, po lewej okres powstania. Może ktoś szukał w lasach na Białogonie??
Glassmine Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 Przy samym moście Herwina Piątka" na Słowiku: Magazynek do Brena pewnie po partyzantach, pestki do STG i Mausera, resztki ładownic do MP z zachowanymi w bocznych kieszonkach ładowarkami do magazynków, troche ruskich granatów RDG-33, RG-42, byłem tam raptem raz, wiele kilka lat temu, ogólnie teren niespecjalny. Jeżeli chodzi o staw na białogonie to w czasie powodzi jak woda rozwaliła groble to wypadło z jednego miejsca ok. 50 niemieckich hełmów.Pozdrawiam
UNIRG Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 O niczym takim nie słyszałem.Kiedy to było?I jak nazyał sie ten staw - jest tam kilka w okolicy Białogonu?
UNIRG Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 To pomnik wystawiony Powstańcom.Zdjęcie poprzednie - ten sam pomnik tylko z bliska.
UNIRG Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 Najwięcej jednak jest takiego złomu".Czasem myślę czy nie zacząć oddawać tego na złomnicę - może zwrócą się wyjazdy - hahaha.
UNIRG Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 Znalazłem też kilkanaście monet - 1930 - 1939.A przy klasztorze na Podkarczówce podan dwie garście monet PRL w 2 godziny.
vaz Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 Szukałeś może w okolicach Zgórska lub Posłowic?
UNIRG Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 Jeszcze nie - mam pewne ograniczenie - brak auta.
vaz Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 Czasem odwiedzam tereny bardziej na południowy - zachód od Kielc . Bez specjalnych rewelacji jeśli chodzi o znaleziska ale za to piękne lasy , krajobrazy...
Glassmine Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Fakt na południowym zachodzie nic ciekawego nie ma, jeżeli macie ograniczenie w transporcie to z miejsc prawie w samych kielcach można polazic na pobojowisku z powstania styczniowego na Dąbrowie, trafiają się tam również graty z 1939.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.