VanZan Napisano 29 Listopad 2006 Autor Napisano 29 Listopad 2006 WitamMam pytanie do kolegów: guziki wz.28 wykonane z mosiądzu (złote) komu przysługiwały? Czy mogła je nosić np piechota czy nie? Będę wdzięczny za info.
Kiler Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 Guziki wz.28 wykonane z alpaki byly przezanczone dla oficerow. Dla szeregowych byly cynkowe, szare, lakierowane lakierem bezbarwnym. Dla kadry guziki oksydowane na stare srebro.
Boruta Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 Mosiężne podobno były dla urzędników państwowch.Pozdrawiam
VanZan Napisano 29 Listopad 2006 Autor Napisano 29 Listopad 2006 Właśnie mam kilka taki i chciałem ich użyć do rekonstrukcji munduru, tylko nie wiem czy aby takich WP używało. W żadnej literaturze nie znalazłem wzmianki na ten temat.
Berlin Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 Oficerowie także nosili guziki mosiężne z tym że były one srebrzone. Moze te twoje tez były kiedyś tylko od nadmiernego polerowania- srebrzenie zeszło :) co się zdaża dość często [sprawdź od spodu]
VanZan Napisano 29 Listopad 2006 Autor Napisano 29 Listopad 2006 Berlin dzięki za info, aż dokładnie je sobie teraz pod lupą" obejrzę :-) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.