Skocz do zawartości

Tornister 1939

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Oczywiscie ze moze być sam mam taki do rekonstrukcji
Oto ten plecaczek powojenny
www.allegro.pl/show_item.php?item=16761071
A ten drugi to orginal porównaj sobie
www.allegro.pl/show_item.php?item=16706168
Pozdro miq
Napisano
Trochę nie na temat, ale wróciłem niedawno ze Lwowa, tam w sklepie miliarnym był plecek polski z 1936, niestety klapę miał oblaną kiedyś pomarańczową farbą, następnie ja chamsko wydrapano tak że było zdecydowanie jaśniejsze niż reszta, ale kosztował ok 40 zł, za manierkę z przed 1939 bez pokrowca to narynku chcieli jakies 30 zł. To jak by się ktoś wybierał tam na zakupy.
Napisano
Zobacz w galerii np. http://www.odkrywca-online.com/galerie/3bzura2003/tn_p9130477.jpg troki są na allegro, albo znajdz na stronie AMW gdzie sprzedają bezpośrednio z wojska.
Tylko nie kupuj potem menażki szwedzkiej jak na fotce z linku ma gościu pierwszy z prawej. Z resztą nie wiem dlaczego ją ma, przecież polskie powojenne mozna kupić wszędzie.
Napisano
Powojenny plecak to prawie idealne rozwiązanie. Różni się właściwie tylko odciniem (jest zielony a nie oliwkowy) i małą kieszoną naszytą na bocznej klapie (nie jestem pewien czy ten element tak się nazywa => chodzi mi o jedno z dwóch ramion kapliczki" jak nazywano przed wojną kostki)w sposób niewidoczny z zewnątrz.

Koc można naosić jak na fotkach z bzury albo stroczony pod klapą tornistra kiedy na samym tornistrze jest sroczony płaszcz.
Napisano
Mietek napisał:
 resztą nie wiem dlaczego ją ma, przecież polskie powojenne mozna kupić wszędzie."
Ponieważ koleś wypożyczył sprzęt z Hero z całym dobrodziejstwem inwentarza, a Hero ma w dupie czy to pasuje czy nie.

Co do ilości troków to trzeba kupić pięć (3 do koca i 2 do menażki) najlepiej szyte, a nie nitowane. Funky
Napisano
Kopie kbk wypożyczane są na imprezy i ich chyba zawsze było dość. Czy ten drugi plecak, to naprawdę przedwojenny, czy podpicowany powojenny, bo cuś zielony mocno jest?
Pozdrawiam
Napisano
rkmista z ładownicami mauserowskimi to ja. A miałem je z takiej okazji ze byłem amunicyjnym i tak był on wyposażony. Dodatkowo (czego pewnie nie widać na fotce) miałem łądownice na magazynki do rkm. A amunicyjny miał zwykłego kbk - stąd takze ladownice mauserowskie.
Napisano
bolas: to bardzo przepraszam, ale jakoś rzuciło mi się w oczy. Czy strzelec rkm też był na rekonstrukcji? Czy może jako amunicyjny musialeś zastąpić poległego?:)))
Przy okazji pytanie odniśnie ładownic do RKM-u. Na twojej stronie www jest że ładownica do RKM jest 2 razy po 2 magazynki, kiedyś w Odkrywcy było że jest na 2+3 magazynki, Jak wygląda ta ładownica jaką masz? Czy może były i takie i takie (np zestaw (2+2)+(2+3)magazynkow)?
Napisano

Z nadmiaru rkm wz.28 zamiast wystawic jedna sekcje rkm na druzyne piechoty w Cytadeli wystawilismy 2 bo nad Bzura mielismy dwa rkm. Jedna sekcja byla kompletna tj. karabinowy,celowniczy i 2 amunicyjnych. Druga sekcja to bylem ja jako amunicyjny i dwoch strzelcow z braku obsady. Z wyposażeniem tez bylo kiepsko - tylko jedna ladownica na 5 magazynkow (patrz foto)

Napisano
Fajna fotka. Sorry, ale mam nadal pytania...:
Ile ładownic miał amunicyjny?
Jak komfortowo je się nosiło? Czy napełnione nie obijają w biegu tyłka? Wyglada mi na fotce że wiszą poniżej pasa głównego.
PS Szkoda że w 1939 nie było takiego nadmiaru broni maszynowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie