kopijnik2 Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Czy NŻM 56 jeszcze żyje"?(Pontonowy Most Kolejowy)
SMYQ Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 A gdzie on miałby sie znajdować.Jestem z Inowrocławia i jeszcze o takim nie słyszałem .
kopijnik2 Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 w Parku Pontonowym jednostki wojskowej
zbigniew123 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Most NŻM czyli niskowodnyj żeleznodarożnyj most 56 (rok modyfikacji) składowany jest na terenie dawnego ośrodka szkoleniowego 2pk w łojewie koło Inowrocławia (Szarlej)
karpik Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Do muzeum bo zezłomują. Chyba, że ruscy nas wk-zdenerwiją to im oddamy na kreml z kilometra.
zbigniew123 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 a na marginesie most ten użytkowali nie saperzy tylko wojska kolejowe (różnica zasadnicza) i ostatnio użyty był w latach 70-tych na ćwiczeniach w Siekierkach. Maszynista za żadne skarby nie chciał na niego wjechać dopiero po amowach" przy użyciu wysokoprocentowego destylatu ruszył. Prędkość dopuszczalna na moście 5 km/h a on wjechał ok 15 km/h. To trzeba było widzieć jak cała konstrukcja zanurzyła się ze składem ( 1200 osi przeliczeniowych)po maźnice i ... wstała, a w miedzyczasie pomocnik wyskoczył do Odry. Nie zawsze to co radzieckie jes niedobre. Do muzum na pewno bo już w chwili obecnej nikt chyba nie umiałby złożyć tej konstrukcji. Tak samo kraty L-36, czy estakady nie mówiąc już o pracy kafarem RMK-3 z młotem KDM.
SMYQ Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Ach tak tam rzeczywiście w łojenie jest jednostka wojskowa. Latem tam często wędkuje z miejsca gdzie łowie do płotu jednostki jest z 150 m .Kilka razy wszedłem sobie z kumplami na jednostkę lecz nie za daleko i nie widziałem żadnych konstrukcji. Przy Niskiem stanie wody dostęp jest bezproblemowy można przejść suchą stopą gdyż płot nie wchodzi do wody. W tym roku ktoś coś wyciągał z jeziorka po stronie jednostki od Inowrocławia i chyba z pozytywnymi skutkami bo na brzegu leżała sobie wielka beka 200 litrowa mocno przyrdzewiała przerdzewiała dwoma okuciami miej więcej jednej trzeciej od góry i dołu, między tymi okuciami był wlew .Beczka wyglądała jak beczka WH ale wiadomo że takich beczek było swego czasu wiele. i wszystkie podobne do siebie niezależnie od kraju pochodzenia. A jaka to naprawdę była beczka nie wiem ponieważ ktoś odcioł górny i dolny dekiel.
zbigniew123 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 proponuję wpisać w goole maps http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=%C5%82ojewo&ie=UTF8&t=h&om=1&z=17&ll=52.727657,18.298684&spn=0.003125,0.005364 i elegancko widać elementy NŻM i nietylko
Rso Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Witam. Na początku lat 90 byłem w rezerwie na przeszkoleniu w Jnowrocławiu i tam miałem przyjemność składania takiego mostu robiliśmy to oczywiście na sucho. Przez pare dni go składaliśmy poznająć dokłanie jego budowe a nastepne pare dni go demontowaliśmy za razem go zabezpieczyliśmy przed rdzą. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.