Skocz do zawartości

Prawdopodobnie jestem bezdusznym potworem - Halemba

idiota

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze mnie nie linczować, mój ojciec też był górnikiem, chce tylko rzucić troche innego światła na całą sprawe.

Rzeczywistość jest ofiarą i nikogo nie obchodzi. Rzeczywistość ma to do siebie, że ciężko do niej zrobić dobrą infografikę, ciężko zrobić serwis specjalny, ciężko dobrać muzykę. Rzeczywistością nie można też nabić sobie punktów poparcia społecznego…
(...)

* Od początku tego roku w kopalniach zginęło 20 górników. Rodzina żadnego z nich nie otrzymała dodatkowych zapomóg, dodatków celowych czy w dowolnie inny sposób nazwanej kasy.
* Od początku roku na polskich drogach zginęło ponad 4000 Polaków. Średnia tygodniowa to niemal 100 osób, z czego połowa przypada na weekendy. To nie pomyłka — co weekend na polskich drogach ginie mniej więcej dwa razy tyle osób, ile zginęło wczoraj w kopalni “Halemba”.
* W styczniu tego roku bezmyślny kierowca wjechał na przystanek autobusowy w Warszawie i zabił pięć osób. Informacja pojawiła się w mediach na kilka minut, rodziny nie otrzymały specjalnych dodatków od rządu czy choćby władz Warszawy.
* 2 listopada 2006 — w wyniku zderzenia dwóch samochodów w Pilźnie koło Dębicy (Podkarpackie) zginęły 4 osoby.
* 17 listopada 2006 — pociąg pospieszny relacji Gdynia–Wrocław najeżdża na dwa samochody na przejeździe strzeżonym w Bojanowie pod Lesznem Wielkopolskim, giną 4 osoby.
* 18 listopada — na strzeżonym przejeździe kolejowym w miejscowości Gołaszyn (Wielkopolska) pociąg najeżdża na samochód osobowy, giną 4 osoby.

(...)

* 5 maja 1997 — w wyniku zderzenia pociągu pasażerskiego z towarowym w Reptowie zginęło 12 osób.
* 27 stycznia 2003 — w wyniku zejścia lawiny pod Rysami zginęło 8 licealistów.
* 30 września 2005 — w wyniku zderzenia TIR-a z autobusem szkolnym w Jeżewie zginęło 12 osób.

W żadnym z podanych wyżej przypadków nie ogłoszono żałoby narodowej. Żadna z rodzin ofiar tych wypadków nie otrzymała też kilkudziesięciu tysięcy złotych zadośćuczynienia od rządu…"

za:
http://piotr.mikolajski.net/2006/11/kult-gornika-i-zaloba-narodowa#more-356

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
oczywiście nie mam nic do tragedii, jestem jej świadom i łącze się w bólu z rodzinami, ale mam już dość podejścia mediów. Niedługo otworze lodówkę i znajde czerń :/
Nie mam nic przeciwko pomocy rządu i różnym akcjom. Ale powinno tak być zawsze. W wyniku tragedii pośrednio poszkodowani powinni być objęci pomocą. Finansową i psychologiczną.

święta prawda, a wiecie dlaczego tak jest?? bo zawsze górnicy byli uprzywilejowani bo to potężny elektorat!! kto po likwidacji zakładów dostawał po 50 tys na zmianę zawodu, kto korzystał z pakietów pomocy, restrukturyzacji itd?? w wiekszości przypadków było won na bruk i nikt się z tym nie liczył!!

Górnictwo to wielki elektorat i dlatego z nimi musza się liczyć!! a taka tragedia to akurat w tej chwili najlpesza kampania wyborcza!!!

to jest tragiczne ale tak właśnie jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A najgorsze jest to że tragedia to żniwa dla pismaków i reporterów i innego rodzaju robactwa żerującego na ludzkiej tragedii
Stworzyli Halemba SHOW" a nie tego potrzeba ofiarom - modlitwy i zadumy ! Nie rozgłosu i sławy ,komisji śledczych winnych itp....

A czy Ty myślisz kolego że władzę interesuje co poszkodowanym jest potrzebne?? ich interesuje jak przy tym dobrze się zakręcić zeby wyszło dobrze dla nich!!!
to samo TV show, oglądalność, publika ehhhhhhhhhhh
komercja!!!!!!!!!!!!!!

Mauser29 piszesz ...a wiecie dlaczego tak jest?? bo zawsze górnicy byli uprzywilejowani bo to potężny elektorat!!" piszesz głupoty!! Skoro tak piszesz to znaczy ze nie wiesz na czym polega górnictwo, a kopalnie to widziałeś na obrazku lub w tv jak uśmiechnięci panowie usmarowani na czarno chodzą z kilofami. I jak masz pisać takie głupoty to lepiej nic nie pisz:/
Pozdro i bez obrazy:P

Ano, święte słowa. Takie wartościowanie śmierci jest wciąż i wciąż stosowane, a czym się wszak różni - z punktu widzenia jednostki i jej bliskich - śmierć samotna, od śmierci w dużej grupie? Niczym. Tyle, że w tym drugim przypadku jest larum ogólnonarodowe, zrzutki dla bliskich, ekipy psychologów i tak dalej. A w przypadku pierwszym nikomu nie zechce się palcem kiwnąć i rodzina choćby radzić musi sobie sama. Choćby i zginęło 80 osób pojedynczo - co w niektóre weekendy udaje się na drogach osiągnąć - jest tylko zgryźliwy komentarz pod koniec wiadomości. Choćby zginęło 10 na raz - jest wydarzenie. A czym są jedni gorsi od drugich?

Pzdr

Grzesiu

Górnicy mieli i mają przywileje. Statystycznie jako kierowca zawodowy mam wiekszą szanse na śmierć w pracy jak górnik. Za to nikt mi nie płaci rocznie 15 pensji i barbórki a dodatkowo wiek emerytalny osiągne dopiero w wieku 65 lat (o ile dożyje). Kopalnie akurat znam bo bywam tam z geologami. Faktycznie w węglu zwykle jest brudno i mokro ale robota jak robota. W latach 50tych jak ginęło po 500 górników rocznie to było faktycznie niebezpiecznie ale obecnie wygląda to całkiem inaczej. Obecnie z tej tragedii robi się show wyborczo polityczny a karty górnika i tak nikt nie ruszy. Prowadzi to do utwierdzenia błędnego przekonania wśród górników że są wyjątkowi. Nie są, są jedynie uprzywilejowani co wynika z zaszłości politycznych.
Wojtek

Mój ojciec - górnik miał przywileje i z nich kożystał. Ale jako podstawa przemysłu ludowej Polski, w pocie czoła wydzierający czarne złoto matce ziemi" za czasów komuny było to jak najbardziej popierane i chyba nikt nie śmiał i nie chciał protestować. To zostało w świadomości do dziś i nie zginie, puty żyje pokolenie mojego ojca.

Ja pracuje na wysokości, byłem w kopalni, bywam w szybach i jaskiniach i wiem, co to praca górnika. To nie afryka, czy ukraina. Niektóre biedaszyby są bardziej niebezpieczne.

Słyszałem, że na obecną chwile (od rządu, TVP itp) są 3 miliony złotych. Wyjdzie koło 200 000 na ofiare. Ciekawe ile rzeczywiście dostaną, a ile zginie w odmętach caritasu itp...
Pewnie skończy się na rencie i 20000, ale o tym już nikt nie wspomni.

Witam Panów !
Panowie, praca górnika to praca niewolnicza, tak śmiało mogę napisać. Czasy dobrej koniunktury w Europie i samej Polsce górnictwa kamiennego odeszły już dawno do lamusa historii.
Teraz jest tzw.um" informacyjny katastrofa na kopalni 23 do ziemi!
Za miesiąc, najdalej za dwa nastąpi cisza, nowe tematy i wydarzenia a rodziny tych nieszczęśników pozostaną same ze swoimi problemami. Polska rzeczywistość!
Pozostaje tylko wyrazić rodzinom poległych górników kondolencje!
PS. Inf. dotyczące odszkodowania za życie tych ludzi podawne przez polityków, urzędników i typ. osoby sa juz coraz bardziej żałosne:0(
Bo czy można przeliczyć największą wartość jakim jest ludzkie życie na pieniądze?

Jezu!!!ludzie, co Wy wypisujecie....byl ktos na dole?pracowal tak jak pracuje gornik?i dziwie sie ze ktos porownuje smierc gornikow ze smiercia kogos w wypadku samochodowym...ile jest kierowcow w Polsce a ile gornikow?a z tych obiecanych przez rzad pieniedzy i tak pewnie nic nie bedzie...jak to zwykle bywa:/ niestety w tych czasach gornik tyra za grosze..juz nie ma takich przywileji jak kiedys!smierc pod ziemia w tych ciemnosciach jest pewnie straszna:/ juz nie bede sie wypowiadal w tym watku bo pewnie zostane zj...itp. a nie chce zeby znowu powstala jakas pyskowka, jeszcze przez taki tragiczny wypadek:/
I w moim poscie nie pisze o wszystkich ktorzy sie w watku wypowiadali, kol. idiota nie boj sie, nikt Cie nie zlinczuje, kazdy ma prawo do swojej opini na jakis temat.
pzdr.
Dawid

suchy nikt tego nie zrozumie kto nie mial w jakis sposob doczynienia z gornictwem czy jakimkolwiek gornikiem w rodzinie.
Mnie bardzo denerwuja te deklaracje, padajace kwoty i cale niepotrzebne zamieszanie w ktorym powoli ginie pamiec o tych ktorzy zgineli- brak zadumy- ciagle tylko sensacja ...

owszem te coraz pojawiające się żałoby i wypłaty podpadaja pod jakąs kampanie prezydenta.

Kolego mauser29 ty mieszkając gdzies na wschodzie Polski nie widząc kopalni nawet z zewnątrz, wypowiadaz sie w taki sposób!!
Przywileje? watpie czy chcialbys byc tak uprzywilejowany, owszem jest barbórka, jest 14 pensja ale za jaką prace??

Trzeba być na dole, w tym syfie, i kilometrem skał nad głowa. Dla niektorych kopalnia to szerokie korytarze w ziemi jak w wieliczce. Popracujcie na scianie co ma metr wysokosci, na kolanach. tak jeszcze trzeba wiedziec co to jest sciana" na KWK

Trzeba zobaczyc, te niebezpieczenstwo, i uslyszec te joby kiedy nie idzie tak jak trzeba. Kolega Mauser na temat górnictwa nie wie ani troche. Uprzywilejowanego górnika wykreowała komunistyczna propaganda, i faktycznie wtedy na Śląsku był miód. Ale za jaką cene?

Zwykly górnik zarabia około 2000 tys zł.
górnik zatrudniony w spółce wiecej jak 700-800zł nie zarobi

Ludzie w warszawie wydaje sie ze swiatlo w domu to tylko pstryk i juz swieci. Ale dzieki czemu swieci i czym zostalo to wypracowane! naprawde niewyobrazacie sobie tej cięzkiej pracy. Nie wspomneo niebezpieczeństwach bo tyle mamy odwaznych chojraków w kraju.

z poważaniem Klaus

niektore z przywilejow gornikow dzialaly mi na nerwy- fakt- karta g" i inne takie. Ale czy ktokolwiek wyobraza sobie chlopa w wieku lat 65 zapieprzajacego pod ziemia?
Jakos w sprawie mundurowych emerytow nikt nie protestuje- policjant po 15 latach sluzby moze juz z niej skorzystac- nawet ten ktory siedzi na tylku i rzuca kartkami.

Acha... no i zapraszam wszystkich którzy też chca byc uprzywilejowani. Jest w mojej miejscowosci nieczynny Dom Górnika. Moze jak zjedzie wiecej chetnych do przywilejów to go otworzą i bedą mieli przyszli uprzywilejowani gdzie mieszkać. Pracy w spółkach jest dość.

pozdro

Mimo pofitów, wcale nie było tylu chętnych za komuny do pracy w kopalni. Ludzie poprostu się bali. Można było przecież odrobić wojsko w KWK.
Teoretycznie na przodku powinien pracować kombajn, ale coraz częściej wraca się do dawnych metod wydobycia, aby jak najlepiej wykożystać siłe roboczą gotowych na wszystko ludzi :/

Panowie chyba mnie źle zrozumieliscie. mi chodziło o poklask, kampanię wyborczą jaka towarzyszy tragedii bo górnicy to potężny elektorat-ostatnio w jakimś artykule w gazecie padła liczba ok 1,5mln ludzi- nie wiem nie weryfikowałem tego ale liczba duza wiec i politycy mają o co walczyc. obiecanki cacanki a wybory tuż tuż- i to jest tragedia!!

Co do zawodu są prace lepsze i gorsze, bezpieczne i mniej, ciepłe rodzinne posadki w urzędach i zapieprzanie za kogos ale niech mi nikt nie wmawia ze istnieje jeszcze w POlsce tak poteżna grupa zawodowa. zawsze rząd dbał" o górników i liczył się z ich zdaniem(a raczej na ich głosy). i dlatego każdy chce sobie coś na tej tragedii ukręcić- i to jest dla mnie chamstwo!!

apropo miodu za komuny, o którym pisałem. Tak samo stalo się w kolejkach po wszystko. Gdyby górnikom bylo tak dobrze, czy strajkowali by? i gineli w walce z komunizmem?

Ja tu widze zwykłą zazdrość i to o coś co tylko z zewnątrz ładnie wygląda.

Niech żyje nam, górniczy stan

pozdro

Bo inaczej bedzie znowu wycieczka do Warszawy"

więcej chamstwa i wsi to nikt nie pokazał jak górnicy wtedy(demolka, pijaństwo, chamstwo wszem i wobes kim to my nie jesteśmy-aż nie mogłem tego oglądać), moze każdy(pielęgniarki, lekarze, listonosze, policja itd)pojedzie do Warszawy i ja rozpier... moze raz na tydzień inna grupa!!a potem jeszzce raz cały naród odbuduje swoją stolicę.

Żenada!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie