Skocz do zawartości

Operacja Barbarossa - 27.05.2007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Krótko mówiąc jestem zachwycony Barbarossą! Była to moja pierwsza impreza rekonstrukcyjna dotycząca II Wojny Światowej. Dotychczas byłem częstym uczestnikiem klimatów średniowiecznych i XVII wiecznych. Teraz w pełni zakochałem się w nowej tematyce... Warto dodać, że do SRH Wrzesień 39 dołączyłem dopiero miesiąc temu, więc byłem baaaardzo świeży (na szczęście cały mundur, broń i część ekwipunku zdążyłem kupić, resztę pożyczyli koledzy z Września).

Brawa dla organizatorów za kawał dobrej roboty! Warunki pobytu były naprawdę dobre i mimo pewnych utrudnień związanych z prysznicami i ubikacją, nie można mieć żadnych pretensji. Nie jesteśmy francuskimi pieskami tylko twardymi żołnierzami ;-) Dobrze wiem jak trudno jest załatwić dobry nocleg dla dużej grupy osób, z odpowiednim zapleczem sanitarnym.

Organizatorzy traktowali przyjezdnych jak gości. Panowała serdeczna i miła atmosfera. To naprawdę ważne!

Nie ukrywam, że świetnie się czułem w niemieckim garnizonie. Było wesoło i sympatycznie. Można było pogadać przy papierosku na pełnym luzie, bez względu na to ile miało się lat i jak duże ma się doświadczenie.

Sama bitwa to prawdziwe arcydzieło. Duża liczba strzelającej broni, pojazdy i artyleria. Do tego efekty akustyczne i pirotechnika! Paluszki lizać.

Wycieczka pontonami na drugą stronę Sanu, była niesamowitą atrakcją. Dla mnie bomba!

Przyznam, że po całej bitwie byłem absolutnie wykończony. Wydawało mi się przed całą rekonstrukcją, że 3 godzinna impreza była by za krótka. Ale gdy w końcu dotarłem do sowieckich umocnień ledwo żyłem. Dlatego czas można uznać za optymalny by rekonstruktorzy nie popadali ;-)

Raz jeszcze wszystkim dziękuję i mam nadzieję, że możliwie szybko spotkamy się ponownie. Oby w całej Polsce było więcej imprez jak te w Przemyślu!

ARTUT
Strzelec górski (ten z metalowym MP40 ;-)
SRH Wrzesień 39
  • Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Panowie

Już dawno nie było tak udanej imprezy. Scenariusz zrealizowany zgodnie z założeniami, wszystko skoordynowane, wspaniała atmosfera w garnizonie i między garnizonami po obu stronach Sanu, bardzo interesująca wycieczka po twierdzy przemyskiej, zgranie grup różnojęzycznych - pozdrowienia dla moskiewskiego LV, -wielka siła ognia w trakcie inscenizacji oraz pirotechnika dodały imprezie polotu ... Mirku wzorcowo przeprowadzona akcja ... prawdziwa Barbarossa !!!

Ja osobiście bardo chciałbym podziękować siostrom które ugościły nas na tyłach klasztoru, napoiły i podzieliły się strawą z umęczonymi ...

Myślę że jak już ludzie odeśpią podróż i powstawiają fotki to będzie co oglądać.

Serdeczne dzięki wszystkim grupom i każdemu uczestnikowi z osobna

Sebastian Mizerski
Mizer"
SGRH 3 Bastion Grolman

Napisano
Brawo!Jeśli o mnie chodzi to bardzo podobała mi się przeprawa na pontonach ale akcja na moście kolejowym to już majstersztyk-powoli przejeżdzający pociąg a po nim wybuchy i strzały, posówające się natarcie po moście kolejowym wyglądało bardzo efektownie choć część widzów nie miała możliwości tego dojrzeć.No i te serie z MG-cudo!!jeśli tak mogę się wyrazić:).pozd.-ps.mojemu bratankowi(ma 5 lat)paluszki powypadały z buzi z wrażenia:0
Napisano
Fotorelacja kolegi z oddziału na Valkirii:

http://valkiria.net/index.php?galsort=1&p=gallery&action=showimages&galid=591&area=1&pp=

Pozdrawiam - Yuri
Napisano
Ufff... udało się mi już opublikować moje fotki z przygotowań do bitwy. Zachęcam do oglądania :)

http://valkiria.net/index.php?galsort=1&p=gallery&action=showimages&galid=591&area=1&pp=
Napisano
Witam,
Członek naszej grupy z Przemyśla właśnie podesłał skan pierwszej prasówki". Wrzucam linka!

http://img241.imageshack.us/my.php?image=nowinytx2.jpg

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/ GRH Pionier 39" (Pionier Bataillon 39)
Napisano
Przede wszystkim wielkie podziękowania dla organizatorów! Mirku, kawał dobrej roboty! Prawdziwy majstersztyk organizacyjny! Co do garnizonu niemieckiego, to jak zwykle panowała przyjazna atmosfera i można na chłopaków zawsze liczyć, nawet podczas zagrożenia w środku nocy!:-)
Wielkie podziękowania za współpracę dla chłopaków z: 7AA, Grolamna, Pionier 39, Wrzesień 39, Podkarpacie i wszystkich, z którymi już nie raz było nam dane wspólnie do ataku lecieć! Szczególne podziękowania dla chłopaków z Carpati! Zawsze miło będziemy wspominać współpracę z Wami! Jeżeli o kimś zapomniałem, to przepraszam, ale piszę to jeszcze pod wrażeniem!:-)

Co do samej rekonstrukcji to, scenariusz bitwy w swojej prostocie był tak prosty, że nie dało się go kopnąć i co za tym idzie został przeprowadzony wzorcowo i efektownie!
to tyle na gorąco! na razie plusy przysłaniają mi minusy!:-)

pozdrawiam!
damian
grh „rhein”
grupa armii środek
Napisano

Ja ze strony Sekcji Radzieckiej SRH Wrzesień 39 chciałbym podziękować organizatorom i wszystkim uczestnikom Operacji Barbarossa - była to najlepsza impreza rekonstrukcyjna, w jakiej mieliśmy przyjemność uczestniczyć :)

W szczególności chciałbym podziękować za wspólny bój Kolegom z radzieckiej strony rzeki, a najszczególniej - wspólnie z nami walczącym i ginącym członkom KVH Kosice.

Do zobaczenia raz jeszcze - w tym samym miejscu, w roku 2008 :)

Napisano
Na początek gorąca prośba do marian_101 - domyślam się, że to Ty byłeś z Pionierami 39 i cyknąłeś fotkę paru Rosjanom podczas próby ? Odezwij się proszę pod cosmo.p@poczta.fm - będę miał prośbę co do jednej fotki, która zniknęła z Waszej galerii, a na której szalenie mi zależy ;)

A teraz do rzeczy - wielkie dzięki dla organizatorów - jesteście wielcy ! Wspaniała rekonstrukcja na bardzo wysokim poziomie. Wielkie podziękowania i pozdrowienia dla wszystkich uczestników z obu stron, a zwłaszcza dla Kolegów z Koszyc, razem z którymi tworzyliśmy wspólny oddział. Poza tym pozdrowienia dla Kolegów z Grolmana i AA7, z którymi wracaliśmy pociągiem - mam nadzieję, że spoko przetrwaliście te parenaście następnych godzin :D No i Willi - uważaj na niskie nadproża w pociągach :P :D

Przemek kiler"
SRH Wrzesień 39

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie