Skocz do zawartości
  • 0

co to za działko ?

janek_toruń

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie.

Wykopałem to w okolicy Torunia. W pobliżu były szczątki części lotniczych (złomiarze zrobili swoje) to na szczęście było głęboko zaryte w ziemi i nieopodal.
Nie znam się na lotnictwie dlatego proszę o pomoc. Mój typ to jakis sowiecki samolot IŁ prawdopodobnie ale moge sie mylić.
Pozdrawiam wszytkich i dziekuję za odpowiedzi.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sygnowanie cyrylicą, czyli coś sowieckiego. Zależy co znaczy około 20 mm. Jeśli 20 mm to Szwak, jeśli 23 mm to Wołkowa Jarcewa od Ił-a. Jesli masz stamtąd jakąs łuskę to najłatwiej zobaczysz.
Napisano
Witam!
Ogrzewam bardzo stary wątek, ale widzę, że nie zakończył się konkluzją.
To na pewno jest działko NR-23. Jest rozwinięciem NS-a, ale się od niego różni na pierwszy rzut oka. Rodzi się pytanie, w jaki sposób ono się tam wzięło. Jak wspomniał Gunship!, jego produkcję rozpoczęto w 1949 roku. Jedyne samoloty uzbrojone w NR-y w polskim lotnictwie to Limy i póżne serie Iskier" (od 16 serii wzwyż, lata produkcji 1976-83 i później 1986-87). Sęk w tym, że w momencie wypadku wojskowego samolotu, zbierane są wszystkie szczątki, gdyż komisja badajaca wypadek na ich podstawie próbuje dociec przyczyny, a już szczególnie tak istotne (i duże) zespoły nie uszłyby uwagi zbierających.
Jeśli chodzi o wypadki polskich samolotów po wojnie, to przypuszczam, że ekspertem moze być kolega Tomdar:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=328432
Być może działko pochodzi z samolotu jakiejś sowieckiej jednostki, stacjonującej po wojnie w Polsce, gdyż oni mniej rygorystycznie podchodzili zarówno do bezpieczeństwa latania, jak i gospodarki materiałowej (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ;-)), ale czy pozostawiliby w polu takie fanty??
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Dzięki wielkie.
Co do dokładnego okreslenia kalibru, to zamka jeszcze nie ruszyłem, a od lufy to ciężko stwierdzić /rdza,wrzery/ no i nie miałem czasu , /praca/ pobawić sie dokładniej a pomiaru dokonałem 20 metrową miarą /dlatego około,
--ale dokonam uściślenia wymiarów oczywiście.
Łusek nie mam, może coś w komorze jest nie wiem :)
Fajnie sie nazywa Wołowka albo Szwak, zaczyna odkrywać duszę - dzięki.
janek

ps: monsun idę w sobotę ok 14.00 / potyczki grupy środkowej 01.45

Napisano
Hej sorry ale to mi wyglada na dzialko NR-23 9nudelman Ritter) ale ono bylo stosowane na Iłach od 1949 wiec moze byc od czegos innego. Ale wydaje mi sie na 80% ze to NR-23 ( kal 23mm>

Pozdrawiam Gunship
Napisano
Hmm albo NS-23. NR-23 wywodzi sie z NS-23.
Hmm (nie mam zdjecia NS wiec nie moge porownac) ale chyba to albo NS albo NR.
Wiem jedno ze NS bylo wczesniej przyjete do uzbrojenia niz NR.

Gunship
Napisano
Witam Kolegę z Torunia,
też jestem zdania, że jest to diałko z jakiegoś myśliwca, jednak szkoda, że nie podajesz wymiarów. Sprawdź także, czy nie znajdziesz jakiś bić przy zamku lub na lufie. Nie powiem całkiem fajny fancik i jeśli jest to co myślę, to waży pewnie ze 25 - 30kg?

Od dawna szukasz w Toruniu?

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
no waży sporo rzekłbym więcej niz worek cementu czyli jakieś 44 - 55 kg , wysokie na ok 2,5 metra , pomierzę dokładnie i obejrze za biciami ,,, ale ciężko z tym jak czyściłem nic nie było ale poszukam, za godzinkę oki
a w okolicy ryję od dawna od 15 lat he he, albo dalej wypady robię, pozdrawiam i dzieki
Napisano

Witam serdecznie.

Wykopałem to w okolicy Torunia. W pobliżu były szczątki części lotniczych (złomiarze zrobili swoje) to na szczęście było głęboko zaryte w ziemi i nieopodal.
Nie znam się na lotnictwie dlatego proszę o pomoc. Mój typ to jakis sowiecki samolot IŁ prawdopodobnie ale moge sie mylić.
Pozdrawiam wszytkich i dziekuję za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie