maciodecember Napisano 19 Listopad 2006 Autor Share Napisano 19 Listopad 2006 witammam pytanie do Was Koledzy mogli byscie mi dac kilka rad jak poszukiwać informacji na temat browarów i karczm w małych wioskach. Gdzie najlepiej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 19 Listopad 2006 Share Napisano 19 Listopad 2006 NAjlepiej w karczmie przy browarze:) A tak serio to czego konkretnie chciał byś się o nich dowiedzieć??Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 19 Listopad 2006 Share Napisano 19 Listopad 2006 Obawiam sie, że przy procesie zdobywania informacji mógłby się urwać film..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Trzeba przegladać stare mapy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilkenau Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Oprócz map:a) nazwy miejscowe, często części miejscowości noszą nazwy np. Karczmisko, Biała Karczma, ale także Pokusa, Wygoda, Pijana itp. wywodzące się od nazw już nieistniejących punktów wyszynkub) przewodniki turystyczne z okresu międzywojennego często wymieniają różne gospody i hotele, bardzo często były one położone w miejscach z tradycją istnienia tego typu instytucji także i wcześniejc) lustracje dóbr królewskich i biskupich z XVI-XVIII wieku, wiele z nich zostało opublikowanych i zawierają przynajmniej orientacyjne informacje o karczmach typu obok kościoła", przy drodze na..."d) zasadniczo w obrębie wsi karczmy były lokowane przy drogach przelotowych, bardzo często w samym centrum, właśnie koło kościoła, publicznej studni, kuźni itp.Co ciekawe na moim terenie (dawna Kongresówka) większość miejsc po takich karczmach została zabudowana szkołami lub remizami straży pożarnej. Po prostu w momencie, gdy te tradycyjne karczmy wiejskie upadły (pod koniec XIX wieku), grunt po nich przejęły gminy (najczęściej karczmy były lokowane na podstawie prawa niemieckiego i należały do uposażeń sołtysów, a więc stały na gruncie stanowiącym własność całej wsi), a od końca XIX wieku rozwijała się oświata wiejska i ochotnicze straże pożarne i te działki przeznaczono na ich cele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciodecember Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Głównie interesuje mnie ich lokalizacjia gdyż mam zamiar przeszperać tam moją wykrywką. Wioska na dzień dzisiejszy jest małą wioską i brakuje tam już ludzi starszych. O karszczmie i browarze kraży tysiące legend iż karczma była z tej strony wioski inni zaś że z tamtej. Gdzie mógłbym otrzymać jakieś mapki, czy zapiski dotyczące karczmy? Miejsc gdzie mogłaby się znaleźć jest tam dużo a każde po kilka hektarów. Całkowity obszar dzisiejszej wsi stanowi zaledwie 17 domów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 może to ci sie przyda http://www.brauwesen-historisch.de/1945.html pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 sie zamierzam wybrac w przyszlym roku w okolice dukli do starej karczmy podobno bardzo wypasionego wyznawcy mojrzeszowego. Z karczmy nie zostalo juz nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 ....ale po wyznawcy talary w ziemii mogły zostać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 no i bitwa o przełęcz dukielską.Ruski stracił tam około 100tys.żołnierzy z czego pochowano tylko 20tys.Reszta nadal leży w lasach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 e no ruskich to ja szukac nie zamierzam- jakies 200 metrow odemnie jest pomnik grob z kilkudziesiecioma wiec mam dosyc...a talarki mniam mniam- byle nie talarki cebulkowe ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martin280 Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 W mojej miejscowości w przypadkowej rozmowie z sołtysemwyszło miejsce karczmy tzw. flisackiej tz. karczma stałanad Wisłą i była podobno oblężona przez flisaków(masowy spływ drzewa), okowita to się lała hektolitrami. W rozmowie z właścicielem pola wyszło że wiedział o tym ale nie rozpowiadał. Sprzet słaby więc szukanie bez sęsu do czasu.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.