Skocz do zawartości

Karczmy i browary???

maciodecember

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oprócz map:
a) nazwy miejscowe, często części miejscowości noszą nazwy np. Karczmisko, Biała Karczma, ale także Pokusa, Wygoda, Pijana itp. wywodzące się od nazw już nieistniejących punktów wyszynku
b) przewodniki turystyczne z okresu międzywojennego często wymieniają różne gospody i hotele, bardzo często były one położone w miejscach z tradycją istnienia tego typu instytucji także i wcześniej
c) lustracje dóbr królewskich i biskupich z XVI-XVIII wieku, wiele z nich zostało opublikowanych i zawierają przynajmniej orientacyjne informacje o karczmach typu obok kościoła", przy drodze na..."
d) zasadniczo w obrębie wsi karczmy były lokowane przy drogach przelotowych, bardzo często w samym centrum, właśnie koło kościoła, publicznej studni, kuźni itp.

Co ciekawe na moim terenie (dawna Kongresówka) większość miejsc po takich karczmach została zabudowana szkołami lub remizami straży pożarnej. Po prostu w momencie, gdy te tradycyjne karczmy wiejskie upadły (pod koniec XIX wieku), grunt po nich przejęły gminy (najczęściej karczmy były lokowane na podstawie prawa niemieckiego i należały do uposażeń sołtysów, a więc stały na gruncie stanowiącym własność całej wsi), a od końca XIX wieku rozwijała się oświata wiejska i ochotnicze straże pożarne i te działki przeznaczono na ich cele.
Napisano
Głównie interesuje mnie ich lokalizacjia gdyż mam zamiar przeszperać tam moją wykrywką. Wioska na dzień dzisiejszy jest małą wioską i brakuje tam już ludzi starszych. O karszczmie i browarze kraży tysiące legend iż karczma była z tej strony wioski inni zaś że z tamtej. Gdzie mógłbym otrzymać jakieś mapki, czy zapiski dotyczące karczmy? Miejsc gdzie mogłaby się znaleźć jest tam dużo a każde po kilka hektarów. Całkowity obszar dzisiejszej wsi stanowi zaledwie 17 domów.
Napisano
sie zamierzam wybrac w przyszlym roku w okolice dukli do starej karczmy podobno bardzo wypasionego wyznawcy mojrzeszowego. Z karczmy nie zostalo juz nic
Napisano
no i bitwa o przełęcz dukielską.Ruski stracił tam około 100tys.żołnierzy z czego pochowano tylko 20tys.Reszta nadal leży w lasach
Napisano
e no ruskich to ja szukac nie zamierzam- jakies 200 metrow odemnie jest pomnik grob z kilkudziesiecioma wiec mam dosyc...
a talarki mniam mniam- byle nie talarki cebulkowe ;>
Napisano
W mojej miejscowości w przypadkowej rozmowie z sołtysem
wyszło miejsce karczmy tzw. flisackiej tz. karczma stała
nad Wisłą i była podobno oblężona przez flisaków(masowy spływ drzewa), okowita to się lała hektolitrami. W rozmowie z właścicielem pola wyszło że wiedział o tym ale nie rozpowiadał. Sprzet słaby więc szukanie bez sęsu do czasu.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie