Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra??

militarnik

Pytanie

Napisano

Co to za klamerka - jaka formacja, kiedy i gdzie używana, oraz co pisze na niej po Niemiecku ( nie umiem odczytac gotyka ) i w tłumaczeniu na polski. Jak oczyścić ją z patyny i nalotu (głównie z tyłu) i jak zakonserwować??

Z góry dzięki za info!

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim honorem jest wierność"-bardzo wygodne hasło-nie ma nic poza wykonywaniem rozkazów-i tak zresztą się tłumaczyli.
Na temat konserwacji znajdziesz wszystko w odpowiednim dziale forum.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
wielkie dzięki! klamra SS?! niespodziewałbym się.
I tu sie potwierdza hasełko: pytajcie starszych mieszkanów o pamiątki z wojny. Ową klamerkę dał mi taki pan Jan. Mówił że coś jeszcze spróboje poszukać. Podczas wojny w jego domu był punkt łączności i sanitarny wehrmahtu.
Napisano
Dokładnie tak Acer-niemcy zawsze umieli się usprawiedliwić (robią to do dziś)nazwał bym ich arodem WYPRANYM-z sumienia"
pozdrawiam
kruszyna
Ps.http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/01Uniforms.html
Co do wartości.
Napisano
Płyn konserwujący(np.WD-40)i delikatne przecieranie szmatką,filcem.Żadnych drastyczniejszych metod.
Acer potrzebuje fotki dokładniejsze aby się przekonać czy nie jest to podruba.Wszyskie przedmioty związane zelektrykami"powodują zwiększone zainteresowanie(ceny)i dlatego są często podrabiane.
klruszyna
Napisano
po za tym klamra jak ją dostałem była w o wiele gorszym stanie. Brudna, cała z patyny, szara.Jakieś pół godziny czyściłem ją szczotką z pastą a potem dałem wd40.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie