militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Co to za klamerka - jaka formacja, kiedy i gdzie używana, oraz co pisze na niej po Niemiecku ( nie umiem odczytac gotyka ) i w tłumaczeniu na polski. Jak oczyścić ją z patyny i nalotu (głównie z tyłu) i jak zakonserwować??Z góry dzięki za info!
acer Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Gotykiem pisze Meine Ehre HeiBt Treue"Mój honor zwie się wierność.
KRUSZYNA Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Moim honorem jest wierność"-bardzo wygodne hasło-nie ma nic poza wykonywaniem rozkazów-i tak zresztą się tłumaczyli.Na temat konserwacji znajdziesz wszystko w odpowiednim dziale forum.pozdrawiamkruszyna
acer Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Tak jak GOTT MIT UNS" :) Ciekawe czy oryginał ? bo jeżeli autentyczne znalezisko to jest czego pogratulować.
militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 wielkie dzięki! klamra SS?! niespodziewałbym się.I tu sie potwierdza hasełko: pytajcie starszych mieszkanów o pamiątki z wojny. Ową klamerkę dał mi taki pan Jan. Mówił że coś jeszcze spróboje poszukać. Podczas wojny w jego domu był punkt łączności i sanitarny wehrmahtu.
KRUSZYNA Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Dokładnie tak Acer-niemcy zawsze umieli się usprawiedliwić (robią to do dziś)nazwał bym ich arodem WYPRANYM-z sumienia"pozdrawiamkruszynaPs.http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/01Uniforms.htmlCo do wartości.
militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 w jakim dziale na tej stronie www.germanmilitaria.com szukac hełmów policyjnych M-34 ??
acer Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Zrób jeszcze kilka fotek klamry - zwłaszcza sygnaturki w powiększeniu i ostrości.
KRUSZYNA Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 http://www.germanmilitaria.com/Galleries/Helmets.html
militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 nie moge znaleźć nic o tych klamrach w tej konserwacji. Dobra - za chwile zrobie fotki, ale po co?
militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 jest tam chyba liczba 57. Na sygnaturze z drugiego brzegu jest SS ( dwie błyskawice )
KRUSZYNA Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Płyn konserwujący(np.WD-40)i delikatne przecieranie szmatką,filcem.Żadnych drastyczniejszych metod.Acer potrzebuje fotki dokładniejsze aby się przekonać czy nie jest to podruba.Wszyskie przedmioty związane zelektrykami"powodują zwiększone zainteresowanie(ceny)i dlatego są często podrabiane.klruszyna
militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 wątpię żeby dziadek miał podrobioną klamerke. Wyglądał na uczciwego i ma tych innych rzeczy jeszcze troche.
militarnik Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 po za tym klamra jak ją dostałem była w o wiele gorszym stanie. Brudna, cała z patyny, szara.Jakieś pół godziny czyściłem ją szczotką z pastą a potem dałem wd40.
Pytanie
militarnik
Co to za klamerka - jaka formacja, kiedy i gdzie używana, oraz co pisze na niej po Niemiecku ( nie umiem odczytac gotyka ) i w tłumaczeniu na polski. Jak oczyścić ją z patyny i nalotu (głównie z tyłu) i jak zakonserwować??
Z góry dzięki za info!
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.