Skocz do zawartości
  • 0

Hełm niemiecki - strażak?

Baumnio

Pytanie

Napisano

Witam,
ostatnio trafił mi się taki oto hełm. Przeleżał wiele lat w piwnicy w bloku. Właścicielka twierdziła, że został tak pomalowany do jakiegoś przedstawienia, czy coś. Po przeszukaniu trochę Internetu wyszło na to, że może to być strażacki (znalazłem parę zdjęć hełmów w takim malowaniu, tylko czerwony pas był szerszy). Jest stalowy. Jest szansa, żeby był to hełm z czasów II wojny, czy raczej powojenny?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sumie racja o tej farbie, w paru miejscach wyraźnie przebija kolor khaki, jak się przyjrzałem. Ale czy warto ruszać ten hełm, w sensie dobierać sie do tej starszej farby? I jak to zrobić, bo nie chciałbym, żebym coś zrobił, a później żałował... Tak samo z tym MO - na początku nie uwierzyłem, ale już wcześniej porównywałem te obdrapanie z przodu z orzełkiem strażackim - kształt nawet podobny.
A jaka może być wartość tego hełmu, tak orientacyjnie?
Napisano

Witam,
ostatnio trafił mi się taki oto hełm. Przeleżał wiele lat w piwnicy w bloku. Właścicielka twierdziła, że został tak pomalowany do jakiegoś przedstawienia, czy coś. Po przeszukaniu trochę Internetu wyszło na to, że może to być strażacki (znalazłem parę zdjęć hełmów w takim malowaniu, tylko czerwony pas był szerszy). Jest stalowy. Jest szansa, żeby był to hełm z czasów II wojny, czy raczej powojenny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie