Skocz do zawartości

czytanie mapy

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak jest pasmo górskie, to takie obniżenie w najwyższym punkcie miedzy dwiema górami, to jest przełęcz. A na tej mapie,to trudno coś takiego wynaleźć, najlepiej zapytać ludzi w terenie. Często przez przełęcz idzie droga.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Przełęczami zwykle biegną działy wód,często też schodzą się obszary źródliskowe, więc w poszukiwaniu pomocna jest analiza kierunków cieków wodnych. Zwykle wygląda to tak, że na stosunkowo niewielkich odległościach wypływają strumienie w różnych kierunkach, często zupełnie przeciwnych, stąd przełęcze nie są przecinane stałymi ciekami. Na upartego to jest na tym fragmencie kilka małych przełęczy:
-droga biegnąca ze Spalonej góry na płn.-zach. (o ile mapa jest w położeniu normalnym)
-szereg obniżeń między wzniesieniami od Zamkowej Kopy na południe
-możliwe, że na południe od Spalonej Góry, ale akurat nie ma tego fragmentu
-możliwe, że Spalona Droga wchodzi na południu na przełęcz. Często jednak zdarza się, że określenie przełęcz funkcjonuje lokalnie w nazewnictwie w zupełnie niespodziewanym miejscu, dlatego warto popytać tubylców.
Jacek
Napisano

Romo strasznie to tajemnicze wszystko. Szukasz konkretnej przełęczy (na zdj. mapy są 2 oficjalnie" opisane, jacek1 byłeś blisko), chcesz wiedzieć jak wygląda znak topograficzny (tamże), masz mało konkretny namiar w sensie że na przełęczy to coś tam. Jak ktoś wspomniał tego co miejscowi nazywają/nazywali przełęczą/przełączką to tam może być sporo.
Zwracam uwagę na znak koło literki e w nazwie Mostowice, tak są tu oznaczane kamienie graniczne". Przejeżdzałem w tym roku Autostradą Sudecką czyli tu drogą 389 ale nie zwróciłem niestety uwagi na to miejsce. Jest tam coś rzeczywiście? Nawiasem mówiąc to b ciekawa droga: całkiem równa, szeroka, pusta...i miejscami wyrastają na niej kempki trawy :-) Ma klimat.
pzdr

Napisano
Wiecej o drodze 389. Prosze zobaczyc wikipedia droga wojewodzka nr.389 Bylem tam bardzo dawno temu i nic nie pamietam.
a przy okazji sporo lotnisk bylych i obecnych
www.mil-airfields.de/maps/
Napisano
Tajemnicze ?, nie, chcę znaleźć miejsce w którym mieszkał w czasie wojny ojciec mojego kolegi, była to chatka w jakiejś przelęczy pracował on dla niemca jako drwal czy coś takiego, bardzo rzadko odwiedzał swojego gospodarza. Kolega poznaje dzieje a ja chcę mu pomóc :-) w pierwszej wersji ojciec niby mieszkał u gospodarza później okazało się że, nie.
A to że pokazuję różne mapy to poprostu przypadek - tak je powycinałem :-)
Wiem jedno jest to największa przełęcz w okolicy Bystrzycy.
Namiar tylko z opowiadań kolegi niestety jego ojciec nie żyje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie