Skocz do zawartości

zapory przeciw pancerne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kilka fotek:

http://www.zwardon.prv.pl/ciekawostki/bunkry/b2.htm

http://www.zwardon.prv.pl/ciekawostki/bunkry/b7.htm

ogólny tekst i inne zdjęcia fortyfikacji:

http://www.zwardon.prv.pl/wyzwaolenie_zwardonia.htm
Napisano
Sadze, ze to kolejne kretynstwo drogowcow - patrz np dolina Rospudy. Nie rozumiem po co rozwalac calosc, moze gdyby sie uprzec to mozna zarobi awanture, ze chca rozwalic zabytek...
Napisano
Nie pierwszy to raz gdy rozwlają takie rzeczy. Kiedyś w miejscowości Krasiniec(mazowieckie) koło cukrowni stały pozostałości dwuch zapór kiedyś przegradzajacych drogę w postaci wału betonowego z wbudowanymi szynami kolejowymi. przestały od wojny do lat 90 pewnego razu jadę, a tu nic nie ma rozkuli do ziemi i komu to przeszadzało? normalnie bez komentarza :( pozdrawiam
Napisano
według mnie takie rzeczy powinny zostać na swoim miejscu jak najdłużej.może nie jest to wspaniały zabytek, ale jest to pamiątka.ktoś to kiedyś zbudował, miało to swoje zastosowanie.chwalimy się tak bogatą historią naszego kraju to czemu to rozbierać?jak dla mnie nawet zwykły okop nie jest tylko kawałkiem rowu.czy za 100 lat będzie można obejrzeć tylko to co zostało w muzeum i na zdjęciach?czasem obawiam się że tak będzie.nie rozumiem myślenia w naszym kraju.
Napisano
Są to t.zw. smocze zęby" . O rozbiórce tych umocnień powinien zostać zawiadomiony wojewódzki konserwator zabytków o ile formalności tej nie dopełnił wykonawca drogi .
Napisano
może rozebrać wawel i postawić tam hipermarket? Czasami mam ochote wyć jak widze bezsensowne niszczenie bąć co bąć zabytków architektury militarnej.
Napisano
módl się ,żeby tego Twojego pomysłu jakiś palant nie podchwycił ,bo z Wawelu kasy się nie wyciągnie ,a miejscówka całkiem całkiem i fajne osiedle władcy mogli by sobie wybudować :)
  • 1 month later...
Napisano
militarnik..napisz czy cos załatwiłes z konserwatorem..bo szkoda by było żeby drogowcy zniszczyli nam te zeby:(pozdro z żywca;)
Napisano
Nie bo to nie takie proste. Po za tym dlaczego akurat łódzkiemu konserwatorowi to zgłosić?? przecież mamy własnego. I nie wiem jak poprzeć swoje zdanie. jakies poparcie srodowiska poszukiwaczy i eksloratorów też by sie zdało:)...
Napisano
sie powie sie załatwi poparcie;) ale dlaczego akurat łódzkiemu konserwie" należy to zgłaszać???? normalnie zszokowałeś mnie ta inf. bo przecież faktycznie mamy swego.. pozdrawiam
Napisano
Narazie wysłałem taki list:

Milówka, 22 grudnia 2006

Szanowny Panie Konserwatorze:

Zwracam się do Pana w imieniu swoim oraz kilku kolegów ze środowiska pasjonatów militarnych i wojskowych obiektów z okresu II Wojny Światowej, znajdujących się na terenie ziemi Żywieckiej.

Sprawa jest następująca:
W rejonie Zwardonia, a konkretniej w rejonie przysiółka ,,Piekło”, nieopodal drogi znajdują się pozostałości poniemieckich zapór przeciwczołgowych o potocznej nazwie ,,Smocze zęby” Są to jedyne zapory jakie wybudowano na terenie powiatu Żywieckiego w latach 1944 -1945 i jedne z ostatnich istniejących w całej Polsce.
Już wkrótce, związku z budową przez firmę ,,Skanska” drogi ekspresowej ze Zwardonia do Żywca ( odcinek S-69 ) zapory mają zostać wykopane i zniszczone. Wokół ,,Smoczych Zębów” zostały już wycięte wszystkie drzewa, a prace nad budową odcinka drogi mają się rozpocząć już na wiosnę. Sprawa zdaje się być oczywista.
Chodzi o uratowanie owych przeciwczołgowych zapór. Są one bardzo ciekawym i wartym obejrzenia zabytkiem architektury militarnej w naszym rejonie. Wiele pasjonatów z województwa a nawet z całego kraju przyjeżdża aby je podziwiać, oglądać i fotografować. Zapory przecinają niewielki potok biegnący wzdłuż obecnej drogi. Nie przeszkadzają mieszkańcom ani lokalnej społeczności.
Czy drogi nie można zbudować wyżej, na miejscu obecnej? Dlaczego musi ona przebiegać akurat przez dolinę? Według mnie to jakiś nonsens. Chciałbym poznać pana zdanie w tej sprawie oraz prosiłbym o ewentualną interwencję. Nie wnoszę o dodania obiektu do rejestru zabytków ale jedynie o jego ocalenie.
Nikną okopy, niszczeją bunkry, zapory – znikają obiekty świadczące o tym że 60 lat temu na Ziemi Żywieckiej i w całej Polsce miała miejsce II Wojna Światowa oraz okrutna hitlerowska okupacja. Jaki ślad po tych wydarzeniach pozostanie dla naszych potomków i kolejnych pokoleń? Na terenie powiatu Żywieckiego i całego województwa jest wiele godnych zobaczenia obiektów z okresu II Wojny Światowej, a zapory z rejonu Zwardonia z pewnością do nich należą.

Proszę o odpowiedź.

Jak to nie poskutkuje wtedy poproszę was o pomoc i poparcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie