Gambit Napisano 5 Październik 2003 Autor Napisano 5 Październik 2003 Witam.Trafiłem ostatnio na logo wydawnictwa IGNIS w książce Josepha Conrada wydanej w 1925 roku. Czy ktoś kiedyś trafił na takie kwiatki w sumie pozornie niczym nie związane z Adim Hiciem a jednak doń nawiązujące? Chodzi mi tu o ciekawostkę - nie o spekulacje np. czy jakaś firma była profaszystowska.Wydawnictwo takie istnieje obecnie jednak zaznaczam iż nie wiem czy jest to to samo wydawnictwo co przed 78 laty.
michał ł Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 WitamNie znam się, ale od kiedy (od którego roku) swastyka jest symbolem nazistów?? w sumie swastyka nie była od poczatku znakim AH (np Fińskie samoloty)I drugie pyt, takie OT: Czy Me109 w Krakowie ma swastykę (bo nie miał jak ostatnio widziałem fotkę)?? Widzialem no fotkę Me209 w ostatnim SP i ten też nie swastyki (czemu??)
michalczewski Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Swastyka zostala przywlaszczona przez nazistow jako ich znak. Sama swastyka jest bardzo starym znakiem symbolizujacym w niektorych kulturach slonce. W przedwojennej polsce jednostki strzelcow gorskich czesto mialy swastyki wpisane w odznaki pulkowe. Nie widze wiec raczej zwiazku w tym przypadku z nazistowskimi niemcami.
waliza Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 To prawda,swastyka to bardzo stary znak,tylko szkopki go obrzydzili wszystkim.Krzyzacy tego znaku uzywali,a nawet o ile dobrze pamietam spotkac to mozna bylo na piramidach majow i aztekow
Jura Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Witam!W nawiązaniu do postu przedmówcy (Michalczewski). Górale używali znaku swastyki, jako znaku szczęścia, na długo wcześniej, niż A. Hitler w ogóle się urodził- dlatego też ta sybolika została użyta przez strzelców podhalańskich.W Muzeum Tatrzańskim można zobaczyć sprzęty domowe oznaczone takim znakiem. (Zresztą był to jeden z mętnych argumentów twórców goralenvolk-u, o rzekomym uwielbieniu Górali dla nazizmu!)A wystarczy pójść do schroniska na Hali Gąsienicowej i zobaczyć poręcz przy schodach na piętro- tam występuje motyw swastyki.Zresztą pod Małym Kościelcem jest tzw. kamień Karłowicza", miejsce gdzie znaleziono jego zwłoki- i na nim (na kamieniu oczywiście) gen. Zaruski wyrył właśnie znak swastyki, jako symbol nadziei, już w 1907 roku.A najstarsze przedstawienie tego znaku ma coś ok. 10.000 lat, jak dobrze pamiętam.....Książka została wydana w czasie (1925), gdy góralszczyzna była modna- więc może dlatego?Ale jest też drugie wytłumaczenie- panowała też moda na wszystko co egzotyczne- w krajach wschodnich" ten znak jest dosyć popularny, uważany za znak Buddy, więc może to ten trop?Wątpie, by miało to jakikolwiek związek z A.H.Pozdrawiam.
Jura Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 To jescze raz ja- cytat ze strony opisującej książkę Swastyka w dziajach cywilizacji": (A ja się pomyliłem, o jakieś 2000 lat....)Swastyka w dziejach cywilizacji to cenne studium kulturoznawcze, przedstawiające 12 tysięcy lat dziejów symbolu, który - drogą dyfuzji kulturowej, wraz z rozprzestrzenianiem się rolnictwa - upowszechnił się na pięciu kontynentach Ziemi. Związany z kultem płodności a także z kultami solarnymi, z których Wyłonił się w związku z wielokrotnie notowanym w dziejach zjawiskiem wirującego słońca", w najważniejszych religiach świata uznawany by za symbol dobroczynny. W chrześcijaństwie miał być znakiem chroniącym przed wpływami szatana. W buddyzmie uważany za odcisk stopy Buddy, występuje powszechnie, w najrozmaitszych sytuacjach i zastosowaniach. Równie jest rozpowszechniony w hinduizmie, nieodłącznie uinieszczany, jako znak szczęścia na kartkach pocztowych wysyłanych jako odpowiednik naszych walentynek" z cywilizacji zachodniej. 12 tysięcom lat dziejów swastyki, jako symbolu dobroczynnego, przeciwstawia się 12 lat używania tego symbolu na sztandarach i godłach Trzeciej Rzeszy. Owe 12 lat sprawiły, że po II wojnie światowej, pojawianie się tego symbolu zwykło się traktować jako przejaw odradzania się reminiscencji i wpływów nazistowskich. Krzywdzące wobec wielotysięcznych lat tradycji tego symbolu, owo negatywne traktowanie swastyki ma miejsce wyłącznie w kręgu cywilizacji zachodniej. W inńych kręgach cywilizacyjnych swastyka jak dawniej, tak i nadal jest dobroczynnym symbolem pomyślności. Czas zatem, aby przestać wreszcie również u nas traktować ten prastary symbol kulturowy tak europocentrycznie.
mietek Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Zgadza się w Japonii na planach miast klasztory budyjskie zaznaczone są swastyką (ale o odwróconych ramionach)
Gambit Napisano 5 Październik 2003 Autor Napisano 5 Październik 2003 Nie wiem, może wyraziłem się niejasno. Nie chcę wykazywać czy dociekać powiązań między powszechnie kiedyś znanymi formami prezentacji tego symbolu a panem z wąsikiem - tak jak Przedmówcy znam dobrze jego historię (znaku).Chciałbym tylko niejako przypomnieć sytuację w których tego znaku używano właśnie jako symbolu o znaczeniu pozytywnym, a których to sytuacji po wojnie ze względów wiadomych unikano bądź zupełnie z nich zrezygnowano. Wystarczy spojrzeć na byle budkę z sajgonkami by dojrzeć motyw swastyki wpleciony w wystrój lokalu. A mnie chodzi bardziej o historyczne, związane z Polską użycie tego symbolu.Pozdrawiam.
fedrunk Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Witam ! To jest fotografia z książki pt: Pamięć Powstania Styczniowego 1863...". Józefa Liszki. Podpis pod zdjęciem :Widokówka wydana około 1920 roku nakładem R.Brandysa w Strzemieszycach. Krzykawka. Miejsce gdzie poległ pułkownik F.Nullo w roku 1863, w walce o niepodległość Polski." Tu na krzyżu jako znak Zwycięstwa i Nadziei. Pzdr. fedrunk
bolas Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 W W.P. w okresie międzywojennym większość pułków podhalańskich i jeszcze inne niektóre oddziały miały nawet an swych odnzakach krzyż swastyki. Takze nie jest to tylko i wyłącznie patent adolfa ... na fotce odznaka 5 pułku strzelców podhalańskich - widać wyraźnie kształ krzyża ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.