jotes Napisano 10 Listopad 2006 Autor Napisano 10 Listopad 2006 Taka ciekawostka?Nie, nie pomyliłem działu forum :D
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Zapewne chodzi Ci o patent z Morsa" :]A broń to bodajże chińska wersja kbk AK, ale podpórki w przednim chwycie sobie nie przypominam :)
jotes Napisano 10 Listopad 2006 Autor Napisano 10 Listopad 2006 Sam nie wiem, dla mnie to niespodzianka.Ponoć ten prototyp powstał ok. 1950 roku w ZSRR i był wyposażony w uchwyt pobrany" bezpośrednio od naszego Morsa.Ale prawda może też być zupełnie inna...
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Ciekawostka i nigdy o tym nie słyszałem... Może ktoś bardziej biegły w powojennej broni strzeleckiej się orientuje...
dominiczeq Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Witam. Jest to orginalna podpórka od nasze go Morsa, który został zdemontowany. Drugi z egzemplarzy /niekompletny/ został podarowany MWP. Oba znajdowały się w muzeum w Moskwie. Ich dzieje opisuje doskonale/jak i całej konstrukcji Morsa/artykuł w miesięczniku STRZAŁ.
jotes Napisano 10 Listopad 2006 Autor Napisano 10 Listopad 2006 A może masz skan tego artykułu? Albo przynajmniej mógłbyś podać numer?
bodziu000000 Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Był też artykuł w Innych Obliczach Historii" i oczywiście kiedyś wyszedł numer TBiU poświęcony Morsowi
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Dodam tylko, że było to TBiU nr 100 z 1984 roku.
jotes Napisano 10 Listopad 2006 Autor Napisano 10 Listopad 2006 No tak, ale przynajmniej w TBiU nie było nic na temat zastosowań części zdobytych Morsów :D
valpurgius Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Sam patent ciekawy. o ile dobrze kojarzę, z przednim chwytem kałasze robiono w Rumunii...
Parowóz Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Ostatnio nawet w Łuczniku robia takie kalambury - dziwne to ten chwyt pasuje jak pięć do nosa -za dużo w Łuczniku oglądali Stawkę i zamarzyło im sie strzelanie jak z MP A podpórka jak podpórka moze byc zapożyczona z Morsa lub nie -podpórka z wyciora w AKMS była chyba stabilniejsza
pnz59 Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Tak dla wyjaśnienia : pierwszy chwyt, przed magazynkiem, został zastosowany w pm ERMA. Wilniewczyc z niego wziął układ i przynajmniej jedna seria informacyjna była wyprodukowana właśnie w takim układzie. Ten właśnie egzemplarz jest w MWP. Wg mnie do produkcji seryjnej miała wejść inna wersja z chwytem w miejscu osadzenia magazynka. Jest rysunek zachowany, który wszyscy datują jako wcześniejszy!!! Brak jednak na nim daty i sąd przyjęto być może wersję, iż dotyczy to studium wcześniejszego. No ale to tylko rozważania.W każdym razie ten kbk AK to nic nadzwyczajnego i aczkolwiek może z MORSA zerżnięty to nasza konstrukcja nie była całkiem oryginalna (są dokumenty mówiące, iż była testowana w Polsce ERMA).P.Z.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.