Skocz do zawartości
  • 0

hełmik niemiecki-orginalny czy modyfikowany?

Czarek

Pytanie

Napisano

wpadł mi niedawno do łapek-ma otworki wentylacyjne zanitowane alu nitami-hm...i tak myślę czy to była jakaś modyfikacja wojenna-była taka odmiana-czy może to po wojnie zrobił ktoś w celu dostosowania hełmu do roli np.miski dla psa?ale jak np.miska to miałaby byc to i otworki po mocowaniu fasunku by się przydało zalepić?kto wie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czasami na froncie wschodnim otwory wentylacyjne były zatykane aby wiatr zbytnio wewnąrtrz nie hulał. Ale czy to jest właśnie taka przeróbka to trudno ocenić .

Bartek
Napisano
Witam. Jeżeli hełmik pochodzi z gospodarstwa to prawdopodobnie mógł służyć do noszenia paszy albo ziarek. Moja babcia wspomina, ze po wojnie w każdym gospodarstwie był taki hełm i ona sama nosiał pasze dla kur w hełmiku:)
pozdro Gufer.
Napisano
Zgadza się - ze względu na hulający wiaterek taki wartownik mógł przypłacić to gardłem....dlatego zatykano wentylatory....
w ersatzowym wzorze 1945 już nie było otworów wentylacyjnych - ekonomia z praktyką.
Napisano

To dzisiejsze trafienie ten na pewno nie służył w zagrodzie-proszę zwrócić uwage na nity nie tylko które zaślepiają wentylacje ale i te od fasunku –są całe metalowe i beż wąsów -zanitowanie od wewnątrz- modyfikacja polowa czy fabryczna ???

Napisano

witam
ja mam 3 szt. dałem ciała na poczatku chyba 1 wpis na forum i mam żółta kartke :)) posiadam 2 rózne rodzaje i 2 rozmiary tych hełmów tzn 60 i 66 cm

Napisano
Pochodzenie jest wiejsko -zagrodowe...ale wg mnie o niczym to nie świadczy+jak czeprak-np.do szamba to to nie wygląda-przecież prościej byłoby zaspawac na przykład otworki...ps.jutro wstawię foto innego niemca fajnie przerobionego w gospodarstwie...ale tu myślę że to jednak jakas polowa" modyfikacja to była-nity założone ze skórką tak zeby np.na wiosnę łatwo i szybciutko je usunąć tnąc alu na wysokości skórki na przykład..ale to tylko taka moja teoria...
Napisano
jakie jest pochodzenie hełmu ??? mógł słuzyc jako jakas miska to czesto sie zdarza w hełmach po" rolnikach

pozdrawiam
Napisano
Panowie zanitowane otwory wentylacyjne hełmu to nie musi być działalność gospodarzy. I owszem hełmy chętnie wykorzystywano na czerpaki, druszlaki, miarki do zboża, miski itp.

Ale otwory nitowano także w czasie wojny. Hulający wiatr świszczący przez otwory - powodował, że żołnierz mniej słyszał, a w przypadku wartownika, taką nieuwagę można było przypłacić życiem.
Napisano
ja już taki wątek założyłem, ja też mam zanitowany hełm m40, może żeby papu dla psa nie wyciekało a może żeby chronić przet wiatrem ....
Napisano
też coś podobnego trafiłem myśle że tak jak mówiliście chyba na wiatr i od deszczu - pablcbr ale u ciebie otwory są nie zaślepione-pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie