mr2z Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 Zima idzie, więc pytanie typowo zimowe: jak to było z golfami przywdziewanymi pod mundur WH/SS? Jak wyglądał regulaminowy wzór (krój/kolor) takiego golfa (golfu)? Na ile powszechnie takie golfy używane były przez formacje inne od załóg U-Bootów? ;)Żeby było wiadomo - oto mała ilustracja na figurce (młodszą część widowni ostrzegam, że na górnym bannerze czasem wyskakuje reklama jakichś cycków):http://img216.imageshack.us/my.php?image=unterscharfuhrerav1.jpg
kiler p Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 http://www.dererstezug.com/WHturtleneck.htmŻeby było jasne - nie mam nic wspólnego z producentem i to nie jest żadna reklama ;).
acer Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Pancerniacy zdaję się też chętnie używali golfików.
kiler p Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 No to dorzucę jeszcze sweterek, jakby kogoś interesowało ;) :http://www.dererstezug.com/MilitarPullover.htm
ober_schutze Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Ten golf pokazany na der erste zug jest aktualnie u mnie w produkcji, zobaczymy co z tego będzie ale zapowiada się ciekawie ;p
Stadler Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Masz firmę dziewiarską/ krawiecką, czy robisz u jakiegoś rzemieślnika militarną kopię?
ober_schutze Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Firmy nie mam natomiast powiedzmy że mam w rodzinie całkiem utalentowane rzemieślniczki więc cóż, aktualnie czekam na dostawe wełny naturalnej w odpowiednim odcieniu i startujemy, co z tego będzie jak pisałem wyżej nie wiem, ale myśle że warto spróbować.
ober_schutze Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Wełna wreszcie dotarła w drugiej polowie lisopada i dzisiaj mogę się pochwalić efektem. Calość robiona ścisle wg materiałów które udało mi się zdobyć, krój dodatkowo konsultowany z pewna starsza panią która swetry robiła w latach 40 i dała kilka wskazówek jaka to wtedy wyglądało ;)
mr2z Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Napisano 28 Grudzień 2006 Wygląda przytulnie ;) Planujesz jakąś działalność komercyjną związaną z produkcją tych golfów?
ober_schutze Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Może nie jakąś masową sprzedaż ale kilka sztuk można by zrobić śmiało - szczegóły wyśle Ci mailowo ;)pozdrawiam
ober_schutze Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Jeżeli ktoś bylby zainteresowany golfem to z racji dwóch zgłoszeń które mam oraz kilku zyciowych zakrętów które mnie czekają chciałem poinformować że najwcześniej moge przyjąć zamówienia w lutym jeśli jeszcze ktoś sie zdecyduje także macie czas na zastanowienie itp ;)pozdrawiam
Lang_Sturmwind Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Witam Chciałbym zauważyć że na froncie stosowano wiele cywilnych ubrań takich jak swetry, golfy, szaliki, rękawiczki więc tutaj staje się większe pole manewru.pozdro Lang
Hindus Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 Jasne, ale Lang_Sturmwind jak było to już wielokrotne mówione - staramy się odtwarzać regułę, a nie wyjątki, bo choć stosowanie elementów cywilnych ubrań w praktyce frontowej, owszem zdarzało się, to nie znaczy, że na reko ma się ono pojawić – ale to moje zdanie.
ober_schutze Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 Właśnie, pozatym żeby zaakceptować element cywilny, taki golf czy swetr musiałby być zgodny modelem i sposobem wykonania z tymi, jakie były w tamtych czasach na rynku cywilnym a jest to temat jeszcze głębszy niż golfy ogólno-wojskowe no i myślę że jednak trudniejszy do wykonania z powodu braku materiału fotograficznego potrzebnego do stworzenia takiego czegoś, potwierdzającego dodatkowo użycie tego konkretnego modelu przez żołnierzy WH - a koszta wykonania niewiele by się różniły.Użycie współczesnych cywilnych elementów to pomyłka i powinna być karana chłostą! ; )
robo01 Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 ober_schutze zaczełeś już produkcje tego golfa ,jak bedzie sie przedstawiała cena/jesli nie tu to na priv/pozdrawiam
ober_schutze Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 Sprawdź poczte; )Żeby nie było że handel uprawiam, wszelkie pytania walcie na maila pod moim nickiem.
danielcio Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 Jeśli to jeszcze aktualne to ja się piszę na taki extra golfik jak najbardziej.pozdr.Hermann
KsięstwoCieszyńskie Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Czy takie golfy jak ukazany tu przez kolegę Ober_schutze zdarzały się też w kolorze czarnymn?
Bergfuhrer Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Z czarnymi nigdy się nie spotkałem, różne odcienie szarości raczej, z takich 'domowych' to jeszcze napewno naturalna wełna i rózne wzorki bawarskie ale to już tak jako dodatek i raczej nie golf a zwykły swetr zdecydowanie.
Klaus BOLS Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 nie golf ale sweter. CO powiecie na taki robiony przez babcie?
Stadler Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Moje zdanie już znasz :-)Świetny do rekonstrukcji- może niezbyt widac na focie, ale z przodu ma fajne wzorki. Typowo cywilny sweter, ale takich to była cała masa w WH.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.