Skocz do zawartości

Golfy w WH/SS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zima idzie, więc pytanie typowo zimowe: jak to było z golfami przywdziewanymi pod mundur WH/SS? Jak wyglądał regulaminowy wzór (krój/kolor) takiego golfa (golfu)? Na ile powszechnie takie golfy używane były przez formacje inne od załóg U-Bootów? ;)

Żeby było wiadomo - oto mała ilustracja na figurce (młodszą część widowni ostrzegam, że na górnym bannerze czasem wyskakuje reklama jakichś cycków):
http://img216.imageshack.us/my.php?image=unterscharfuhrerav1.jpg
Napisano
Firmy nie mam natomiast powiedzmy że mam w rodzinie całkiem utalentowane rzemieślniczki więc cóż, aktualnie czekam na dostawe wełny naturalnej w odpowiednim odcieniu i startujemy, co z tego będzie jak pisałem wyżej nie wiem, ale myśle że warto spróbować.
  • 1 month later...
Napisano

Wełna wreszcie dotarła w drugiej polowie lisopada i dzisiaj mogę się pochwalić efektem. Calość robiona ścisle wg materiałów które udało mi się zdobyć, krój dodatkowo konsultowany z pewna starsza panią która swetry robiła w latach 40 i dała kilka wskazówek jaka to wtedy wyglądało ;)

Napisano
Jeżeli ktoś bylby zainteresowany golfem to z racji dwóch zgłoszeń które mam oraz kilku zyciowych zakrętów które mnie czekają chciałem poinformować że najwcześniej moge przyjąć zamówienia w lutym jeśli jeszcze ktoś sie zdecyduje także macie czas na zastanowienie itp ;)

pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
Witam

Chciałbym zauważyć że na froncie stosowano wiele cywilnych ubrań takich jak swetry, golfy, szaliki, rękawiczki więc tutaj staje się większe pole manewru.

pozdro Lang
Napisano
Jasne, ale Lang_Sturmwind jak było to już wielokrotne mówione - staramy się odtwarzać regułę, a nie wyjątki, bo choć stosowanie elementów cywilnych ubrań w praktyce frontowej, owszem zdarzało się, to nie znaczy, że na reko ma się ono pojawić – ale to moje zdanie.
Napisano
Właśnie, pozatym żeby zaakceptować element cywilny, taki golf czy swetr musiałby być zgodny modelem i sposobem wykonania z tymi, jakie były w tamtych czasach na rynku cywilnym a jest to temat jeszcze głębszy niż golfy ogólno-wojskowe no i myślę że jednak trudniejszy do wykonania z powodu braku materiału fotograficznego potrzebnego do stworzenia takiego czegoś, potwierdzającego dodatkowo użycie tego konkretnego modelu przez żołnierzy WH - a koszta wykonania niewiele by się różniły.

Użycie współczesnych cywilnych elementów to pomyłka i powinna być karana chłostą! ; )
Napisano
ober_schutze zaczełeś już produkcje tego golfa ,jak bedzie sie przedstawiała cena/jesli nie tu to na priv/

pozdrawiam
  • 1 month later...
  • 11 months later...
Napisano
Z czarnymi nigdy się nie spotkałem, różne odcienie szarości raczej, z takich 'domowych' to jeszcze napewno naturalna wełna i rózne wzorki bawarskie ale to już tak jako dodatek i raczej nie golf a zwykły swetr zdecydowanie.
Napisano
Moje zdanie już znasz :-)

Świetny do rekonstrukcji- może niezbyt widac na focie, ale z przodu ma fajne wzorki. Typowo cywilny sweter, ale takich to była cała masa w WH.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie