Skocz do zawartości

skandal

Kettling

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W Niemczech to by zamknęli za szerzenie faszyzmu, ale nie w Polsce.
Pozdrawiam
Napisano
Zapomnieli dodać że pan Jahr jest miłośnikiem NIEMIECKIEGO Gdańska, a z drugiej strony, czy nasza policja wie kogo zaprasza?
Napisano
wkurza mnie fakt że zapraszaja wielkigo pasjonata Gdańska" zza Odry tak jakby w Polsce nie było osób dla których Gdańsk i jego historia jest życiową pasją i którzy również posiadają ciekawe zbiory związane z Gdańskiem. Niech mu jeszcze zrobią laskę i nazwą któryś z posterunków imieniem jego tatusia!Do dupy z taką polityką!
Napisano
To jest dopiero początek.Poczekajcie jeszcze trochę.
Jak wejdziemy do Unii to wtedy zobaczycie na własne oczy
jakich będziemy mieli gości".
Napisano
Kolejny prostak wykazał się nietaktem i już. A ci, którzy go zaprosili - nie dziennikarze - powinni wysłać mu notę, że zrywają kontakty z prostakiem, bo po uświadomieniu sobie istoty tego odznaczenia poczuli się urażeni jego eksponowaniem.
Obnoszenie się z nim w tej sytuacji świadczy o pewnym prymitywiźmie osoby. To nie Ritterkreuz mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten zdobyty na froncie za żołnierskie czyny bojowe...

The Danzig cross 1st class was only awarded 88 times in total for meritorious services in helping to form and establish the Nazi party within the free city of Danzig. One such infamous recipient was none other than the 'Butcher of Prague', Reinhard Heydrich."
^
- Order za szczególne zasługi w umacnianiu hitleryzmu w WMG. Wśród 88 posiadaczy był także
wyjątkowy sukinsyn, Heydrich. -

Na ogół nie mam żadnych uprzedzeń do Niemców, ale temu facetowi po prostu powinni uświadomić, że z takim odznaczeniem może wybrać się na rodzinny Parteitag, a z pewnością nie w gości do Gdańska.

pozdr,M - Gdańszczanin (napływowy, ale wrośnięty)

PS> Ale schodzenie w tym przypadku na tematy 'fobii wobec UE' mnie normalnie bawi.
Napisano
Wyprowadzić i rozstrzelać!!!!!

Zastanawiam się czy ten niemiec zrobił to z głupoty czy jakiegoś tam nacjonalizmu.

W polsce to pownini zabronić nie tylko nazizmu, ale i komunizmu (czyli własciwie socjalizmu) o ile w ogóle jest jakaś różnica między tymi dwoma ieologiami (poza nazwą i przedmiotem nienawiści).
Napisano
> pownini zabronić nie tylko nazizmu, ale i komunizmu (czyli własciwie socjalizmu) o ile w ogóle jest jakaś różnica między tymi dwoma ieologiami (poza nazwą i przedmiotem nienawiści). <

Yyyyy? Komunizm != socjalizm.
Podobno cała Europa Zach. no i Szwecja to idealne przykłady socjalizmu.
Jak dla mnie mieszanie nazizmu z socjalizmem jest co najmniej bezsensowne!!! Socjalizm nie zakłada nad- i podludzi. A może jeszcze wrzucimy do worka ów słynny 'nieludzki kapitalizm'????
Ok, zrobiło się OT.

Dziadydze oddać pamiątki, co je przywiózł, no i zerwać oficjalne kontakty. Lepsze to niż telefony zaaferowanych pismaków.
Napisano
No więc przeczytałem ponownie artykuł z Dziennika Bałtyckiego" i jest tam rzecz niedopuszczalna, bo ośmieszająca argumentację woebec niecności postępowania Jahra!

Jak cytowałem poprzednio, za jakąś stroną o odznaczeniach, DK przyznawano za umacnianie" hitleryzmu w WMG. A zatem order o wymowie zdecydowanie potępionej.

Cyt. z Dziennika:
A przyznawany był za napaść na Westerplatte, za zabijanie pocztowców broniących Poczty Polskiej, za walki o Hel - twierdzi Fiuk"

No i kol. Fiuk albo niezłe bzdury gada, albo go przekręcili. Bo brzmi to żałośnie.
Po pierwsze, walki o Hel to chyba nie umacnianie hitleryzmu w Gdańsku.
Po drugie, z 3 wymienionych działań aż dwa to działania o charakterze militarnym. Bo nawet jeśli policjant atakował W-tte, to walczył z regularną polską armią.
Wreszcie, o stawianiu walk na Helu na równi z atakiem na Pocztę nie może być mowy. Pierwsze to regularna wojna, drugie to napaść bojówek na cywilów.

Czyli jak zwykle w słusznej sprawie ktoś coś spartolił i pojawiły się luki ośmieszające istotę sprawy.
Napisano
No i wiadomo coś więcej:

Jak usłyszałem nazwisko Jahr", to skojarzyłem je z pewnym gestapowcem, ktorego opisywał Brunon Zwarra w swych Wspomnieniach gdańskiego bówki". Zaraz potem porzuciłem myśl, bo pewnie nie jeden Niemiec nosił takie nazwisko.
Jednakże czytając komentarze na jednej ze stron, koleś (Mottlauspucker) który zna się na rzeczy, postawił tezę że to jego ojciec.

No i otwarłem książkę i co się okazuje:
- prowokator" nazywa się Jahr
- mówi że miał ojca Waltera Jaroschinskiego, szupowca, potem pracownika aparatu kryminalnego
- Zwarra, po powrocie z obozu koncentracyjnego, miał spotkanie, ni mniej ni więcej, tylko z... Walterem Jahrem! Ten powiedział mu, żeby sobie wybił polskość z głowy, ale na tym się szczęśliwie skończyło. W innych przypadkach pewnie zaciekle tępił Polaków.

Czyli co - wiadomo już skąd oznaczenie i kto był pierwotnie jego 'kawalerem'?

Powtarzam, za walki na Westerplatte czy Helu go pewnie nie dawali. A to nie byłoby zdrożne. Ale dostawali go ludzie toczący wojnę zza biurka" decydując swoim podpisem o życiu ludzi. A to już jest nieciekawe.
Napisano
Co do skandali to pewien profesor z Bydgoszczy stwierdził, ze w krawej niedzieli Polaków zginęło ok. 5 (jeżeli mnie pamięć nie myli) i 340 Niemców. BZDURA ! ! ! takie brednie gada Polak... :-(

Ah Ci okrutni Polacy, jak śmieli się bronić przed pożądnymi Niemcami...
Napisano
Dziś jest atykuł w sprawie krzyża !
Warto przeczytać!
Nazwisko ojca p.Jara brzni Jaroszewski,pisownia polska.
Był zatrudniony w Szupo ,wydział kryminalny.
Materjały o policji WM Gdańska,raporty,wyniki operacyjne,akta są w archiwum PAN-u w Gdańsku.

Napisano
Jahr tłumaczy dziś, że DK to zwykłe przedwojenne odznaczenie. Jego bulwersująca wersja (z 1939) miała rzekomo mieć swastykę.

Czyżby? Nie znam się na odnaczeniach - tyle co poszukam sobie w necie to wiem. Ale chyba Jahr pomylił to z Eisernes Kreuz?

W necie wyraźnie jest pokazany tylko jeden Danziger Kreuz: bez swastyki, ustanowiony 31.VIII.1939., przyznawany za umacnianie hitleryzmu w WMG. Wśród kawalerów DK1 m.in. Forster, Heydrich, von dem Bach-Zelewski. (ciekawe za co, bo ci dwaj ostatni to Gdańszczanie jak diabli...)

kto wyjaśni sprawę tego DK?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie