paulus76 Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Ja tez sie przyzwyczailem, jezdzac co dzien do Wroclawia...Nie widzialem, zeby mial problemy ze statecznikiem, ale jak czlowiek samochodem smignie... to i drogowki czasem nie zauwazy :) Szkoda jednak...
comet.pl Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Czy interesują cię pomniki, czy samoloty?Bo tuż za bramą byłego 28 pułku lotnictwa myśliwskiego w Redzikowie k. Słuska stoją na cokołach Mig-17 (ciekawostka-ueuchamiać tylko pod wiatr) i Mig 23, który przyleciał o własnych siłach z ruskiej jednostki i został kupiony za rower i garść medali. Rosjanie się wycofywali z Polski. Był to magazyn części zamiennych dla latających w pułku samolotów (min. opony). Takie były czasy. W ub. roku jechałem do Grecji na roboty i widziałem na południu Polski dwa Migi 23 stojace na polu (jeden z mojej eskadry). Trudno jest mi powiedzieć gdzie, ale jechaliśmy w kierunku przejścia granicznego z Czechami. Fatalne wrażenie, ja je obsługiwałem, a tu u chłopa .... . To naprawdę były dobre samoloty.
comet.pl Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Acha zapomniałem: w Toruniu Koło jednostki straży pożarnej Mig 21, wersji nie pamiętam . W Oleśnicy śląskiej, koło Wrocławia na terenie Szkoły chorążych stoi, prwie leci Ts 11 Iskra, a za płotem m.in. stoi Ił. Tam jest prawie muzeum, wiadomo szkoła.
Robert Długi Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Do Cometa.Ta miejscowość to Ropczyce na trasie A4 pomiędzy Tarnowem a Rzeszowem.
J-23 Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Czaplinek. na terenie szkoły (podstawowej?) stoi któryś z Lim-ów (Mig-17PF)
YARD Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Cześć może jeszcze dodam . ŚREM na terenie J.W. widoczny z ulicy któryś z LIM uw chyba 5 yard
@ndrew Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Bies-ciekawe jak mu służy słona woda na blachy....Ciekawostką są 2-ie kukły udające załoge :)Pzdr.@ndrew
comet.pl Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Mig-19 (1985)na terenie 28 PLM, w Redzikowie.
j35 Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 W Krośnicach k.Milicza był (nie wiem, czy nadal jest)nieJak ,ale TS-8 Bies.Ten Lim ze Smardzowa k. Olesnicy od jakiegos czasu miałzdrapaną reklamę, wiec moze z braku sponsora został sprze-dany.Koło Boguszyc gościu na podwórku ma Mig-a21 w elementach.Pzdr.
bjar_1 Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Nie wiem czy było : stacja beznynowa w Trojanowicach (trasa Końskie-Piotrków Tryb.) stoi tam Mig-21.pzdrbjar_1
Andrzej T Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Nieco informacji o pomnikach lotniczych na Dolnym Śląsku zebrano na stronie http://www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw5/pomniki.html.Fotografie roznych pomnikow i eksponatow lotniczych sa tez pod adresem http://lotnictwo.net/pomniki/pomniki.php.pozdrawiamAndrzej
YoWheris Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Przy wjeździe do Wroclawia po prawej stronie, Mig-19
nosfer3 Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Grudziądz w parku pięknie wyeksponowany Mig-15 (chyba bo piękny to on niegdys był).Ludziska rozkradli z niego co sie dało.Teraz ostał nam juz tylko prostacko pomalowany czołg ,(chyba jakis rusaj) i kilka armat.Ogólenie mówiąć stwierdziłem sam fakt istnienia,ale na wycieczke tu to szkoda kasy
Andrzej T Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Odpowiedz dla YoWherisW Polsce na pomniku MiG-19 (wersja PM) jest tylko na terenie bylego lotniska 28. PLM Slupsk-Redzikowo. Dwa inne tego typu zachowane samoloty to MiG-19P w zbiorach MOP w Kolobrzegu i MiG-19PM w MLP w Krakowie. W razie watpliwosci www.MiG-19.prv.pl . Kiedys, przed laty, byl jeszcze jeden MiG-19 w Swidwinie, ale podczas wichury spadl z pomnika. Teraz jest tam Lim-5P (polska wersja MiG-17PF).pozdrawiam
YoWheris Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Sorki pomyliłem, zapatrzyłem się na wcześniejszą wypowiedź i napisałem nie to co chciałem. Pod Wrockiem od strony Poznania - LIM
Kryniooo Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Nowe Miasto nad Pilicą prawdopodobnie mig 15 nieznam sie na samolotach , ale dwa lata temu jeszcze latał
nww Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 w nadarzycach przy wjeżdzie na teren jednostki wojsk.stoi lim chyba 5 jest trochę rozkradziony
j35 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Odpowiedz dla YoWheris nr2.W miejscowości Psary ,przy skręcie nalotnisko aeorokl.wSzymanowie stoi Mig 21(prywatny, na sprzedaż).Pzdr.Jarek
YoWheris Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 Chodzi o tego w Psarach. Niestety nie interesują mnie samoloty, kolega przekazal mi że jest to LIM. Widocznie coś mu się popieprzylo. Sorki za zmylkę.P>S> Ile żąda gość za niego?
j35 Napisano 14 Listopad 2004 Napisano 14 Listopad 2004 Witam YoWheris. Z tego co mi się obiło o uszy ,to ok. 20 tyś.,ale to nie jest wiadomość z pewnego żródła. A swojądrogą, teraz tych Migów i Limów jest sporo,ale za 20-30 latbędą takimi samymi rarytasami ,jak teraz np. T-34 z działem76mm ,których spore ilości przerobiono na polsilwery".Pzdr.Jarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.