Skocz do zawartości

GDZIE W POLSCE SA JAKO POMNIKI - SAMOLOTY

Gość TOOM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja tez sie przyzwyczailem, jezdzac co dzien do Wroclawia...
Nie widzialem, zeby mial problemy ze statecznikiem, ale jak czlowiek samochodem smignie... to i drogowki czasem nie zauwazy :) Szkoda jednak...
  • Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czy interesują cię pomniki, czy samoloty?
Bo tuż za bramą byłego 28 pułku lotnictwa myśliwskiego w Redzikowie k. Słuska stoją na cokołach Mig-17 (ciekawostka-ueuchamiać tylko pod wiatr) i Mig 23, który przyleciał o własnych siłach z ruskiej jednostki i został kupiony za rower i garść medali. Rosjanie się wycofywali z Polski.
Był to magazyn części zamiennych dla latających w pułku samolotów (min. opony). Takie były czasy.
W ub. roku jechałem do Grecji na roboty i widziałem na południu Polski dwa Migi 23 stojace na polu (jeden z mojej eskadry). Trudno jest mi powiedzieć gdzie, ale jechaliśmy w kierunku przejścia granicznego z Czechami. Fatalne wrażenie, ja je obsługiwałem, a tu u chłopa .... .
To naprawdę były dobre samoloty.
Napisano
Acha zapomniałem: w Toruniu Koło jednostki straży pożarnej Mig 21, wersji nie pamiętam . W Oleśnicy śląskiej, koło Wrocławia na terenie Szkoły chorążych stoi, prwie leci
Ts 11 Iskra, a za płotem m.in. stoi Ił. Tam jest prawie muzeum, wiadomo szkoła.
  • 2 weeks later...
Napisano
W Krośnicach k.Milicza był (nie wiem, czy nadal jest)nie
Jak ,ale TS-8 Bies.
Ten Lim ze Smardzowa k. Olesnicy od jakiegos czasu miał
zdrapaną reklamę, wiec moze z braku sponsora został sprze-dany.
Koło Boguszyc gościu na podwórku ma Mig-a21 w elementach.
Pzdr.
Napisano
Nieco informacji o pomnikach lotniczych na Dolnym Śląsku zebrano na stronie http://www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw5/pomniki.html.
Fotografie roznych pomnikow i eksponatow lotniczych sa tez pod adresem http://lotnictwo.net/pomniki/pomniki.php.
pozdrawiam
Andrzej
Napisano
Grudziądz w parku pięknie wyeksponowany Mig-15 (chyba bo piękny to on niegdys był).Ludziska rozkradli z niego co sie dało.Teraz ostał nam juz tylko prostacko pomalowany czołg ,(chyba jakis rusaj) i kilka armat.Ogólenie mówiąć stwierdziłem sam fakt istnienia,ale na wycieczke tu to szkoda kasy
Napisano
Odpowiedz dla YoWheris
W Polsce na pomniku MiG-19 (wersja PM) jest tylko na terenie bylego lotniska 28. PLM Slupsk-Redzikowo. Dwa inne tego typu zachowane samoloty to MiG-19P w zbiorach MOP w Kolobrzegu i MiG-19PM w MLP w Krakowie. W razie watpliwosci www.MiG-19.prv.pl . Kiedys, przed laty, byl jeszcze jeden MiG-19 w Swidwinie, ale podczas wichury spadl z pomnika. Teraz jest tam Lim-5P (polska wersja MiG-17PF).
pozdrawiam
Napisano
Odpowiedz dla YoWheris nr2.
W miejscowości Psary ,przy skręcie nalotnisko aeorokl.w
Szymanowie stoi Mig 21(prywatny, na sprzedaż).
Pzdr.Jarek
Napisano
Chodzi o tego w Psarach. Niestety nie interesują mnie samoloty, kolega przekazal mi że jest to LIM. Widocznie coś mu się popieprzylo.
Sorki za zmylkę.
P>S> Ile żąda gość za niego?
Napisano
Witam YoWheris. Z tego co mi się obiło o uszy ,to ok. 20 tyś.,ale to nie jest wiadomość z pewnego żródła. A swoją
drogą, teraz tych Migów i Limów jest sporo,ale za 20-30 lat
będą takimi samymi rarytasami ,jak teraz np. T-34 z działem
76mm ,których spore ilości przerobiono na polsilwery".
Pzdr.Jarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie