Skocz do zawartości

GDZIE W POLSCE SA JAKO POMNIKI - SAMOLOTY

Gość TOOM

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To mi się przypomniało, że w Pabianicach przy rozwidleniu dróg.
PZPR
Napisano
Przy wjeżdzie do wrocławia od warszawy po prawej stronie na stacji benzynowej wymalowany Mig-19
Napisano
Warszawa w drodze na lotnisko, zaraz przy Okeciu na terenie jednostki lotniczej(jakieś samoloty . Na samym Okęciu wisi szybowiec, inny szybowiec jest w Lesznie niedaleko dworca.
Napisano
Właściwie to należałoby odróżnić samoloty-pomniki (tzn. takie, które stoją na cokołach, postumentach, dla upamiętnienia czegoś tam) od samolotów, które po prostu ludzie kupili od wojska ratując je przed złomowaniem, w celach kolekcjonersko-prywatno-hobbystycznych. Bądź w celach jak najbardziej handlowych. Tych drugich jest chyba więcej? Jest też kategoria samolotów pasażerskich, które z upodobaniem przerabiane są na bary i knajpy. Podam tylko najciekawszy przykład z mojej okolicy: przy obwodnicy Sędziszowa Małopolskiego (trasa A4) stoją 2 prywatne Migi 23, w kamuflażu. Ustawione dziobami do siebie, w odległości 100-200 metrów od drogi, w szczerym polu. Pomiędzy nimi...piramida. Pomniejszona kopia piramidy Cheopsa, ze zbalowanej słomy... Robi to wszystko dziwne wrażenie. Właściciel samolotów wierzy w pole energetyczne tej piramidy, było o tym w lokalnej tv. A oprócz tego na podwórku parę kilometrów dalej ma Miga 21, Mi 2, AN 2, coś tam jeszcze, dalej nie pamiętam. Jakieś SKOTy?
Jakby co, to w zanadrzu mam jeszcze parę przykładów.
pzdr
Napisano
Dwa w Warszawie:
1. Na mokotowie ul. Wiśniowa na terenie szkoły (chiba mechanicznej)
2. Na żoliborzu ul. Wrzeciono - bodajże technikum lotnicze)
Napisano
Na trasie lubelskiej od Warszawy Zakret w strone Garwolina ,Lublina w miescowosci Rudka (bar Rudka)jest Iskra oraz w miejscowosci Warszewice trasa na Wilge na placu rowniez Iskra.Kiedys byl w Otwocku Mig ale nie ma nawiasem strasznie go cholota zniszczyla.
Napisano
W Opolu przy lotnisku Aeroklubu Opolskiego - Su 7 - oficjalnie chyba zezłomowany :-))
Napisano
Dęblin, przed bramą główną : pełna gama latających wynalazków,
Warszawa PZL na Bemowie, taki fajny jakiś co sie w nim kręci śmigiełko,
Wylotowa z Warszawy trasa na Gdańsk, na wysokości Dziekanowa leśnego : rakiety dalekiego zasięgu, mig i iskierka, oraz mnustwo innego wojskowego sprzętu jako atrakcja dla gawiedzi
Wylotowa z Warszawy na Pruszków : o ile sie nie mylę ze dwa albo trzy jako reklamówki złomowisk.
dawniej iskra stała w Piasecznie na osiedlu , ale nie wiem czy nie padła łupem okolicznych dzieci ....
Silnik odrzutowy od MIG 15 ( chyba) stoi przed gmachem WEL Politechniki warszawskiej,

PZDR PATRON
Napisano
Gdynia Babie Doły - dla uściślenia, na osiedlu jest Bies, na terenie jednostki jest Mig-21 czyba F13, o tyle ciekawy, ze nabity zadem(silnikiem) na pal pod kątem chyba z 80 stopni, mozna popatrzeć sobie na spód.

pzdr
Michał ł
Napisano
W Zomościu TS-11 Iskra na ul .Piłsudskiego przy wjeździe do koszar
Napisano
W rędzikowie koło Słupska, na terenie zlikwidowanego już pułku stoją na postumentach: Mig 23, Mig 21, Mig 17 , oraz w Oleśnicy na terenie Szkoły Chorążych - Iskra
Napisano
Su 7 wjazd do Tarnowa od E4
Ts 11 Iskra na lotnisku aeroklubu w Łososinie k. N.Soncza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie