kuczor Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 WitamCzy jest w Polsce jakaś grupa, która odtwarza Legiony im. J. Piłsudskiego?Za każdy namiar z góry dziękuję.
krzysiek Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Jakie legiony masz na myśli?PozdrawiamKrzysiek
kuczor Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 Legiony Polskie – polskie oddziały wojskowe utworzone w 1914 w Galicji z inicjatywy Komisji Skonfederowanych Stronnictw Niepodległościowych jako oddzielna formacja Armii Austro-Węgierskiej. Skupiły polskie organizacje wojskowe, m.in. Polskie Drużyny Strzeleckie i oddziały Związku Strzeleckiego Strzelec".Początkowo istniały dwa legiony:• Legion Wschodni,• Legion Zachodni.Później przeformowano je w trzy brygady:• I Brygada – dowódca Józef Piłsudski, później Marian Żegota-Januszajtis• II Brygada – dowódca Ferdynand Kutner, później Józef Haller,• III Brygada – dowódca Wiktor Grzesicki, później Stanisław Szeptycki, Zygmunt Zieliński, Bolesław Roja.
qrak Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Kuczor. Napisz do mnie mailakarol2010@o2.plCos nie chce odemnie wyslac sie do Ciebie
kuczor Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 Wysłałem.;)Niestety email na Odkrywcy już jest nie aktualny.Nowy to:993w@wp.pl.
qrak Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 A czy znajdzie sie ktos chetny na rekonstrukcje strzelca legionowego?
MAB Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Powiedzmy, że nie tylko jestem chętny, ale już nawet nad tym pracuję :)
atyl Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 CzołemNa zlocie w Glinniku w 2004 była grupa z łodzi odtwarzająca Legiony. Jeśli dobrze pamiętam grupa była zorganizowana przy którejś ze szkół. Skontaktuj się z Sosabem, może ma do nich kontakt.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.