Skocz do zawartości

Mogiła w Antoniowie

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hmmm też tak właśnie pomyślałem - przecież cały raban w sumie powstał o to że zabrałeś własność poległych żołnierzy - wygląda jak zwyczajne przywłaszczenie cudziej własności - mimo zapewne dobrych chęci.

Chyba nie było by problemu gdybyś swój plan skonsultował z władzami cmentarza. Sensownym rozwiązaniem, jeżeli już faktycznie chodzi o atowanie" blaszek (cięzko się spodziewać, że aluminium nagle ulegnie pogodzie) mogłoby być po wcześniejszym uzgodnieniu z miejscowym księdzem ich przeniesienie do kościoła. Zrobienie jakiejś fajnej pamiątkowej gabloty i jej ekspozycja w kościele w okolicy tego cmentarza. Ale nie samopas tylko przy wiedzy i akcetacji odp. ludzi. Natomiast jeżeli już myśleć o odnowieniu kwatery to wpierw też wypadało by to skonsultować z opiekunem mogiły.

Możnaby było pokusić się o wykonanie ładnych kopii tych blach i ich zainstalowanie na miejscu. Przecież koszt takich blach do śmiech na sali - 17 złotych na allegro za całą. Podejrzewam, że przy odrobinie wysiłku i chęci sprzedawca powiadomoiony o celu akcji przekazałlby takie pewno za friko.

Nikt by wtedy nie mógł Ci zarzucić że okradłeś poległych zołnierzy, gdyż ich zabezpieczone" blachy nadal byłyby blisko nich i każdy kto zapragnie mógłby na nie rzucić okiem w miejscowym kościele. Nie chciałbym wyrokoać, bo jakoś wierzę że chciałeś dobrze ... niemniej jednak wyszło bardzo bardzo beee - i zgadzam się finalnie z tym co pisał DTH. Zupełnie nie tak - niemniej jednak jest jeszcze spora szansa, żeby to odkręcić.
Napisano
Dokonałeś po prostu naruszenia miejsca pochówku (mogiły) i kradzieży. Jeśli chciałeś zabezpieczyć te mogiły, ustrzec przed zapomnieniem, to nie ma problemu. Kilka zdjeć, przede wszystkim nieśmiertelników. Zdjęcia potem do szuflady, archiwum miejskiego, zarządu cmentarza, i gdzie tylko zachcesz. Nie chcę cię oceniać, ale czy masz teraz j..., żeby je zwrócić na miejsce?

Ironrat
Napisano
kazdy się nagada jak to źle ze huk zabral te blaszki , no tak racja jak wywalili by je to by bylo lepiej hehe w rękach nawet huka wiecej przekazą one niż na wiejskim cmentarzu gdzie nikomu nawet nie chialo sie zrobić tablicy czy grobu żolnierza z 39 r mieszkam w lodzi ale kiedys mieszkalem troche dalej od niej jest tam tez cmentarz i grób wrzesniowy jak byłem maly to lezal tam helm strazacki stary zawsze z kolega chodzilismy przymiezyc go sobie;-] jak to 5 latkowie;] po czym go wieszalismy spowrotem kiedys po wszystkich swietych przyjechalem i helmu nie bylo jeb.... go ktoś , po czym dowiedzialem sie ze za nim porzyszedlem na swiat, walnol ktoś helm piechoty wz 31...sadze ze ten czlowiek byl obojetny co do jego histori a zapewniam was ze byla dramatyczna zreszta moj dziadek chowal tych zolnierzy ... ostatnio gminA znalazla kase na ekschumacje sprawdzenie danych zolnierzy i piekny nagrobek ...widzac takie krete drogi wrzesniowych pamiatek popieram huka..
a i jeszcze moj kolega przywioz kiedys 30 helmow wz 31 w latach 80 tych byl w okolicyy sieradza i grabaz robil porzadki i wypieprzyl wszystkie helmy na smietnik cmentarny bo byly zardzewiale , kolo lowicza cmentarzem zajela sie szkola podstawowa w ramach porzadkowania wywylono ok 20 helmow wz 31 ktore byly polozone na pomniku cmentarza wojskowego....czy to jest normalne nad tym sie zastanowcie ....
Napisano
takie gdybanie w stylu przeniesienie do kosciola ... ksiadz sie zmienia i jego checi tez tam gdzie mieszkalem jak zmienil sie proboszcz to spylil na zlom luski 100ki z I wojny robiace za wazony. rzezby z 18 Wieku i obraz;-] z XIX w;-] wiec na kosicele bym nie polegal . sadze ze izby to tez nei fart ;-]bo na lowiczu to izby przechodza we wladanie bogatych panow co zbieraja starocie dobra kasa dla dyrektora szkoly i likwiduje izbe odrazu...polska wlasnie;-]
raczej warto poszukac rodzin a to nie jest wielki problem;-] lub konkretnego duzego muzeum ale zeby nie wrabali ich na zaplecze w karton pozdr! a zamiast wypominac i besztac to pomózcie cos logicznego zrobic jakies dobre propozycje ich umieszczenia a nie 100 raz wjazdy tak to zawsze jest 1000 ludzi krytykujacych zadne nie ma rozwiazania logicznego
Napisano
Pod rozwagę wszystkim aspirującym do roli mentorów...

Wpiszcie w ową wyszukiwarkę" hasło ieśmiertelni*", przeczytajcie ile pozycji się wyświetli.

Znaczna część postów będzie związana z identyfikacją znalezionych nieśmiertelników.

Znalezione...
I co dalej?
Napisano
Kobieras39 przeginasz i przeczysz sam sobie. najpierw piszesz że huk dobrze zrobił a potem dajesz zły przykład że ktoś zaj.. hełmy z cmentarza!! i tak własnie zrobił huk!!a jeśli nie to tamtemu gościowi który zabrał hełmy należą się też gratulacje bo na pewno u niego będą miały lepiej.

a co do kartek to jak ktoś popiera takie rzeczy to powinien wstąpić do klubu czerwonej kartki
Napisano
kumaj czlowieku przyklad wyj ne helmy z okolic lowicza ok 40 szt bo porzadki robiono pojechalo na zlom ....chyba lepiej jakby sobie ktos je wziol ale ty chyba tego nie kminisz;-/
Napisano
dwa zarabanie helmu z grobu przez jakiegos frajera jet roznica ze huk cos robi w kwesti tej mogily i ma racje ze za 50 lat by ja zniwelowali i wkopali jakiegos goscia bo by to byla zapomniana mogila jak wiesniaką nie chialo sie nic robic z nia przez 60 lat to i teraz by sie nic nie zmienilo...
Napisano
p.s czytaj uwaznie co pisze....zrobic tablice odnalezc rodziny...tak????lub porzadne muzemu...
choc jedna rzecz dodam ze macie wszyscy racje nie robic powinien huk tego sam bez niczyjej wiedzy... a co do jeczenia to poprostu zrobmy tak zeby stala tam jakas tablica gmina dostanie na to kase ktos nie zadziala;-] to do huka;-] i niech dogada to z wladzami gminy....teraz glupia kwestia isc i mowic zakroilem blachy z krzyza;-p i chce fundnac tablice;p
jak to odkrecic lepiej pomyslmy;-]
pozdr
Napisano
Kobieras39 po pierwsze zwolnij i się tak nie nakręcaj zanim kogoś obrazisz.

Po drugie piszesz a co do jeczenia to poprostu zrobmy tak zeby stala tam jakas tablica" wiec to zrób, tak po prostu. Jedz i zrob. Chyba nie jestes tylko wirtualnym teoretykiem zza klawiatury w cieplych bamboszach?
Napisano
Moim skromnym zdaniem, jeśli w okolicy nie ma jakiegoś muzeum to najlepszym miejscem będzie kościół. Najpierw pogadaj z proboszczem i zobaczysz jaki ma pogląd na takie sprawy, zdarzają się księża naprawdę kumaci :) Miałem podobną sprawę tyle że może trochę bardziej kontrowersyjną ale o dziwo proboszcz w mojej parafii okazał się całkiem nie głupim człowiekiem hehe
Czy to się komuś podoba czy nie kościół to najważniejszy budynek w małych miasteczkach a tym bardziej na wsiach.
Ot taki mój kamyczek.
Napisano
Spoko panowie myślę że do wtorku będzie sprawa załatwiona-i myśle że uswatyswakcjonuje wszyskich -chociaż myślę że i tak się znajdą zawsze ci którzy wiedzą lepiej ale – poczekajcie chwile parę epitetów więcej czy mniej pod moim adresem nie zrobi wam różnicy-prawda ?

pozdro
Napisano
hehe toś mnie bocian rozlużnił;-p bambosze|???? jak nosisz to ok;-]ja nie:-P

huk czekam z niecierpliwością na wieści;-]

no i musze powiedzieć jedno że nawet tu jest tysiąc znawców tematu;-] przynajmniej się panowie tak nie spinajcie;-]
jak zwykle z umarłych przechodzi wątek nażywych i wielkie kótnie:-] jak to zawsze tu bywa;-]
pozdr bocian i huk :-]
Napisano
Umieściłem je w Muzeum w Iłży-ok.12 km od Antoniowa .O tą miejscowość ci żołnierze walczyli –jest w tym muzeum między innymi wystawa militariów a co roku wystawa poświęcona wrześniowi 1939- dzisiaj rano tam pojechałem i przekazałem .Nie było żadnych problemów- a nawet zrozumienie- nie mogłem dzisiaj dodać skana potwierdzenia przyjęcia jakie wystawiło mi muzeum bo forum szwankuje i nie mogę go załadować dam jak najszybciej będę mógł –pozdrawiam
Napisano
dziękuję za ładne załatwienie sprawy:)ps.gdzie jest w Iłży to muzeum?chętnie je odwiedzę i może cosik tez przekażę wykopkowego spod Antoniowa:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie