Czarek Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 kosciółek w Antoniowie jest maleńki-ale napewno znajdzie się tam miejscówka na małą gablotkę:)
bolas Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Hmmm też tak właśnie pomyślałem - przecież cały raban w sumie powstał o to że zabrałeś własność poległych żołnierzy - wygląda jak zwyczajne przywłaszczenie cudziej własności - mimo zapewne dobrych chęci. Chyba nie było by problemu gdybyś swój plan skonsultował z władzami cmentarza. Sensownym rozwiązaniem, jeżeli już faktycznie chodzi o atowanie" blaszek (cięzko się spodziewać, że aluminium nagle ulegnie pogodzie) mogłoby być po wcześniejszym uzgodnieniu z miejscowym księdzem ich przeniesienie do kościoła. Zrobienie jakiejś fajnej pamiątkowej gabloty i jej ekspozycja w kościele w okolicy tego cmentarza. Ale nie samopas tylko przy wiedzy i akcetacji odp. ludzi. Natomiast jeżeli już myśleć o odnowieniu kwatery to wpierw też wypadało by to skonsultować z opiekunem mogiły. Możnaby było pokusić się o wykonanie ładnych kopii tych blach i ich zainstalowanie na miejscu. Przecież koszt takich blach do śmiech na sali - 17 złotych na allegro za całą. Podejrzewam, że przy odrobinie wysiłku i chęci sprzedawca powiadomoiony o celu akcji przekazałlby takie pewno za friko. Nikt by wtedy nie mógł Ci zarzucić że okradłeś poległych zołnierzy, gdyż ich zabezpieczone" blachy nadal byłyby blisko nich i każdy kto zapragnie mógłby na nie rzucić okiem w miejscowym kościele. Nie chciałbym wyrokoać, bo jakoś wierzę że chciałeś dobrze ... niemniej jednak wyszło bardzo bardzo beee - i zgadzam się finalnie z tym co pisał DTH. Zupełnie nie tak - niemniej jednak jest jeszcze spora szansa, żeby to odkręcić.
IRONRAT Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Dokonałeś po prostu naruszenia miejsca pochówku (mogiły) i kradzieży. Jeśli chciałeś zabezpieczyć te mogiły, ustrzec przed zapomnieniem, to nie ma problemu. Kilka zdjeć, przede wszystkim nieśmiertelników. Zdjęcia potem do szuflady, archiwum miejskiego, zarządu cmentarza, i gdzie tylko zachcesz. Nie chcę cię oceniać, ale czy masz teraz j..., żeby je zwrócić na miejsce?Ironrat
Kobieras39 Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 kazdy się nagada jak to źle ze huk zabral te blaszki , no tak racja jak wywalili by je to by bylo lepiej hehe w rękach nawet huka wiecej przekazą one niż na wiejskim cmentarzu gdzie nikomu nawet nie chialo sie zrobić tablicy czy grobu żolnierza z 39 r mieszkam w lodzi ale kiedys mieszkalem troche dalej od niej jest tam tez cmentarz i grób wrzesniowy jak byłem maly to lezal tam helm strazacki stary zawsze z kolega chodzilismy przymiezyc go sobie;-] jak to 5 latkowie;] po czym go wieszalismy spowrotem kiedys po wszystkich swietych przyjechalem i helmu nie bylo jeb.... go ktoś , po czym dowiedzialem sie ze za nim porzyszedlem na swiat, walnol ktoś helm piechoty wz 31...sadze ze ten czlowiek byl obojetny co do jego histori a zapewniam was ze byla dramatyczna zreszta moj dziadek chowal tych zolnierzy ... ostatnio gminA znalazla kase na ekschumacje sprawdzenie danych zolnierzy i piekny nagrobek ...widzac takie krete drogi wrzesniowych pamiatek popieram huka..a i jeszcze moj kolega przywioz kiedys 30 helmow wz 31 w latach 80 tych byl w okolicyy sieradza i grabaz robil porzadki i wypieprzyl wszystkie helmy na smietnik cmentarny bo byly zardzewiale , kolo lowicza cmentarzem zajela sie szkola podstawowa w ramach porzadkowania wywylono ok 20 helmow wz 31 ktore byly polozone na pomniku cmentarza wojskowego....czy to jest normalne nad tym sie zastanowcie ....
woytas Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 nie nie jest to normale- takie rzeczy nalezy potepiac
Kobieras39 Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 takie gdybanie w stylu przeniesienie do kosciola ... ksiadz sie zmienia i jego checi tez tam gdzie mieszkalem jak zmienil sie proboszcz to spylil na zlom luski 100ki z I wojny robiace za wazony. rzezby z 18 Wieku i obraz;-] z XIX w;-] wiec na kosicele bym nie polegal . sadze ze izby to tez nei fart ;-]bo na lowiczu to izby przechodza we wladanie bogatych panow co zbieraja starocie dobra kasa dla dyrektora szkoly i likwiduje izbe odrazu...polska wlasnie;-]raczej warto poszukac rodzin a to nie jest wielki problem;-] lub konkretnego duzego muzeum ale zeby nie wrabali ich na zaplecze w karton pozdr! a zamiast wypominac i besztac to pomózcie cos logicznego zrobic jakies dobre propozycje ich umieszczenia a nie 100 raz wjazdy tak to zawsze jest 1000 ludzi krytykujacych zadne nie ma rozwiazania logicznego
kopijnik2 Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Pod rozwagę wszystkim aspirującym do roli mentorów...Wpiszcie w ową wyszukiwarkę" hasło ieśmiertelni*", przeczytajcie ile pozycji się wyświetli. Znaczna część postów będzie związana z identyfikacją znalezionych nieśmiertelników.Znalezione...I co dalej?
huk 100 Napisano 3 Listopad 2006 Autor Napisano 3 Listopad 2006 Biorę pod uwagę trzy możliwoście -jakie ?? narazie nie zdradzę -finał nie bawem-pozdro
kopijnik2 Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 życzę powodzenia w zamiarach...Jeżeli będziesz zakładał Klub Wielkiej Żółtej Jedynki, to pewnie przy tej tendencji niedługo dołączę...
mauser29 Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Kobieras39 przeginasz i przeczysz sam sobie. najpierw piszesz że huk dobrze zrobił a potem dajesz zły przykład że ktoś zaj.. hełmy z cmentarza!! i tak własnie zrobił huk!!a jeśli nie to tamtemu gościowi który zabrał hełmy należą się też gratulacje bo na pewno u niego będą miały lepiej. a co do kartek to jak ktoś popiera takie rzeczy to powinien wstąpić do klubu czerwonej kartki
Kobieras39 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 kumaj czlowieku przyklad wyj ne helmy z okolic lowicza ok 40 szt bo porzadki robiono pojechalo na zlom ....chyba lepiej jakby sobie ktos je wziol ale ty chyba tego nie kminisz;-/
Kobieras39 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 dwa zarabanie helmu z grobu przez jakiegos frajera jet roznica ze huk cos robi w kwesti tej mogily i ma racje ze za 50 lat by ja zniwelowali i wkopali jakiegos goscia bo by to byla zapomniana mogila jak wiesniaką nie chialo sie nic robic z nia przez 60 lat to i teraz by sie nic nie zmienilo...
Kobieras39 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 p.s czytaj uwaznie co pisze....zrobic tablice odnalezc rodziny...tak????lub porzadne muzemu...choc jedna rzecz dodam ze macie wszyscy racje nie robic powinien huk tego sam bez niczyjej wiedzy... a co do jeczenia to poprostu zrobmy tak zeby stala tam jakas tablica gmina dostanie na to kase ktos nie zadziala;-] to do huka;-] i niech dogada to z wladzami gminy....teraz glupia kwestia isc i mowic zakroilem blachy z krzyza;-p i chce fundnac tablice;pjak to odkrecic lepiej pomyslmy;-]pozdr
Kobieras39 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 dobra juz nic nie mowie zaczyna to byc glupia kwestia im wiecej mysle tym glupiej sie czuje;-/ nie chce juz nic mowic to chyba kwestia kazdego sumienia
Bocian Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Kobieras39 po pierwsze zwolnij i się tak nie nakręcaj zanim kogoś obrazisz. Po drugie piszesz a co do jeczenia to poprostu zrobmy tak zeby stala tam jakas tablica" wiec to zrób, tak po prostu. Jedz i zrob. Chyba nie jestes tylko wirtualnym teoretykiem zza klawiatury w cieplych bamboszach?
kucek Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Moim skromnym zdaniem, jeśli w okolicy nie ma jakiegoś muzeum to najlepszym miejscem będzie kościół. Najpierw pogadaj z proboszczem i zobaczysz jaki ma pogląd na takie sprawy, zdarzają się księża naprawdę kumaci :) Miałem podobną sprawę tyle że może trochę bardziej kontrowersyjną ale o dziwo proboszcz w mojej parafii okazał się całkiem nie głupim człowiekiem heheCzy to się komuś podoba czy nie kościół to najważniejszy budynek w małych miasteczkach a tym bardziej na wsiach.Ot taki mój kamyczek.
huk 100 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Napisano 4 Listopad 2006 Spoko panowie myślę że do wtorku będzie sprawa załatwiona-i myśle że uswatyswakcjonuje wszyskich -chociaż myślę że i tak się znajdą zawsze ci którzy wiedzą lepiej ale – poczekajcie chwile parę epitetów więcej czy mniej pod moim adresem nie zrobi wam różnicy-prawda ? pozdro
Kobieras39 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 hehe toś mnie bocian rozlużnił;-p bambosze|???? jak nosisz to ok;-]ja nie:-Phuk czekam z niecierpliwością na wieści;-]no i musze powiedzieć jedno że nawet tu jest tysiąc znawców tematu;-] przynajmniej się panowie tak nie spinajcie;-]jak zwykle z umarłych przechodzi wątek nażywych i wielkie kótnie:-] jak to zawsze tu bywa;-]pozdr bocian i huk :-]
mauser29 Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 no huku jest wtorek, czekamy na wieści jak załatwileś sprawę...
huk 100 Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 Umieściłem je w Muzeum w Iłży-ok.12 km od Antoniowa .O tą miejscowość ci żołnierze walczyli –jest w tym muzeum między innymi wystawa militariów a co roku wystawa poświęcona wrześniowi 1939- dzisiaj rano tam pojechałem i przekazałem .Nie było żadnych problemów- a nawet zrozumienie- nie mogłem dzisiaj dodać skana potwierdzenia przyjęcia jakie wystawiło mi muzeum bo forum szwankuje i nie mogę go załadować dam jak najszybciej będę mógł –pozdrawiam
Czarek Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 dziękuję za ładne załatwienie sprawy:)ps.gdzie jest w Iłży to muzeum?chętnie je odwiedzę i może cosik tez przekażę wykopkowego spod Antoniowa:)
huk 100 Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 sory ale dałem ciała -Błazińska 1 -sory !!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.