Mathew Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Czy ktoś wie co to za kubki ?PozdrawiamMathew
Mathew Napisano 4 Październik 2003 Autor Napisano 4 Październik 2003 Albo zamienia się w bursztyn... (wężykiem, wężykiem)
Mathew Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Czy ktoś wie co to za kubki ?PozdrawiamMathew
Perkuno Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Czesc Mathew!Jeżeli te kubki są wykonane z mosiądzu to na 99% służą do zbierania żywicy z drzew iglastych i stanowią wyposażenie każdego leśnika.
feeder Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Zgadza się ostatnio trafiłem kilka takich w dołku w lesie
Etam Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 To napewno do żywicy.Spotkałem takie i podobne wiele razy.Były z mosiadzu,cynku,plastiku.pozdrawiam szanowne Bractwo Etam
Mathew Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Dzięki.Musze jednak zacytować Kolegę zz26 :... Jest to przyzad do zbierania zywicy z drzew. Zdjecia sa odwrocone . Kolce na blaszce wbijano w drzewo ponizej naciec na drzewie . W otwor w ksztalcie petli wkladano cynkowy kubek - takie tez sie znajduje w wiekszych ilosciach . Zywica po blaszce sciekala do kubka. I kolejna tajemnica III Rzeszy rozwiazana. Pozdrawiam Bartek "... koniec cytatuMoje pytanie brzmi w jaki sposób kubek o średnicy 8 cm zmieści się w pętelce o średnicy 4 cm ??? Jak te kubki trzymają się w tym urządzeniu ?PozdrawiamMathew
Mathew Napisano 3 Październik 2003 Autor Napisano 3 Październik 2003 Niższy kubek nie posiada żadnego uszka ani uchwytu. Czy wojskowe kubki zawsze miały uchwyty, czy niekoniecznie ?PozdrawiamMathew
mietek Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Leśnik to ja nie jestem, ale są też kubki do żywicy bardziej podłużne, chyba z lekko zaokrąglonym denkiem. Przynajmniej takie widziałem w lesie.
bolas Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Jak dla mnie to kubki z fotek to raczej na pewno te do zbierania żywicy z dzrew - wala ich sie po lasach mnóstwo ... ile razy dają złudną nadzieje bo najczesciej leżą w dołach po kilkadzięsiat sztuk ... raczej na pewno nie wojskowe ... pzdr.
Gość Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Jeszcze jedna teoria:- naczynie identyczne z tym mniejszym kubkiem" natrafiłem kiedyś koło radzieckiego okopu z 1944. Blacha ocynkowana, a w środku zlasowana kostka bynajmniej nie mydła. Koło było kilka ołówków" z blachy mosiężnej (do zaczepnych wz 1914/30).Czyżby więc był to element sprzętu minerskiego?
Mathew Napisano 2 Październik 2003 Autor Napisano 2 Październik 2003 Kubek z lewej jest ocynkowany i powiedzmy że po rozszerzeniu pętelki mógłby się zmieścić (denko jest zaokrąglone) . Za to kubek z prawej dodatkowo jest pomalowany na kolor zielony (denko jest płaskie). Więc albo jest wiele wersji kubków „żywicznych” albo czasami spotykamy kubki wojskowe. Czy macie jakieś zdjęcia innych kubków „żywicznych” ?PozdrawiamMathew
dago Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Hmm, omal nie zostałem leśnikiem :-) żywiczne kubki jakie spotkałem były z różnych materiałów (metale)i wszystkie wygladały mniej więcej tak jak ten wyższy na ostatnim zdjęciu. Jeszcze kilkanaście lat temu plastikowych nie uzywano, metalowe w celu oczyszczenia z resztek żywicy były wypalane, ale może teraz są jakieś jednorazówki. Malowanych nigdy nie spotkałem. Pozdrawiam.
dago Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Aha, mosiężnych też nigdy nie widziałem, sądzę że byłyby za drogie.
Gość Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Też mam taki jak ten wyższy i to jest 100% do zbierania żywicy.Pozdrawiam
Mathew Napisano 2 Październik 2003 Autor Napisano 2 Październik 2003 Wygląda na to, że niższy kubek służy leśnikom do „spożywania” żywicy 40 %.PozdroMathew
Mathew Napisano 3 Październik 2003 Autor Napisano 3 Październik 2003 Cześć TomaszMoje kubki też noszą ślady jakiejś białej substancji o konsystencji stwardniałej pasty do zębów.Mathew
Mathew Napisano 4 Październik 2003 Autor Napisano 4 Październik 2003 Może jest to element przybornika do golenia (do rozrabiania pianki) ?Mathew
Pytanie
Mathew
Czy ktoś wie co to za kubki ?
Pozdrawiam
Mathew
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.