Skocz do zawartości
  • 0

Kubek

Mathew

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czesc Mathew!

Jeżeli te kubki są wykonane z mosiądzu to na 99% służą do zbierania żywicy z drzew iglastych i stanowią wyposażenie każdego leśnika.
Napisano
To napewno do żywicy.Spotkałem takie i podobne wiele razy.Były z mosiadzu,cynku,plastiku.
pozdrawiam szanowne Bractwo Etam
Napisano

Dzięki.

Musze jednak zacytować Kolegę zz26 :
... Jest to przyzad do zbierania zywicy z drzew.
Zdjecia sa odwrocone . Kolce na blaszce wbijano w drzewo
ponizej naciec na drzewie . W otwor w ksztalcie petli wkladano cynkowy kubek - takie tez sie znajduje w wiekszych ilosciach . Zywica po blaszce sciekala do kubka.
I kolejna tajemnica III Rzeszy rozwiazana.
Pozdrawiam
Bartek "... koniec cytatu

Moje pytanie brzmi w jaki sposób kubek o średnicy 8 cm zmieści się w pętelce o średnicy 4 cm ??? Jak te kubki trzymają się w tym urządzeniu ?

Pozdrawiam
Mathew

Napisano
Leśnik to ja nie jestem, ale są też kubki do żywicy bardziej podłużne, chyba z lekko zaokrąglonym denkiem. Przynajmniej takie widziałem w lesie.
Napisano
Jak dla mnie to kubki z fotek to raczej na pewno te do zbierania żywicy z dzrew - wala ich sie po lasach mnóstwo ... ile razy dają złudną nadzieje bo najczesciej leżą w dołach po kilkadzięsiat sztuk ... raczej na pewno nie wojskowe ... pzdr.
Napisano
Jeszcze jedna teoria:
- naczynie identyczne z tym mniejszym kubkiem" natrafiłem kiedyś koło radzieckiego okopu z 1944. Blacha ocynkowana, a w środku zlasowana kostka bynajmniej nie mydła. Koło było kilka ołówków" z blachy mosiężnej (do zaczepnych wz 1914/30).
Czyżby więc był to element sprzętu minerskiego?
Napisano

Kubek z lewej jest ocynkowany i powiedzmy że po rozszerzeniu pętelki mógłby się zmieścić (denko jest zaokrąglone) . Za to kubek z prawej dodatkowo jest pomalowany na kolor zielony (denko jest płaskie). Więc albo jest wiele wersji kubków „żywicznych” albo czasami spotykamy kubki wojskowe.
Czy macie jakieś zdjęcia innych kubków „żywicznych” ?

Pozdrawiam
Mathew

Napisano
Hmm, omal nie zostałem leśnikiem :-) żywiczne kubki jakie spotkałem były z różnych materiałów (metale)i wszystkie wygladały mniej więcej tak jak ten wyższy na ostatnim zdjęciu. Jeszcze kilkanaście lat temu plastikowych nie uzywano, metalowe w celu oczyszczenia z resztek żywicy były wypalane, ale może teraz są jakieś jednorazówki. Malowanych nigdy nie spotkałem. Pozdrawiam.
Napisano
Też mam taki jak ten wyższy i to jest 100% do zbierania żywicy.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie