Skocz do zawartości
  • 0

symbolika masońska

Qaz

Pytanie

Napisano
Witam.
Proszę o informacje dotyczące tego znaleziska. Symbolika najprawdopodobniej masońska, ozdoba ma 21 mm średnicy, pozłacana, noszona na łańcuszku, wykonana z dbałością o szczegóły.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podobne widziałem w starych salach wykładowych gmachu głównego Politechniki Gdańskiej (1904) - ekierka skrzyżowana z rozwartym cyrklem.
Motyw kielni widoczny jest na tomiast w zdobieniach płotu okalającego teren budynku.
Napisano
Aha, nie znaczy to of koz, że ma to coś wspólnego z uczelnią, tylko że podobnie jak i tamte symbole jest to czysta symbolika masońska.

PS> Oglądał ktoś z Was skecz Monty Pythona Jak rozpoznać masona?" ;-)))
Napisano
Dzięki Watorresbo za zainteresowanie kupnem, ale nie jest na sprzedaż. Dodałem ten post tylko, dlatego, że tematyka myślę jest dość ciekawa. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze doda jakieś ciekawostki z tym związane.

Pozdrawiam
Napisano
Piękne.
Raczej tródno to bedzie jednoznacznie zidentyfikować.
Jeżeli znalazłeś to w Polsce to podaj gdzie. Trzeba szukać w lożach z tych okolic, ale takie wisiorki często były wykonywane na prywatne zamówienie.
Perełka :-)
Napisano
Witam.
Proszę o informacje dotyczące tego znaleziska. Symbolika najprawdopodobniej masońska, ozdoba ma 21 mm średnicy, pozłacana, noszona na łańcuszku, wykonana z dbałością o szczegóły.
Napisano
Ekierka skrzyżowana z cyrklem to symbol cechu. Dodatkowo na symbolach cechowych umieszczane były inne atrybuty: piła (cieśle) nożyczki i brzytew (balwierze) itp. Ale sądząc po kielni i boskim oku są to wolnomularze. Gratuluję.

PS. Skecz Jak poznać masona" świetny, chociaż mało przydatny w identyfikacji :]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie