Qaz Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Witam.Proszę o informacje dotyczące tego znaleziska. Symbolika najprawdopodobniej masońska, ozdoba ma 21 mm średnicy, pozłacana, noszona na łańcuszku, wykonana z dbałością o szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 2 Październik 2003 Share Napisano 2 Październik 2003 Podobne widziałem w starych salach wykładowych gmachu głównego Politechniki Gdańskiej (1904) - ekierka skrzyżowana z rozwartym cyrklem.Motyw kielni widoczny jest na tomiast w zdobieniach płotu okalającego teren budynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 2 Październik 2003 Share Napisano 2 Październik 2003 Aha, nie znaczy to of koz, że ma to coś wspólnego z uczelnią, tylko że podobnie jak i tamte symbole jest to czysta symbolika masońska.PS> Oglądał ktoś z Was skecz Monty Pythona Jak rozpoznać masona?" ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaz Napisano 7 Październik 2003 Autor Share Napisano 7 Październik 2003 Dzięki Watorresbo za zainteresowanie kupnem, ale nie jest na sprzedaż. Dodałem ten post tylko, dlatego, że tematyka myślę jest dość ciekawa. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze doda jakieś ciekawostki z tym związane. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 1 Październik 2003 Share Napisano 1 Październik 2003 Miodzio :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
watorresbo Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 Witam !Jeżeli jesteś zainteresowany sprzedażą tego wisiorka(identyfikatora) to byłbym zainteresowanywatorresbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 1 Październik 2003 Share Napisano 1 Październik 2003 Piękne. Raczej tródno to bedzie jednoznacznie zidentyfikować.Jeżeli znalazłeś to w Polsce to podaj gdzie. Trzeba szukać w lożach z tych okolic, ale takie wisiorki często były wykonywane na prywatne zamówienie. Perełka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 1 Październik 2003 Share Napisano 1 Październik 2003 Czy to jest bardzo starannie wykonane?Odlew czy tłoczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 3 Październik 2003 Share Napisano 3 Październik 2003 W Krakowie na przykład na ul. Krupniczej nad bramą jest znak masoński (troche inny niż ten), bo był to kiedyś budynek loży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaz Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Witam.Proszę o informacje dotyczące tego znaleziska. Symbolika najprawdopodobniej masońska, ozdoba ma 21 mm średnicy, pozłacana, noszona na łańcuszku, wykonana z dbałością o szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 30 Wrzesień 2003 Share Napisano 30 Wrzesień 2003 A jak on wygląda? Masz zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaz Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Mam problem z załadowaniem zdjęcie. Wysłałem zdjęcie Bocianowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 2 Październik 2003 Share Napisano 2 Październik 2003 Jak dla mnie, jakiś herb rzemieślniczy.pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaz Napisano 1 Październik 2003 Autor Share Napisano 1 Październik 2003 I zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Październik 2003 Share Napisano 1 Październik 2003 Tak, czysta masoneria. Gdzie to znalazłeś?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosin Napisano 4 Październik 2003 Share Napisano 4 Październik 2003 Ekierka skrzyżowana z cyrklem to symbol cechu. Dodatkowo na symbolach cechowych umieszczane były inne atrybuty: piła (cieśle) nożyczki i brzytew (balwierze) itp. Ale sądząc po kielni i boskim oku są to wolnomularze. Gratuluję.PS. Skecz Jak poznać masona" świetny, chociaż mało przydatny w identyfikacji :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Qaz
Proszę o informacje dotyczące tego znaleziska. Symbolika najprawdopodobniej masońska, ozdoba ma 21 mm średnicy, pozłacana, noszona na łańcuszku, wykonana z dbałością o szczegóły.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.