kazik Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Napisano 30 Wrzesień 2003 Ostatnio miałem okazję oglądać ciekawe zdarzenie. Od znajomego dostałem namiary na dawny poniemiecki zbiornik retencyjny w Gdańsku, który miał być zachowany w idealnym stanie. Po dotarciu na miejsce okazało się, że cała okolica jest rozkopana, a z rowu o głębokości 2,5m wyskoczył nagle jakiś menel i schował się za pagórkiem (na fotografii zaznaczony strzałką :-) )Okazało się, że miejscowi złomiarze są już tak zdesperowani, że są w stanie wykopać żeliwne rury z głębokości 2,5m . Przekopali już w ten sposób odcinek długości 150m. Aż strach pomyśleć co się niedługo będzie działo z wodociągami i gazociągami w naszych miastach. Zapewne następny Nobel w dziedzinie ekonomii będzie przyznany osobie, która opracuje naukowe podstawy teorii ukazującej zależność między wielkością kryzysu w gospodarce a głębokością wykopków dokonywanych przez złomiarzy: 3 lata temu - 3 BAS na Helu, linia zasilająca, telekomunikacyjna - z głębokości ok 1m w piasku. W zeszłym roku Łężyce - stanowisko dalmierza - głębokość ok 1,2m w glinie. A teraz 2,5m w Gd. Oliwie. A kryzys wśród społeczeństwa dalej się pogłębia ...
dago Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 kazik, spoko, wejdą na pewno jakieś normy europejskie regulujące głebokość wykopków w zależności od PKB, jakieś ISO 2004 itp. :-)
Gość Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 Jeśli to był taki pokraczny karzełek z krzywym nosem i w wielkim kapeluszu, to trzeba go było chwycić i przesłuchać na okoliczność ukrycia garnka złota.PozdrawiamA tak na serio, to ostatnio dowiedziałem się, że kumpel masę rzeczy oddał na złom z wykopków, np. okucia od ładownicy od rkm-u itp, bo były z mosiądzu. Też mnie to wnerwiło.
Grzebiuszka Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 Na MRU złomiarze rozkuwają korytarze i wyciągają kable i rury.A firmy turystyczne,które dzierżawią MRU i strażnicy przyrody pilnujący spokoju nietoperzy na pewno nie widzieli kto i kiedy to zrobił ,bo przecież takie rozkucie to trwa tylko kilka sekund.Zmartwiony takim stanem podziemi Grzebiuszka
Gość Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 jeśli chodzi o Łężyce to pragnę uzupełnić, iż niema już podstawy dalmierza(okrągła płyta grubości około2cm i średnicy około 2m)i pocisku 105mm wrośniętego w drzewo(w wąwozie poniżej.Teraz pilnbowałbym zbrojeń żelbetonu...pozdrawiam Andrzej
arcady Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Grubości 2 cm... ??A gdzie ta podstawa była? Wydaje mi się, że dalmierz stał gdzie indziej, ale...
pieczarka Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 A może ktoś powie czy jeszcze coś zostało z torowiska w schronie kolejowyw w Konewce?
Gambit Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Jak byliśmy tam podczas zlotu w Tomaszowie to jeszcze trochę zostało, ale przecież to było latem.... :)
Gość Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Do arcady z tą grubością to tak około 2cm", czyli +-1cm, niezddążyłem zmierzyć,myślę że na innych stanowiskach te płyty się uchowały ale o tym ciii...bo złomiarze czatują. A jeżeli chodzi o dalmierz,to już na 100% stał jeden w okolicach jednostki plot w Łężycach ( w wysadzonym bunkrze )pozdrawiamandrzej
Gość Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Podobno zaprzestano na razie demontażu (wieści sprzed paru tygodni).Pozdrawiam
arcady Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Do andrzej81Zgadza się - dalmierz oczywiście w wysadzonym schronie. Myślałem, że mowa o jakimś innym miejscu. Przy okazji - znalazł ktoś tam podstawy pod działa?
Gość Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Jeżeli chodzi o pilnowanie zbrojeń w betonie - jest potrzebne. Na B1 goście kują beton i sprzedają zbrojenie.Jak zaradzić? Może tak - pilnować składnic złomu, jak coś się pojawia fortecznego lub pancernego - odkupywać po zawyżonej cenie.pzdr
Gość Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 To co złomiarze znajdą muszą gdzieś sprzedać. W poszukiwaniu ciekawych fantów proponuję przeszukać punkty skupu złomu. Nawet dzisiaj można tam trafić cuda. Oto przykład - w ciagu miesiąca z jednego złomowiska na Pomorzu Środkowym kupiłem w sumie za 50 zł w pięknym stanie MG 131, wykop MP 44 oraz ruskie lotnicze działko kal. 23 mm. Miejsca zakupu nie podam ala tego typu fanty trafiają się na kazdym złomie. Szukajcie a znajdziecie.
kazik Napisano 4 Październik 2003 Autor Napisano 4 Październik 2003 Chciałem tylko zaznaczyć aby koledzy nie mylili mojej osoby z Kazikiem S. Znajomi już zaczęli mnie męczyć tematem tych złomowisk :-)
polsmol Napisano 4 Październik 2003 Napisano 4 Październik 2003 herring-1 Gdyby płacić więcej za złom z bunkrów to złomiarze właśnie na nich by się skoncentrowali czyli w efekcie przyspieszylibyśmy destrukcję.
Gość Napisano 4 Październik 2003 Napisano 4 Październik 2003 do arcadydziała 105mm i 20mm, na 99% były a kołach" , jeszcze jakiś czas temu w okolicach podstawy dalmierza leżały dwa błotniki od lawet ale nie wiem czy od dział 105, czy do 20pozdrawiamandrzej
kazik Napisano 4 Październik 2003 Autor Napisano 4 Październik 2003 A czy ktoś wie do którego miejsca biegł kabel prowadzący od stanowiska dalmierza. Kabel ten był ostatnio z takim wielkim poświęceniem odkopywany :-)Jakie było przeznaczenie betonowych dołków o wymiarach ok. 2m x 1m znajdujących się 100 m na północ od dalmierza? Czy były to zbiorniki na wodę? (drugi dołek - na przeciwko bramy wjazdowej do jednostki)
arcady Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 No to by wyjaśniało dlaczego nie ma w pobliżu betonowych podstaw pod działa. Myślałem, że może na terenie jednostki coś się kryje. Chociaż dziwne, że zbudowali solidne stacjonarne SD, a działa mobilne...
Red alf Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Witam!Sa to najprawdopodobniej zbiorniki p.poż wystepuja przy wiekszosci flak bateri.A tak przy okazji czy ktos sie spotkał z podstawami dział przy dalmierzu w Gdyni-Leszczynkach(obok jednostki)Pozdrawiam!
Gość Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Jeśli chodzi o betonowe doły przy bateriach flak to jeszcze dwie teorie na ich temat: 1 była w nich woda do chłodzenia luf lub 2 szambo, wszak Niemcy to kulturalny naród... pozdrawiam andrzej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.