herbstnebel Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 a ja tak tylko stwierdziłem na podstawie ostatnich lat, wybiórczo jak Parowóz - w końcu Maciej G. jakoś w europarlamencie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redan64 Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 No cóż tow. Parowóz niestety nie jestem fanem p. Giertycha ani ojca dyrektora mnie interesują jedynie relacje i motywy działnia tych ludzi jeżeli jesteś w stanie oczywiście zrozumieć o co mi chodzi { w co wątpię}.Może by ci się przydała ale nie życzę Ci chociaż miesięcznej kuracji w jakimś więzieniu UB-eckim lub wycieczki na Sybir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redan64 Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 Pisząc o relacjach i motywach działania myślałem o zwykłych ludziach rzuconych w tryby historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burłak Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Walka...walką a co działo się pomiędzy nią,to już inna historia.Mój dziadek mieszkał w tereniepodminownym"gdzie działały w różnych okresach organizacje takie jak:WiN AK,AL,UPA i wiele razy wspominał jak ta walka wyglądała,sam będąc partyzantem AL w oddziale Mietka Moczara.Wszyscy działali podobnie,obojętnie czy to AK ,AL czy NSZ chodzili po nocy , rabowali chłopów,pędzili bimber i nie raz chłop ze wsi dostał czape za niewinność lub ochronę dobytku.Np Jana Ochala zamordowali w dniu 9 marca 1947 roku tzw. „leśni ludzie”, za odmowę wydania dokumentów na kradzione konie, które później były sprzedawane na bazarze w Łęcznej.Zbrodnia w Puchaczowie, w którym WiN-owcy zabili 23 osoby,w Wierzchowinach w 1945 została popełniona zbrodnia przez NSZ na 192 ukraińskich mieszkańcach miejscowości(W TYM KOBIETY I DZIECI).Nie częstoleśni ludzie"po bogato zakrapianej wieczerzy wyruszali na swoje akcje odwetowe,które dorastały często do rangi wielkich mitów i legend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.