Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawa skrzynka

aslv

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
UUUUUUUUUUU Szacenung Grześ szacenung.Znajomość języka godna podziwu!To czy dobrze kombinuje ,że mogło to być na bagnety bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.....
Dziękuje i pozdrawiam
Napisano
Dwie rzeczy mi się na myśl nasuwają. Zapis Kolonii jako Cöln" świadczyć może o jeszcze XIX w proweniencji tej skrzyni - od początku XX w pisano już normalnie, Köln.
A od czego mogła być? Problem w tym, że termin Nahkampfmittel (broń do walki z bliska) jest bardzo pojemny - obejmuje wszystko od broni białej, poprzez krótką broń palną, granaty ręczne i karabinowe - po granatniki. Tyle, że jeszcze w pocz. XX w granaty w zasadzie nie występowały (czytałem wręcz ówczesną opinię o ich zasadniczej nieprzydatności na polu walki :-) ), granatniki to też raczej wynalazek wynikły z realiów wojny okopowej... Czyli albo faktycznie jakaś broń biała wychodzi, albo krótka palna.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Witam.
Tak na szybko: albo mi się wydaje albo tam tam jest coś o Lazarecie i Poznaniu...może jakaś skrzynia na medykamenty albo sprzęt medyczny? Warto by zrobić zdjęcia tych napisów w całości-żeby słowa nie były pocięte.
Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
Niestety nie mam takiej opcji obecnie znajduje sie poza granicami mojego miasta.sprobuje cos pokombinowac ze zdjeciami.
Pozdrawiam
Napisano
Kombinowałem z tymi fotkami i wyszło mi ,że napisano tam...

LEER ZURUCK AN NABKAMPF(te B moze byc tez H)MITTELDEP

GOLN-GERENN ODER POSEN LAZARUS

To niby odczytalismy w napisie GOLN I GERENN nie jestem pewien liter G a pierwsze O ma dwie kropeczki moze to cos pomoze.
Napisano
No to bardzo ciekawe co piszesz Grzesio ja tu liczyłem na zwykłą skrzyneczke WH a tu takie cuś mnie wychodzi.....
Wiesz bardzo prawdopodobne to co mówisz o jej wieku, ponieważ szukałem czegoś podobnego na stronie zamieszczonej powyżej i nic ....Nawet zawiasy się nigdzie podobne nie pojawiały ani żadna z tamtych skrzyń nie miała okuć na rogach.Nie wiem co o tym myśleć chatka była naprawde stara nawet dach kryty strzechą więc może jeszcze przed pierwszą wojenką?Podobno w okolicy gdzie ją znalazłem prowadzone były dosyć ostre walki w latach Wielkieh Wojny.Niedaleko od tego domu nakopałem dosyć sporo łusek od mausa, wszystkie przed 1918 rokiem datowane.
Mam nadzieję ,że ktoś to rozpracuje bo ja załamuje ręce to nie moje tematy poprostu wpadł mi taki fant w łapy i chciałbym wiedzieć do czego to było..............
Dzieki serdzeczne i pozdrawiam bardzo... aslv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie