maxikasek Napisano 14 Październik 2006 Autor Napisano 14 Październik 2006 Korzystając z pomysłu Acera. Ma ktoś fotki IS-1 lub IS-2 w służbie WH?
acer Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 uhu, to by były rarytasowe foty. Niemców na tle wraków widziałem. Niemcy gdzieś na jakiś fabrycznych poligonach ośrodków badawczych mieli testować zdobyczne IS-y. Tak samo wielkie działa samobieżne ISU.Takie foty naprawdę rare.
woytas Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 a ruskie uzywaly siakiegos niemieckiego sprzetu pancernego?Tigery or something?
Szarubek Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Zdobyli sporo PzKw III i IV, nie dość, że ich używali, to na bazie PzKw III zbudowali prawie 200 sztuk działa samobieżnego SU-76 z jakimś indeksem (nie pamiętam jakim) dla odróznienia od zwykłej suczki".Podaję za J. Magnuskim Radzieckie działa samobieżne", wydanie z lat 70 XX w.Któryś z polskich samodzielnych dywizjonów artylerii samobieznej przy 2 Armii LWP nie dostał etatowych suczek" SU-76 i uzywał zdobycznego sprzętu, w tym chyba 3 StuGów, 3 Marderów i 1 PzKw IV.Porawcie mnie, jeśli się mylę.Pozdrowienia - Szarubek
acer Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Dokładnie tak Kolego Szarubek. Rosjanie wykorzystali mnóstwo zdobytego sprzętu miedzy innymi pod Stalingradem.Niemcy z kolei wykorzystali jakieś rozwiązanie układu jezdnego działa ISU do działa pancernego Brummbar.Chyba stalowe koła jezdne bez bandaży gumowych.
acer Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 I chyba nawet jakieś Panthery zdobyczne były w LWP.
woytas Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 ale uzywane bojowo? czy tylko yly"Jakos nie kojarze zadnych fotek naszego wojska LWP znaczy z niemieckim sprzetem- oczywiscie poza kiblami, bmw i horchami- moze jescze jakies drobiazgi
acer Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Widziałem taką fotkę -żołnierze przy Panterze z podpisemże zdobyty przez żołnierzy Samodzielnego Batalionu Szturmowego i wykorzystywany bojowo i dywersyjnie.To widziałem.
Szarubek Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Cóż, wojna zmusza do oszczędności, koła nośne bez bandaży gumowych to rosyjski wynalazek. Jak nie ma kauczuku, bo to towar strategiczny, to nie daje się bandaża na zewnątrz, tylko robi koła z wewnetrzną amortyzacją.Swoją drogą - to musiał być jazgot...
acer Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Źródła również wspominają o używaniu trofiejnych stugów miast sprzętu sojuszników, a kiedy etaty trzeba było zapewnić.
Szarubek Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Pod koniec wojny zdobycznego sprzętu było w bród, amunicji też, co mieli nie korzystać.
woytas Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 TiaByla taka fotka ze soldat zabil 10 giermacow panzerfaustem- ale bez wystrzalu :P Pozabijal ich maczuga.
woytas Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Przymanowski w 101 frontowych nocy" opisuje jak z 20mm ostrzeliwali frycow przez Wisle(?)
raduś Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Witam Macie tu taką ciekawostkę . SU 76i .Zmieniało właściciela 3(a może 4 ) razy.Gwoli ścisłości to jest ten przebudowany STUG.
raduś Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Inne ciekawe fotki .jak chcecie, też wrzucęNiestety zdjęć IS-ów brak. POZDRAWIAM
Luca Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Witam !!Jest fotka Panther Aufs.G z 1DP LWP, z defilady w Neu Hardenberg, no ale już 22.V.45. Na przodzie miała napis 'na wroga jego własną bronią'Pozdrawiam serdecznie !!
Szarubek Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Raduś, to jest właśnie to działo, o którym mówiłem parę postów temu, brakowało mi indeksu SU-76I.Dzięki - Szarubek
Bathin Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 acer:Niemcy z kolei wykorzystali jakieś rozwiązanie układu jezdnego działa ISU do działa pancernego Brummbar.Chyba stalowe koła jezdne bez bandaży gumowych."Ciekawe, Brummbar budowany był na podwoziu Panz. IV.Jeżeli chodzi Wam o zdobyczny sprzęt Armii Czerwonej to polecam Pojazdy zdobyczne w armii sowieckiej 1941-45" wyd. Militaria. Jest tam fajne foto ruskich pancerniaków na tle kilku Panter z wymalowanymi czerwonymi gwiazdami.Co do Tygrysów I to ruski zdobyli tylko jeden, który był na chodzi i to w dodatku jeden z pierwszych wyprodukowanych, słynny Tygrys z nr 100, którego później eksponowali na wystawie sprzętu zdobycznego w Moskwie. PZdr
a.korbaczewski Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Ciekawe, Brummbar budowany był na podwoziu Panz. IV."o matko!!! a StugIII na podwoziu PanzIII.
Bathin Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Ciekawe, Brummbar budowany był na podwoziu Panz. IV."o matko!!! a StugIII na podwoziu PanzIII.I jak sie ma te ardzo ciekawa" spostrzeżenie do mojego zwrócenia uwagi acerowi że Brummbar nie miał nic wspólnego z rozwiązaniami stosowanymi w ISU ?
raduś Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Cześć Macie tu jeszcze pare ciekawych fotek zdobycznych pojazdów.
raduś Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Tu już w ruskich łapkach,ciekawy pojemniczek na lewym boku,niespotykany
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.