Skocz do zawartości

ISy w służbie Wehrmachtu

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
uhu, to by były rarytasowe foty. Niemców na tle wraków widziałem. Niemcy gdzieś na jakiś fabrycznych poligonach ośrodków badawczych mieli testować zdobyczne IS-y. Tak samo wielkie działa samobieżne ISU.

Takie foty naprawdę rare.
Napisano
Zdobyli sporo PzKw III i IV, nie dość, że ich używali, to na bazie PzKw III zbudowali prawie 200 sztuk działa samobieżnego SU-76 z jakimś indeksem (nie pamiętam jakim) dla odróznienia od zwykłej suczki".
Podaję za J. Magnuskim Radzieckie działa samobieżne", wydanie z lat 70 XX w.
Któryś z polskich samodzielnych dywizjonów artylerii samobieznej przy 2 Armii LWP nie dostał etatowych suczek" SU-76 i uzywał zdobycznego sprzętu, w tym chyba 3 StuGów, 3 Marderów i 1 PzKw IV.
Porawcie mnie, jeśli się mylę.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
Dokładnie tak Kolego Szarubek. Rosjanie wykorzystali mnóstwo zdobytego sprzętu miedzy innymi pod Stalingradem.

Niemcy z kolei wykorzystali jakieś rozwiązanie układu jezdnego działa ISU do działa pancernego Brummbar.
Chyba stalowe koła jezdne bez bandaży gumowych.
Napisano
ale uzywane bojowo? czy tylko yly"
Jakos nie kojarze zadnych fotek naszego wojska LWP znaczy z niemieckim sprzetem- oczywiscie poza kiblami, bmw i horchami- moze jescze jakies drobiazgi
Napisano
Widziałem taką fotkę -

żołnierze przy Panterze z podpisem

że zdobyty przez żołnierzy Samodzielnego Batalionu Szturmowego i wykorzystywany bojowo i dywersyjnie.

To widziałem.
Napisano
Cóż, wojna zmusza do oszczędności, koła nośne bez bandaży gumowych to rosyjski wynalazek. Jak nie ma kauczuku, bo to towar strategiczny, to nie daje się bandaża na zewnątrz, tylko robi koła z wewnetrzną amortyzacją.
Swoją drogą - to musiał być jazgot...
Napisano
Źródła również wspominają o używaniu trofiejnych stugów miast sprzętu sojuszników, a kiedy etaty trzeba było zapewnić.
Napisano
Witam !!
Jest fotka Panther Aufs.G z 1DP LWP, z defilady w Neu Hardenberg, no ale już 22.V.45. Na przodzie miała napis 'na wroga jego własną bronią'
Pozdrawiam serdecznie !!
Napisano
acer:
Niemcy z kolei wykorzystali jakieś rozwiązanie układu jezdnego działa ISU do działa pancernego Brummbar.
Chyba stalowe koła jezdne bez bandaży gumowych."
Ciekawe, Brummbar budowany był na podwoziu Panz. IV.
Jeżeli chodzi Wam o zdobyczny sprzęt Armii Czerwonej to polecam Pojazdy zdobyczne w armii sowieckiej 1941-45" wyd. Militaria. Jest tam fajne foto ruskich pancerniaków na tle kilku Panter z wymalowanymi czerwonymi gwiazdami.
Co do Tygrysów I to ruski zdobyli tylko jeden, który był na chodzi i to w dodatku jeden z pierwszych wyprodukowanych, słynny Tygrys z nr 100, którego później eksponowali na wystawie sprzętu zdobycznego w Moskwie.
PZdr
Napisano
Ciekawe, Brummbar budowany był na podwoziu Panz. IV."
o matko!!! a StugIII na podwoziu PanzIII.
I jak sie ma te ardzo ciekawa" spostrzeżenie do mojego zwrócenia uwagi acerowi że Brummbar nie miał nic wspólnego z rozwiązaniami stosowanymi w ISU ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie