Skocz do zawartości
  • 0

Krzyż, guzik i blaszka gajowego?:)

seeker

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację znalezionych fantów. Krzyż aluminiowy ok. 6/4,5 cm. Może ktoś da radę coś odczytać? Guzik mosiężny ok. 2,5 cm średnicy i gruby na ok. 4mm. Druga strona gładka. No i blaszka jak na fotce. Z góry dziękuję.
Pzdr

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeśli chodzi o blaszkę to wydaje mi się ze 77 PP z Lidy miał niedziwedzia , ale nie jestem na 100% pewien czy o to chodzi i po co numer ...
Pozdrawiam
Pig
Napisano
Moim zdaniem na pewno blaszkę należy łączyć z jakimś miastem i jego herbem (ewentualnie herbem ziemskim lub gubernianym). Prosze zwrócić uwagę na charakterystyczną koronę jednoznacznei kojarząca się z miastem.
A jakie ma wymiary ta blaszka i gdzie znaleziona, bo np. może to byc element znakowania np. latarni miejskich...
Napisano
W kwestii krzyżyka, to proponuję najpierw rozszyfrować, co jest na nim napisane. Moim zdaniem należy go kojarzyć z jakimś klastorem lub sanktuarium - vide wizerunek w centrum.
Napisano
Niezłe jaja: na pierwszym skanie jest psi numerek z miasta Berlina, na drugim ciężarek od sukni, najprawdopodobniej XIX wieczny a medalik niemiecki pochodzi z pierwszych dekad XX wieku sądząc po metalu, z którego jest wykonany.
Napisano
Nie mam foto ale postaram sie jakos je wykombinowac. Chodzi o to że: herb 77 PP (Lida 1939) miał w herbie własnie takiego niedzwiedzia (jako maskotke pułk miał w sumie 2 misie w czasie 1926-39 ale zostały ona rozstrzelane po tym jak jeden smiertelnie ranił kogos tam, nie pamietam kogo).Tak jakoś to własnie skojarzyłem ten niedziedz iii... . No ale juz sie wyjasniło, że to Berlinski miś od psa :).

Pozdrawiam
PIG
Napisano
Blaszka znaleziona w lesie, w pobliżu nieistniejących zabudowań, krzyżyk na terenie poniemieckiej leśniczówki, ten ciężarek w przypałacowym parku. Pig nie bardzo wiem co miałeś na myśli (Lida), możesz coś powiedzieć więcej? Dzięki
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie