Kasjan2000 Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Pierwszy orzeł to orzełek wojsk wielkopolskich I wersja(korona prawdopodobnie trochę przytarta), drugi to także orzełek wojsk wielkopolskich inna wersja. Obie wersje są notowane w literaturze. Było kilka wzorów tych orzełków, często podobnych do siebie ale z różnicami. Tak też się stało w Twoim przypadku gdzie nie da się dobrać brakującego kawałka. Pozdrawiam
tasiek Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Najprawdopodobniej nie jest to nai krechowiak ani wielkopolski. Pewien historyk podpowiadał że może to być orzełek 3 Pułku Szwoleżerów. Noszony na początku lat dwudziestych. Czy spotkaliście sie z takim orzełkiem w literaturze. Rozpiętość skrzydeł 3,5 cm , wysokość z ogonem mogła wynosić ok 4 cm. Znaleziony w okolicach Suwałk.
Kasjan2000 Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 WitamPrzedstawiam analizę porównawcząNr. 1 orzełek urzędniczy II RP wzór pierwszy/wczesny wz19Nr 2 i 3 orzełek urzędniczy II RP wzór późniejszy z lat 20/30 (wymiary identyczne jak twojego). Wg. Katalogu Gawłowskiego orzełki nr 2 i 3 były stosowane w policji państwowej. Poz. 207. Orzełki te bardzo często mylone są z orłami wojsk wielkopolskich.Tak więc z dużym prawdopodobieństwem można zaliczyć twojego orzełka do orłów urzędniczych lub policji państwowej. Na podstawie występujących różnic można tez wstępnie wykluczyć pochodzenie tego orzełka jako wielkopolskiego a tym bardziej krechowieckiego.Może ktoś dysponuje jeszcze innymi zdjęciami porównawczymi to przeanalizujemy to jeszcze raz. Pozdrawiam.
tasiek Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Pierwszy i drugi orzełek są identyczne. Na trzecim zdjęciu jest orzełek Wojsk Wielkopolskich umieszczony dla porównania. Charakterystyczna cechą orzełków Wojsk Wielkopolskich jest dziób przylegający do skrzydła. Inaczej jest w przypadku tego orzełka. Myślę że jest on bardziej podobny do Krechowieckiego. Niestety nie mam zdjęcia takiego orzełka.
ksklodo Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Na zdjęciu obok ppor. 3 p.szwol. Stefan Bogusławski z ietypowym" orłem na czapce.Fotografia została wykonana najprawdopodobniej po kwietniu 1922 r., wówczas bowiem pchor. Bogusławski otrzymał awans na podporucznika (swego rodzaju ciekawostką jest, noszona jeszcze wówczas, oficerska rozetka poniżej orła).Fotografia była publikowana w książce 3 Pułk Szwoleżerów mazowieckich 1920-1939". Tam też zamieszczona została fotografia plutonu pod dowództwem ppor. Bogusławskiego, w całości wyposażonego w ieregulaminowe" orły bez tarczy amazonek, co może wskazywać na ich powszechne zastosowanie w pułku.
ksklodo Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Obok fotografia już po awansie na porucznika, czyli po kwietniu 1924 r. Na czapce w dalszym ciągu orzeł bez tarczy amazonek.
darmatt Napisano 25 Czerwiec 2008 Napisano 25 Czerwiec 2008 Kasjan2000,Wielkie dzięki za pomoc.wymiary to: wysokość 37mmszerokość 31mmPozdrawiamDarmatt
Roadrunner Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 To i ja pozwolę sobie skorzystać z okazji i wstawić swojego do ID.Mam nadzieje że tasiek nie będzie miał mi tego za złe :)Kolego Kasjanie czy pomógłbyś i mnie?Część znajomych mówi że jest on LWP a druga część że jednak wrześniowy tylko ktoś pomógł mu koronę zdjąć-można to jakoś rozpoznać i tegoż ptaszka wydatować?
Roadrunner Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Druga strona:-widoczne resztki zaczepu.
Roadrunner Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 A tu dałem zbliżenie na łepek-wprawdzie śladów po koronie niema,ale znawcy może to pomóc.Kasjan pomóż :)
Kasjan2000 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Orzełki wojsk wielkopolskich - Gawłowski poz. 196 i 200
tasiek Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 Ten orzełek nie daje mi spokoju od dwóch lat. Udało mi się pzyskać kawałek drugiego takiego orzełka. Wygląda na to że był dość masowo używany. Dlaczego nie ma go w literaturze tematu orłów polskich. Prosze o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki
tasiek Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 Na zdjęciu dla porównania umieściłem orzełka wielkopolskiego. Różni sie znacznie od tych niezidentyfikowanych. Nie jest to też orzełek krechowiecki. Tamten ma inną koronę.
darmatt Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Witam!Panie Kasjanie2000, czy mógłby Pan pomóc nam w identyfikacji tego orzełka na zdjęciach poniżej? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiamDarmatt
Pytanie
tasiek
Jak w tytule proszę o pomoc.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.