Skocz do zawartości
  • 0

Co to za łuski?

Gość zygzbig

Pytanie

Napisano
Witam. Ostatnio stałem się posiadaczem dwóch łusek, kaliber: prawie 10 mm (pewnie 9,...). Są w bdb stanie. Jedna złota" (z kolorou oczywiście), druga ciemniejsza (może jest ciemniejsza ze starości, zobaczę czy da się doczyścić). Na tej złotej" są bicia: u góry: coś jakby 304, 804, ale chyba 304; idealnie po bokach dwie gwiazdki; na dole 44 (pewnie rok); wszystkie oznaczenia są od siebie oddzielone ukośnymi kreskami. Druga łuska ta ciemniejsza ma bicia: u góry: 10; idealnie po bokach dwie gwiazdki; na dole 44; różnica jest taka, że na tej oznaczenia nie są od siebie oddzielone ukośnymi kreskami. Jeżeli wiecie co to za łuski to bardzo proszę o odpowiedź.

pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jednak się myliłem. To są łuski 7,62x25 Tokariewa. Ta z biciami 304 pochodzi z zakładów w Moskwie - Kuskowo ta z 10 nie wiem skąd ale też radziecka. Stosowana do TT, Pepeszy itd
Napisano
Ruskie, ale strasznie mały kaliber. A jaka długość?
Pozdrawiam
Napisano
Łuski mają 24mm długości. Od jakiej broni one pochodzą? Czekam na dalsze odpowiedzi.

pozdrowienia
Napisano
Sorry, źle zmierzyłem (z pośpiechu) kaliber to prawie 8mm. Co jest dziwnego z kalibrem? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
Napisano
Wielkie dzięki feeder" bardzo mi pomogłeś. Dzięki.

pozdrawiam
Napisano
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale nie wiecie od jakiej broni pochodzą takie łuski. Czekam na odpowiedzi.
Napisano
a mnie się wydaje że to są 7,65x25 z wytwórni Georga Rotha z Wiednia. Te gwiazdki pasują jeszcze do:
- Keller&Co Hirtenberg (Austria)
- Rheinmetallwerke Sommerda (Austria)
- Georg Roth Wiedeń i Bratysława (C. i K.)
no bo chyba to nie będzie (7,62x25) Tulskij Patronnyj Zawod z lat 45 - 82?
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Dzięki, ale od jakiej mogą być broni? A propo łuski są z 44 r.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie