acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Dziś, zrobiłem krótki wypadzik na teren byłego obozowiska partyzanckiego Armii Krajowej. Wizytowanego przez samego Niedźwiadka".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Jakież było moje zdziwienie, gdy między ziemiankami poczęły wychodzić pudełka po paście do butów :)))- Oficerki ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Na dnie jednej z ziemianek, pod chyba miejscem gdzie była prycza wyszła taka ciekawa łuska zakleszczona włożonym odwrotnie pociskiem, ciekawe, bawił się partyzant ? Nie otwierałem jeszcze ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Obok kolejnej ziemianki, przy wejściu, znowu wyszło pudełko po paście do butów, z zachowaną etykietą papierową po 60 latach....Potem wyszło jeszcze inne pudełko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Zdjęcie nieostre, ale tak mniej więcej wygląda dziś ziemianka w której kwaterował krótko gen. Leopold Okulicki, ostatni dowódca Armii Krajowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Wyszła jeszcze taka pierdółka - klosz do lampki kantowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Wyszło oczywiście mnóstwo łusek Mausera 7,92 mm, ale wyszła też taka ciekawa łuseczka, z kryzą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 acer a pasta to w jakim stanie ? - Niedźwiadek zgubił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Z pasty to niewiele zostało, w przeciwieństwie do etykiety, 60 lat i papier w ziemi i przetrwało. W życiu bym nie powiedział - ale sprawdzone empirycznie.Nie wiem, może Niedźwiadek" pastował oficerki przed spotkaniem z misją angielską Freston".....A, wyszło jeszcze kilka monet - 5 groszy, 1935 r.Zgubił tyle lat temu, i się znalazło.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 ten nabój to zrobiony domowymi sposobami dum-dum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Wątpię, raczej prowizoryczny nieśmiertelnik.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Otwierać - nie otwierać ?Dum to nie, spłonka zbita, podejrzewam że proch użyto do pomocy przy rozpałce. Delikatnie spróbujemy otworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 20 Wrzesień 2006 Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Być może wewnątrz jest karta - tak wykonywano prowizoryczne nieśmiertelniki. Tylko ostrzożnie.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 Ta łuska z kryzą wygląda mi na manlichera ale ręki za to nie oddam.Pozdr MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 Acer i co z ta luska?rozbierales?Wez napisz wreszcie a nie gadaj glupoty gdzie indziej :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2006 Tak rozebrałem. Niestety żart partyzancki, ot dla nudów wsadził pocisk w łuskę. Z podobnym kawałem spotkałem się też w pierwszowojennych okopach rosyjskich.Na pocieszenie to łuseczka po naboju polskiej produkcji.Jutro raz jeszcze uderzymy w tamtą miejscówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 a już myślałem, że będzie namiar na Bursztynową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2006 Złośliwość czy szyderstwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 ni to, ni owo...pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 kopijnik2 chyba chcesz zarobić karteczke -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 na cukier...a teraz do Autora serio.miejsce tego typu zaskoczyło mnie kiedyś.mała rzecz - zapalniczka benzynowa, a w zasadzie jej korpus.wrzuciłem w kieszeń, po paru dniach przy porządkach wysypałem zbiory, coś mi zabłyszczało w miejscu ośki zawiasu.No to się przyjżałem...ośka była w postaci tulei z blaszki (4mm zapałka)a w środku sztyft szklany. Jak go bliżej obejżałem okazało się, że jest z jednej strony szlifowany półokrągło.Skracając - znalazłem lupę do czytania mikrodruku zakamuflowaną w ośce zapalniczki. szkło o przekroju zapałki i dł. ok 4mm. najprawdopodobniej zrzutowe...dlatego warto wszytko 5 x obejrzeć w takich miejscach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2006 ok. Będę czujny :)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.