Skocz do zawartości

Odnowiony Jak-9 w MWP

rwd

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 5 months later...
Napisano
Witam po raz pierwszy towarzystwo ;)). Myslę sobie: dobrze że nie można zajrzeć do środka tych eksponatów". Dopiero byłaby rozpacz, bo głowę (i coś jeszcze) dam sobie uciąć, że nikt się nie przejmował tym, czego użyto do aprawy". Przecież tego nie bedzię widać... Po kolejnym remoncie takich Jaków, Tutek czy Peszek będzie można się tylko zastanawiać, ile jast Jaka w Jaku... A nawiązując do RWD-13, widziałem go u Edwarda Margańskiego podczas rekonstrukcji (jego firma zajmowała się wtedy remontami szybowców i miała siedzibę na Żarze). Erwuda robiona została tak, że gdyby nie brak bodaj iskrownika w silniku, mogłaby latać: żadnej sklejki meblowej i desek z płota, wszystko z materiałów używanych do napraw szybowców. Technologicznie zgodność z oryginałem w 100%. Tak to się powinno robić we wszystkich muzeach. Wiem, wiem... skąd wziąć na to kasę...? Może trzeba rozebrać i sprzedać parę nowopowstałych w ramach taniego państwa chodników w Warszawie...? Ech, śmigło się w kieszeni przekręca...
Pozdrawiam
Pepe61

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie