Jump to content
  • 0

Coś firmy AEG

general1006

Question

Witam
Wczoraj razem z kumplem znaleźliśmy taką dziwną rzecz firmy AEG. Fant spoczywał w wale jakieś 50m od Odry na głębokości (podstawa) 1,50m. Całość była dość dobrze zaizolowana smołą, z boków odchodziły dwa przewody. Każdy przewód miał 10 żył. Każda z nich była w papierowej koszulce następnie całość zaizolowana taśmą izolacyjną i wsunięte w dwa peszle i zalane smołą.
Może ktoś wie co to za urządzenie i jakie miało przeznaczenie. Z góry dzięki

9 answers to this question

Recommended Posts

Dowiesz się co jest w środku, jeżeli rozpuścisz zalewę kablową (podobna do smoły) olejem napędowym, pięknie się w nim rozpuszcza. W podobny sposób zabezpieczali Rosjanie transformatory w starych stacjach r/lokacyjnych.
Pozdrawiam,
szajko

Witam
Wczoraj razem z kumplem znaleźliśmy taką dziwną rzecz firmy AEG. Fant spoczywał w wale jakieś 50m od Odry na głębokości (podstawa) 1,50m. Całość była dość dobrze zaizolowana smołą, z boków odchodziły dwa przewody. Każdy przewód miał 10 żył. Każda z nich była w papierowej koszulce następnie całość zaizolowana taśmą izolacyjną i wsunięte w dwa peszle i zalane smołą.
Może ktoś wie co to za urządzenie i jakie miało przeznaczenie. Z góry dzięki

Niestety po zdjęciu bocznych osłon zostałem wprawiony w stan osłupienia. W środku wszystko zalane było smołą. Nie mniej jednak widać, że przewód zwiększa swoją średnicę.
Ciekawi mnie co jest w dolnej części.
Myślę, że sama obudowa też będzie dość ciekawym fantem.
Jeszcze jedno śruby odkręcały się jakby były wczoraj zakręcone.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information