Skocz do zawartości
  • 0

Coś firmy AEG

general1006

Pytanie

Napisano

Witam
Wczoraj razem z kumplem znaleźliśmy taką dziwną rzecz firmy AEG. Fant spoczywał w wale jakieś 50m od Odry na głębokości (podstawa) 1,50m. Całość była dość dobrze zaizolowana smołą, z boków odchodziły dwa przewody. Każdy przewód miał 10 żył. Każda z nich była w papierowej koszulce następnie całość zaizolowana taśmą izolacyjną i wsunięte w dwa peszle i zalane smołą.
Może ktoś wie co to za urządzenie i jakie miało przeznaczenie. Z góry dzięki

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dowiesz się co jest w środku, jeżeli rozpuścisz zalewę kablową (podobna do smoły) olejem napędowym, pięknie się w nim rozpuszcza. W podobny sposób zabezpieczali Rosjanie transformatory w starych stacjach r/lokacyjnych.
Pozdrawiam,
szajko
Napisano

Witam
Wczoraj razem z kumplem znaleźliśmy taką dziwną rzecz firmy AEG. Fant spoczywał w wale jakieś 50m od Odry na głębokości (podstawa) 1,50m. Całość była dość dobrze zaizolowana smołą, z boków odchodziły dwa przewody. Każdy przewód miał 10 żył. Każda z nich była w papierowej koszulce następnie całość zaizolowana taśmą izolacyjną i wsunięte w dwa peszle i zalane smołą.
Może ktoś wie co to za urządzenie i jakie miało przeznaczenie. Z góry dzięki

Napisano
Niestety po zdjęciu bocznych osłon zostałem wprawiony w stan osłupienia. W środku wszystko zalane było smołą. Nie mniej jednak widać, że przewód zwiększa swoją średnicę.
Ciekawi mnie co jest w dolnej części.
Myślę, że sama obudowa też będzie dość ciekawym fantem.
Jeszcze jedno śruby odkręcały się jakby były wczoraj zakręcone.
Napisano
wśród paru urządzeń o podobnym kształcie i budowie mogłaby być przetwornica napięcia...
solidność obudowy i zastosowanie staliwa(?), aeg, bardzo profesjonalne urządzenie.
nie zdziwiłbym się gdyby w środku była obracająca się elektromechanika...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie