hawk21 Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Napisano 21 Wrzesień 2003 Czy ktos z kolegów wie moze cos wiecej na temat tego pruskiego emblematu ? Niewatpliwie 19 wiek tylko z jakiej epoki? Z tylu ma cztery zapinki. Chyba wojskowy. Prosze o suhestie.pozdrawiam Arek
Raned Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 Taki orzełek występuje na pruskich guzikach urzędowych z końca XIX w. Więcej nie wiem.
Abaton Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 Ja znalazłem podobnego jest pozłacany z tarcza montowana od tyłu stanowiaca tło orła.
hawk21 Napisano 22 Wrzesień 2003 Autor Napisano 22 Wrzesień 2003 Abaton twoj jest rzeczywiscie podobny ale pozlacany. Jak myslisz jaki to okres ? Wedlug mnie II polowa 19 wiekupozdrawiamArek
hawk21 Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Napisano 21 Wrzesień 2003 Czy ktos z kolegów wie moze cos wiecej na temat tego pruskiego emblematu ? Niewatpliwie 19 wiek tylko z jakiej epoki? Z tylu ma cztery zapinki. Chyba wojskowy. Prosze o suhestie.pozdrawiam Arek
beyo Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Prawdopodobnie może pochodzić z pagonów pruskiego wyższego oficera (kilka lat temu widziałem u znajomego resztki takiego pagonu właśnie z niemal identycznym orłem). Co do okresu to ja także obstawiałbym drugą połowę XIXw. Wnioskuję to po węższej koronie" - w I połowie XIXw stosowano koronę szerszą". Jeśli masz jakieś monety pruskie z tego okresu (1, 2, 3 lub 4pf) to możesz sobie łatwo porównać.
Nanook1978 Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Faktycznie jest to okres II połowy XIXw. i jest to jak piszą poprzednicy orzełek oficera lub urzednika polowego, stawiam również że był noszony na pagonach. Widziałem już kilka takich i wszystkie były z tego samego okresu.Pozdrawiam.
Pytanie
hawk21
Czy ktos z kolegów wie moze cos wiecej na temat tego pruskiego emblematu ? Niewatpliwie 19 wiek tylko z jakiej epoki? Z tylu ma cztery zapinki. Chyba wojskowy. Prosze o suhestie.
pozdrawiam
Arek
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.