hawk21 Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Czy ktos z kolegów wie moze cos wiecej na temat tego pruskiego emblematu ? Niewatpliwie 19 wiek tylko z jakiej epoki? Z tylu ma cztery zapinki. Chyba wojskowy. Prosze o suhestie.pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Taki orzełek występuje na pruskich guzikach urzędowych z końca XIX w. Więcej nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abaton Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Ja znalazłem podobnego jest pozłacany z tarcza montowana od tyłu stanowiaca tło orła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abaton Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 i druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawk21 Napisano 22 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Abaton twoj jest rzeczywiscie podobny ale pozlacany. Jak myslisz jaki to okres ? Wedlug mnie II polowa 19 wiekupozdrawiamArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawk21 Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Czy ktos z kolegów wie moze cos wiecej na temat tego pruskiego emblematu ? Niewatpliwie 19 wiek tylko z jakiej epoki? Z tylu ma cztery zapinki. Chyba wojskowy. Prosze o suhestie.pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 1 Październik 2003 Share Napisano 1 Październik 2003 Prawdopodobnie może pochodzić z pagonów pruskiego wyższego oficera (kilka lat temu widziałem u znajomego resztki takiego pagonu właśnie z niemal identycznym orłem). Co do okresu to ja także obstawiałbym drugą połowę XIXw. Wnioskuję to po węższej koronie" - w I połowie XIXw stosowano koronę szerszą". Jeśli masz jakieś monety pruskie z tego okresu (1, 2, 3 lub 4pf) to możesz sobie łatwo porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 1 Październik 2003 Share Napisano 1 Październik 2003 Faktycznie jest to okres II połowy XIXw. i jest to jak piszą poprzednicy orzełek oficera lub urzednika polowego, stawiam również że był noszony na pagonach. Widziałem już kilka takich i wszystkie były z tego samego okresu.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
hawk21
Czy ktos z kolegów wie moze cos wiecej na temat tego pruskiego emblematu ? Niewatpliwie 19 wiek tylko z jakiej epoki? Z tylu ma cztery zapinki. Chyba wojskowy. Prosze o suhestie.
pozdrawiam
Arek
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.