Skocz do zawartości
  • 0

ciekawe znalezisko...

onufry

Pytanie

Napisano

na koniec sezonu cos mi sie trafilo. tylko co prosze o pomoc przy identyfikacji. znalezione w okopie jakies 50m od domow w lesie ?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ryzyko jednak istnieje. raczej jest za duze zeby ryzykowac w przypadku tego znaleziska... szkoda ze to nie pepesza cala wtedy niezastanawial bym sie...
Napisano

na koniec sezonu cos mi sie trafilo. tylko co prosze o pomoc przy identyfikacji. znalezione w okopie jakies 50m od domow w lesie ?

Napisano
nie no raczej nic nie wybuchnie ... w wodzie ? z tego co mi sie wydaje to naboj karabinowy odpala się mechanicznie przez zbicie społonki a nie przez pobudzanie prądem czy amczanie w roztworze NaOH :) Ale moge być w błedzie z reszta jestem teoretykiem nie praktykiem ...
Napisano
a z wyglądu przypomina polskieigo wz.29 ... co do wyjecia pocisków - proponuje zdjąc denko magazynka i wyciagnac to co moze ew. sie znajdowac na podajniku a pozniej wyciagnac zamek i ew. wyciagnac cos z komory nabojowej.
Napisano
Ma prostą rączkę zamkową więc jest spore prawdopodobieństwo polskiego pochodzenia czyli kb wz. 98, kb wz. 98a oraz kbk wz. 98 i kbk wz. 29. Może też to być mauser niemiecki z pierwszej wojny (gew. 98) czyli protoplasta całej polskiej rodziny mauserów. Spróbuj oczyścić to moż znajdziesz bicia które przesądzą o przynależności państwowej :)
Napisano
niestety widze juz teraz ze szans niema na bicia. elektroliza juz prawie dobiega konca i jak niebylo widac tak niebedzie. jest jeszcze nadzieja ze w ludce bedzie amunicja to moze na podstawie jej da sie zidentyfikowac...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie