Jump to content

Fortyfikacje OBSZARU WAROWNEGO ŚLĄSK

DUGI

Recommended Posts

Posted
WITAM !

Jeśli interesujesz się fortyfikacjami O.W.Ś. i chciałbyś się wymienić informacjami na ten temat lub dopiero zaczynasz poznawać ten ciekawy system fortyfikacji i chciałbyś się coś o nim dowiedzieć to zapraszam piszcie.

POZDRAWIAM
DUGI
  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply
Posted
Ja interesuję sie OWŚ. Mam mapy ze zlokalizowanymi obiektami z południowehgo skrzydła OWŚ. Skąd jesteś ?

d007 (Tychy)
d007@incix.net
Posted
CZEŚĆ !
Jestem z Rudy Śląskiej posiadam trochę materiałów na temat tych fortyfikacji w tym opracowania , mapki , zdjęcia i rysunki niektórych obiektów(rys.wykonywałem własnoręcznie po dokonanej inwentaryzacji obiektu).Tym systemem fortyfikacji interesuję się od około 10 lat i przez ten czas zwiedziłem chyba wszystkie dostępne obiekty.Choć ostatnio udaje mi się nawet dostać do tych obiektów które są na prywatnych posesjach tak jak np. ostatnio byłem w koszarach P.O. RADOSZOWY chyba udało mi się tam wejść tylko dlatego że trafiłem na spoko ciecia.
Napisz jakie masz materiały na temat tych fortyfikacji a ja postaram się Ci je uzupełnić jeśli będę miał ich więcej.

Pozdrawiam.
DUGI
Posted
Witam
Jeśli będziesz się wybierał na spacer po OWŚ daj znać, chętnie się przyłącze. Samemu trochę niepewnie :-)
Też jestem z Rudy Śl, 'oblatałem' tylko okoliczne 'fortece' :-)

Pozdrawiam
Posted
Do Skoorpiona

CZEŚC!
Jak będę się wybierał w teren to dam Ci znać jeśli możesz to napisz z której dzielnicy R.Śl.jesteś bo ja z R.Śl.5
I jeszcze jedno pytanie które obiekty już zwiedziłeś ?.

Pozdrawiam
DUGI
(Adam)

Posted
Szanowni Koledzy!
Czy wiecie, że własnie na Śląsku działa całkiem liczna grupa ludzi poznających fortyfikacje O. War-u?
Funkcjonuje również Stowarzyszenie Pro Fortalicjum, które wyremontowało schron bojowy i urządza w nim muzeum? Ponadto niebawem bedzie drugi taki obiekt!
Zapraszam na jedno ze spotkań.
Posted
Witam

DUGI

Ruda Śl. Godula. Od niedawna 'grasuje' po okolicy i odwiedzam w miarę możliwości co tylko można :-)Bunkier Godula 9 mam praktycznie za oknem.

jagmin

Daj jakiś namiar na to towarzystwo. Czy ma coś wspolnego z odnowionym bunkrem nr 7 przy ul. Chorzowskiej ?

d007

Widze ze z racji na mojego urlopu przegapiłem wypad na 'Wrześniowe' pozycje. Chodziłem tam ostatnio z piszczałką. Tylko drut kolczasty :-) Czy masz (macie) w planach jakiś jesienny wypad Chętnie dołącze
Posted
Jagmin:
tak ja wiem o stowarzyszeniu, byłem wraz z częścią ŚGR-u na imprezie w Dobieszowicach 30 sierpnia, zwiedziłem i bardzo mi się podobało. Na następną imprezie też zamierzam sie stawić. Mam małe pytanko - a mianowicie interesuje mnie zakup książek n/t OWŚ czy byłaby możliwość takiego zakupu poprzez Stowarzyszenie, innymi słowy czy Stowarzyszenie sprzedaje takie pozycję ?

Skoorpion:

Szkoda, że Cie nie było wtedy :( Troche przeszukaliśmy te pozycje, to prawda jest tam masa drutu kolczastego. Dotarłeś do mostu z hitlerowską wroną ?
O następnym wypadzie napewno się dowiesz. Kolega Mathew czesto wyrusza w eren" może sie jakoś zgadacie. Jak ostanio mam bardzo mało czasu a chęci wielkie,mimo to postaram się coś zorganizować przed pierwszymi mrozami jeszcze.

Serdecznie pozdrawiam
d007
Posted
namiar na stowarzyszenie Pro Fortalicjum to
1 - www.profortalicjum.digi.pl
2 - tel. 381-40-48 Waldek Machoń

skoorpion, skąd numeracja schronów, np. 7 na Chorzowskiej/Katowickiej i Godula 9?
Notabene gdzie jest to Godula 9"?, pytam ponieważ na ul. Latki mieszka jeden z kolegów i chyba się nie znacie.

jest mapa 1:50000
z naniesionymi wszystkimi schronami OWŚ, może by wam się przydała podczas zwiedzania?
Posted
Witam !
A może by tak zebrać grupę osób z Rudy Śląskiej i okolic interesujących się fortyfikacjami O.W.Ś.(w rejonie Rudy Śląskiej i okolicy) i zacząć coś działać na rzecz tych fortyfikacji.Bo jak narazie to się tu prawie nic nie dzieje a tereny wokół schronów są coraz bardziej zarośnięte samosiejkami i niektóre totalnie zaśmiecone.
Myślę że warto coś zrobić w tym celu choćby ze względu na to że schrony te budowali nasi dziatkowie aby broniły naszej granicy.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany stworzeniem takiej grupy to proszę piszcie czym nas więcej tym lepiej.

POZDRAWIAM

DUGI
Posted
Witam

Przeglądam ostatnio stronki poświęcone fortyfikacjom i widzę że ludzie mają dużo do pokazania. Trochę mnie wkurza że na temat OWŚ praktycznie znalazłem tylko jedno prawie pełne opracowanie i to Kolegów z Krakowa (Super. Stąd oznaczenia bunkrów które podałem). Jest to chyba jedno z pełniejszych opracowań, które znalazłem w necie, przedstawiających rejon umocnień OWŚ nie licząc opracowania przygotowanego przez naszych sąsiadów zza naszej południowej i zachodniej granicy. OWŚ wcale nie jest takie małe, sympatyków fortyfikacji na Śląsku i okolicy też chyba jest trochę.
Ruda Śląska jest pełna bunkrów. Niektóre z nich są łatwo dostępne i aż się prosi by można je udostępnić dla szerszej publiczności a tym samym przedstawić trochę historii.

DUGI wypada chyba się poznać i może pomyśleć nad tym.
Myślę także że Stowarzyszenie Pro Fortalicjum powinno wzbogacić swoją stronę o mapki, zdjęcia i historię OWŚ tym bardziej, że w skład stowarzyszenia jak chyba się domyślam wchodzi autor kilku ciekawych wydawnictw na temat OWŚ (jagmin czy to Ty ? :-))).

jagmin jeśli tylko możesz to prześlij mapkę, Dzieki :-))
D007 daj jakiś namiar na Kolegę Mathew

Pozdrawiam
Posted
gg 2127623, 606 263 641, rpa1@op.pl - do usług, carramba.

O.W.Ś. to mój ulubiony temat. Nie mogę się doczekać jakiegoś większego opracowania tematu w literaturze. Podobno Jagmin coś „rzeźbi”. Sadzę, że posiada on najwięcej materiałów, najlepiej opracowanych, z mapkami, schematami, jednym słowem doskonale przeprowadzona inwentaryzacja. Na pewno kosztowało go to niemało trudu i wyrzeczeń. Jestem pod wrażeniem.

Pyrsk ludkowie
Mathew vel Rysio
Posted
Czytając zamieszczonej powyżej słowa „może by tak zebrać grupę osób” nasuwa mi się pytanie: z może by tak dołączyć do Pro Fortalicjum i zająć się kolejnym obiektem, np. jednym z p.o. „Godula”? Proponuję spotkać się i porozmawiać o tym. Może to być wypad na OWŚ, lub jakaś impreza typu „jarmark bytomski”. Kontakt przez forum lub pocztą elektroniczną.

Co do publikacji o OWŚ to sporo już było, ostatnio np. Zeszytach Chorzowskich, Zeszycie Muzeum w Rudzie Śląskiej, a wcześniej np. w INFORT i coś ciekawego o fortyfikacjach na południe od Gostynki będzie też w najbliższym.

Wymieniana przez Was strona www ludzi z Krakowa faktycznie jest ciekawa – przepisano tam i zeskanowano praktycznie wszystko, co się ukazało. Pomijając nasuwający się tu niepochlebny komentaż […] działanie to jest o tyle wygodne, że zamiast szukać dobrze schowanej dyskietki lub tekstu, który mam jedynie w maszynopisie mogę pobrać plik właśnie stamtąd. Podziwiam też tempo, w jakim jest „uaktualniana” po ukazaniu się nowej publikacji…
A podsumowując: po co więc wydawać książki?
Posted
Zgadzam się z Jagminem. Może warto by było się spotkać. Niech ktoś z Pro Fortalicjum zapoda jakiś termin i zjadą się wszyscy zainteresowani tematem. Ja osobiście jestem bardzo zainteresowany przyłączeniem się do Stowarzyszenia, chętnie też w miare moich możliwości pomogę przy odnawianiu kolejnych schronów. Z tego co widziałem na stronie to Stowarzyszenie ma jeszcze niewielu członków a chętnych pewnie jest masa.
W mojej okolicy (Tychy) znajduję się pare schronów, chciałbym się nimi zająć ale pod skrzydłami Stowarzyszenia jako legalnej organizacji.

Pozdrawiam
d007
Posted
Witam

Zbierając grupę ludzi wcale nie zamierzam zakładać nowego stowarzyszenia. Myślę że w pełni należy wykorzystać to co już jest czyli osiągnięcie, chyba z niemałym trudem, Kolegi Waldka. Po co wywarzać już otwarte drzwi. Bardziej myślałem o zebraniu pasjonatów z okolic i nie tylko by dołączyć do grupy Pro Fortalicjum. Tak też jak mówiłem a raczej pisałem, widziałbym wzbogaconą stronkę tej organizacji o zdjęcia i opisy. Jagmin stawiasz w wątpliwość pisanie i wydawanie tego typu rzeczy gdyż są skanowane i umieszczane na stonkach. A może by tak umieszczać to na stronce stowarzyszenia Pro Fortalicjum którego jesteś członkiem i zainteresowanych odsyłać tam. Nie wszyscy mają dostęp do form pisanych na papierze. Zazwyczaj mają ograniczony nakład i są trudno dostępne. A co do publikacji pisanych na papierze ja sam i pewnie wielu pasjonatów widziałoby w swojej biblioteczce np. album z fotkami i opisem OWŚ (nie trzeba płacić za połączenie z internetem J). Jagmin może wreszcie trzeba uporządkować dyskietki i teksty i pomyśleć o takim wydaniu na papierze J

Pozdrawiam
Skoorpion
Posted
No to chyba pora abym zabrał głos. Tak się składa, że to właśnie ja odpowiadam w PF za stronę internetową. Jest ona w sieci od bodajze 25 sierpnia. Za wykonanie techniczne odpowiada mój kumpel-Bartek. Tak się niefortunnie składa, że zarówno on jak i ja mamy w tej chwili dość intesywną i krwawą kampanię wrześniową na uczelniach. Rozbudowa strony jest więc mocno ograniczona, głownie z powodu braku czasu. W pierwszej kolejności pojawią się zdjęcia z otwarcia schronu czyli imprezy z 30 sierpnia (jeśli macie jakieś zdjęcia z tej imprzey to prosiłbym o ich przesłanie: msid@poczta.wp.pl, zostaną umieszczone oczywiście z nazwiskiem autora). Kolejny etap to rozbudowa galerii np. o przebieg remontu i inne. Widzę, że krzaczki zamiast polskich liter Wam nie przeszkadzają, więc może ich nie powstawiamy... Jest jeszcze sporo rzeczy do zrobienia na niej, dajcie nam tylko na to czas. Niestety proza życia poważnie ogranicza naszą działalność artystyczną...

Schron dla zwiedzających otwarty jest w pierwszą i trzecią sobotę miesiąca do końca października, na wiosnę zobaczymy ale pewnie nic się tu nie zmieni. Grupy zorganizowane mogą przyjechać kiedykolwiek po uprzednim ustaleniu terminu (tak jak np. dzisiejsza ekipa ze Zlotu Eksploratorów). Wstęp wolny, zbieramy co łaska do skarbonki fortecznej na dokończenie remontu.

Kontakt: do Jagmina, Waldka Machonia lub do mnie (e-mail lub komórka 505-391-420).
Posted
Mecenas : a propo krzaczków zamiast polskich znaków na stronie Pro Fortalicjum to poprostu zmieńcie kodowanie z windosowskiego na ISO 8859-2 i wszystko bedzie ok .

pozdrawiam
d007
Posted
Książka to jest książka. Rozdrobnienie materiału trochę mnie „rozrzedza”. A autor staje się sławny i trafia do historii.

Pozdrawiam
Mathew

Posted
No to Panowie, uczestnicy dyskusji, może najedziemy to Fortalicjum i spotkamy się 18.10.2003. Pierwszą sobotę mam niestety zajętą.
Czy nie planuje ktoś w najbliższym czasie jakiegoś wypadu z piszczałką lub bez ?

Skoorpion

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information