Parti78 Posted September 10, 2006 Author Share Posted September 10, 2006 Prosba o identyfikację blaszki. Prosze mozliwie o info skąd jednostka się wzięła itp. Na Lexykonie nic nie znalazłem.... Moze Wam się uda.W. B. K. Berlin. IX Czy to jest WKU Berlin a co oznacza ta rzymska IX? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Nie mam pewności - dlatego to tylko propozycja:Wach Bataillon Kommandatur Berlin IX /IX dzielnica Berlina ?/B- grupa krwi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parti78 Posted September 11, 2006 Author Share Posted September 11, 2006 Dzięki!!! Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parti78 Posted September 10, 2006 Author Share Posted September 10, 2006 Na takiej mojej rozpisce gdzie są skróty z nieśmiertelników pod skrótem W.B.K (pisane z dużych liter z kropkami- czyli tak jak mam na blaszcze) widnieje :W.B.K. = Wehrbezirkskommando - Komenda Okręgowa Obrony? w Berlinie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Ochucki Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Dokładnie takowe znaczenie jak pisze Kolega Pati.Sprawdziłem delikatnie w encyklopedii nieśmiertelników niemieckich deutsche erkennungsmarken" którą to można nabyć na jednej z aukcji u mnie:))) -więcej nie piszę;) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Ochucki Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 przepraszam Parti" a nie Pati :) -Idziesz dobrym tropem.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 autoreklama? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parti78 Posted September 10, 2006 Author Share Posted September 10, 2006 Wiem, ze idę dobrym tropem blaszke zgrubsza zdentyfikowałem już jakiś czas temu. Obecnie poszukuję szczegółowszych informacji. Przetrząsałem http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnis1.htmi nie mogłem tam nic znalezc o W.B.K Berlin IX. Może ktos z znających temat poda jakiś dodatkowy trop zamiast autoreklam", które powinno się kierowac konkretnie ma maila a nie tak w ogół... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Panie Ryszardzie , zamiast autoreklam pomógłby Pan, w przyszłosci możesz potrzebować pomocy w identyfikacji i co wtedy?;], nie sądze aby ktoś odpisał w stylu jakim Pan tu odpowiedział.Co do blachy:Wehrbezirkskommando Berlin IX (Rathenow) czyli Okręgowa Komisja Wojskowa w Berlinie.Mimo wszystko Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 IX - to zdaje się okręg, który obejmowała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Wehrbezirkskommando (Berlin IX) obejmował:Wehrmeldeamt (Wilmersdorf) Wehrmeldeamt (Zehlendorf) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted September 10, 2006 Share Posted September 10, 2006 Chodzi tu zapewne o dzielnice Berlina, czyli urzędy meldunkowe w Wilmersdorf i Zehlendorf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Parti78
Prosba o identyfikację blaszki. Prosze mozliwie o info skąd jednostka się wzięła itp. Na Lexykonie nic nie znalazłem.... Moze Wam się uda.
W. B. K. Berlin. IX
Czy to jest WKU Berlin a co oznacza ta rzymska IX?
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.