Parti78 Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Napisano 10 Wrzesień 2006 Prosba o identyfikację blaszki. Prosze mozliwie o info skąd jednostka się wzięła itp. Na Lexykonie nic nie znalazłem.... Moze Wam się uda.W. B. K. Berlin. IX Czy to jest WKU Berlin a co oznacza ta rzymska IX?
coriolan Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Nie mam pewności - dlatego to tylko propozycja:Wach Bataillon Kommandatur Berlin IX /IX dzielnica Berlina ?/B- grupa krwi
Parti78 Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Napisano 10 Wrzesień 2006 Na takiej mojej rozpisce gdzie są skróty z nieśmiertelników pod skrótem W.B.K (pisane z dużych liter z kropkami- czyli tak jak mam na blaszcze) widnieje :W.B.K. = Wehrbezirkskommando - Komenda Okręgowa Obrony? w Berlinie...
Ryszard Ochucki Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Dokładnie takowe znaczenie jak pisze Kolega Pati.Sprawdziłem delikatnie w encyklopedii nieśmiertelników niemieckich deutsche erkennungsmarken" którą to można nabyć na jednej z aukcji u mnie:))) -więcej nie piszę;) Pozdrawiam
Ryszard Ochucki Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 przepraszam Parti" a nie Pati :) -Idziesz dobrym tropem.pzdr
Parti78 Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Napisano 10 Wrzesień 2006 Wiem, ze idę dobrym tropem blaszke zgrubsza zdentyfikowałem już jakiś czas temu. Obecnie poszukuję szczegółowszych informacji. Przetrząsałem http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnis1.htmi nie mogłem tam nic znalezc o W.B.K Berlin IX. Może ktos z znających temat poda jakiś dodatkowy trop zamiast autoreklam", które powinno się kierowac konkretnie ma maila a nie tak w ogół...
Domino(*) Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Panie Ryszardzie , zamiast autoreklam pomógłby Pan, w przyszłosci możesz potrzebować pomocy w identyfikacji i co wtedy?;], nie sądze aby ktoś odpisał w stylu jakim Pan tu odpowiedział.Co do blachy:Wehrbezirkskommando Berlin IX (Rathenow) czyli Okręgowa Komisja Wojskowa w Berlinie.Mimo wszystko Pozdrawiam
Domino(*) Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 IX - to zdaje się okręg, który obejmowała.
Domino(*) Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Wehrbezirkskommando (Berlin IX) obejmował:Wehrmeldeamt (Wilmersdorf) Wehrmeldeamt (Zehlendorf) Pozdrawiam
Domino(*) Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Chodzi tu zapewne o dzielnice Berlina, czyli urzędy meldunkowe w Wilmersdorf i Zehlendorf.
Pytanie
Parti78
Prosba o identyfikację blaszki. Prosze mozliwie o info skąd jednostka się wzięła itp. Na Lexykonie nic nie znalazłem.... Moze Wam się uda.
W. B. K. Berlin. IX
Czy to jest WKU Berlin a co oznacza ta rzymska IX?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.