Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki Nieśmiertelnik BERLIN

Parti78

Pytanie

Napisano

Prosba o identyfikację blaszki. Prosze mozliwie o info skąd jednostka się wzięła itp. Na Lexykonie nic nie znalazłem.... Moze Wam się uda.
W. B. K. Berlin. IX
Czy to jest WKU Berlin a co oznacza ta rzymska IX?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na takiej mojej rozpisce gdzie są skróty z nieśmiertelników pod skrótem W.B.K (pisane z dużych liter z kropkami- czyli tak jak mam na blaszcze) widnieje :
W.B.K. = Wehrbezirkskommando - Komenda Okręgowa Obrony? w Berlinie...
Napisano
Dokładnie takowe znaczenie jak pisze Kolega Pati.Sprawdziłem delikatnie w encyklopedii nieśmiertelników niemieckich deutsche erkennungsmarken" którą to można nabyć na jednej z aukcji u mnie:))) -więcej nie piszę;) Pozdrawiam
Napisano
Wiem, ze idę dobrym tropem blaszke zgrubsza zdentyfikowałem już jakiś czas temu. Obecnie poszukuję szczegółowszych informacji. Przetrząsałem http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnis1.htm
i nie mogłem tam nic znalezc o W.B.K Berlin IX. Może ktos z znających temat poda jakiś dodatkowy trop zamiast autoreklam", które powinno się kierowac konkretnie ma maila a nie tak w ogół...
Napisano
Panie Ryszardzie , zamiast autoreklam pomógłby Pan, w przyszłosci możesz potrzebować pomocy w identyfikacji i co wtedy?;], nie sądze aby ktoś odpisał w stylu jakim Pan tu odpowiedział.

Co do blachy:
Wehrbezirkskommando Berlin IX (Rathenow) czyli Okręgowa Komisja Wojskowa w Berlinie.

Mimo wszystko Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie