Skocz do zawartości
  • 0

co to za przyrząd?

berdan

Pytanie

Napisano
idąc za ciosem - ten przyrząd znalazłem nieopodal miejsca gdzie był schemat tego samochodu - z postu poniżej.Czy ktoś z Was wie jakie było przeznaczenie tego czegoś?Podziałki odnoszą się do skal z wojskowych map więc jakaś kartografja, ale co dokładnie?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki Woytas, ale tyle to wiem sam bo to po prostu widać...zależy mi na info od kogoś kto wie dokładnie do czego to służyło.Wiem, że na mierzejce znajdowano takie same (zdjecie jest na forum poswięconym działaniom wojennym na MW w dziale fotografii z wykopków), ale Woytas i tak dzięki :-))
Napisano
cześć.jest to prawdopodobnie przyrząd do szybkiego obliczania odległości na mapie,najlepiej sam popróbuj weż mapę o takiej skali jak na przyrządzie i wyznacz trasę dziennego przemarszu odziału za pomocą tego przyrzdu i innym sposobem np.cyrklem zobacz jaka jest różnica w czasie i chyba najwarzniesze-dokładność.pozd,marek
Napisano
Z tych trzech skal to w miarę typowa jest tylko skala 1:40000,skale 1:20000 i 1:80000 raczej się nie spotyka,no chyba że przyrząd służył do przeliczania map nie niemieckich.
Napisano
nie mam dostepu do wojskowych map niemieckich z IIw - może ktos sprawdzi jak to było z tymi skalami.Faktycznie mapy WIGowskie wydawane są w innych skalach.Przyrząd jest na 100% niemiecki i oryginalny - ma waffenamty.
Napisano
idąc za ciosem - ten przyrząd znalazłem nieopodal miejsca gdzie był schemat tego samochodu - z postu poniżej.Czy ktoś z Was wie jakie było przeznaczenie tego czegoś?Podziałki odnoszą się do skal z wojskowych map więc jakaś kartografja, ale co dokładnie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie