Skocz do zawartości

Zdjęcie pradziadka (23 puł?)

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o identyfikację jednostki w jakiej służył mój pradziadek na początku lat 30-tych.
W rodzinie mówi się o tym, że ył w kawalerii w Grodnie". Ja stawiałem na 23 puł, otok na czapce się zgadza (pomarańczowy jak w 23 puł), ale nie pasują mi trochę proporczyki na kołnierzu...
Dziadek jest po lewej z szablą wz.21, drugi żołnierz (podoficer?) ma szablę wz.17.

Na odwrocie znajduje się stempel zakładu fotograficznego z Grodna z ul.Orzeszkowej.

Napisano

drugi żołnierz (podoficer?)

wydaje mi się że obaj mają różne proporczyki na kołnierzach - co o tym sądzicie?

W razie czego służę lepszym skanem fotografi na maila.
Proszę o pomoc i pozdrawiam

bjar_1

Napisano
Dlaczego nie pasuje? U góry pomarańczowy, na dole biały. (ciemniejszy i jaśnieszy pas na zdjeciu). Po środku wyraźnie widać pasek. Jak dla mnie pasuje.
Napisano
Faktycznie drugi jest jak by jednolitego koloru z pasem przez środek. Zacząłem odpowiedź jak jeszcze nie było tego zdjęcia. Może daj zoom na same proporyczki.
Napisano
Hmm... trochę miejsce postoju pułku nie pasuje. Pradziadek był w Grodnie lub jego najbliższych okolicach.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Napisano
Ja tylko propo czapki - w 23 pu były czapki okrągłe ? Na kawalerii sie nie znam ale to chyba tylko szwoleżerów domena ... trza popatrzeć w książki ...
Napisano
No tak, o tym nie pomyślałem... Okrągłe czapki były chyba tylko u szwoleżerów i w KOP-ie.
Tylko to Grodno i pomarańczowy otok podchodzą mi pod 23 puł.
Napisano
ciekawe jest tez to , że na naramiennikach dziadka coś jest a otok czapki jest pusty, więc wygląda na to ze na naramiennikach jest numer lub symbol pułku, bo panowie sa w stopniu szwoleżer i ułan, ew. strzelec
Napisano
:/
Okej kombinujcie, ja idę spać a Wy myślcie - może przez noc cos sensownego się urodzi bo ja teraz to mam już mętlik co, jak i gdzie :)

Pozdrawiam serdecznie!

bjar_1
Napisano
Patrząc w Kukawskiego O kawalerii polskiej ..." mam wrażenie że do patek z ok. Grodna pasują:
- 23 pułk ułanów grodzieńskich (pomarańczowo-biały z żyłka biało-pomaroańczową) z Grodna,
- albo ew. jeżeli to ciemne na górze to amarant to może to być 10 p.uł. z Białegostoku/Suwałek ... do Grodna blisko.

Co do patek kolegi to stawiam na 3 pułk szwoleżerów mazowieckich z Suwałek. To też bliso Grodna a pasuje układem. Okragla czapka pasuje jak ulał i nawet barwy otoku tez.

Nie mam pomysłu na dziadka - szczegolnie przez czapkę.
Napisano
Naprawdę tak was zagiąłem tym zdjęciem? :)
Ja też nie wiem z jakiej jednostki są - identyfikowałem to jako 23 puł po pomarańczowym otoku na czapce i informacji o Grodnie, ale nie zwracałem uwagi na okrągłą czapkę. Proporczyki też nie wyglądają na 23 puł...
Dobrze gdyby ktoś wysunął swoją teorię i podparł ją konkretami...
Napisano
Witam
Odpowiedź jest prosta.
Szwadron zapasowy 3 Pułku Szwoleżerów Mazowieckich im. płk Jana Kozietulskiego w Grodnie.
Od 1922 roku pułk stacjonował w Suwałkach a jego szwadron zapsowy w Grodnie.
Okrągła czapka, amarantowy otok i takaż żyłka na (najpierw białym, po 1927 srebrnym) proporczyku noszone były (prócz 1 p.szwol.) rówwnież w 3 p.szwol. Od końca grudnia 1927 roku barwę pułku zmieniono na żółtą.
(ks)
Napisano

stawiam na 3 pułk szwolezerów Mazowieckich. Dla porównania zdjęcie z lat 1933- 34. charakterystyczne czapki, jakże inne od czapek KOP i 1 i 2 pszwol.

Napisano

3 pszwol. na przepustce z jakimś piechocińcem lub artylerzystą. lata 1934-35, Suwałki.
Proszę zwrócić uwagę na czapki, proporczyki, wężyki, takie jak u Twojego pradziadka.
PS drugi z lewej to mój dziadek. Witam w rodzinie.

Napisano

Odnosnie koloru otoku, to 3pszwol miał otoki ciemnożółte. Zobacz jak wygłąda to na zdjęciu dziadka. W przypadku retuszu zdjęcia w zakładzie fotograficznym kolory mogą być przekłamane.

Napisano
Atyl - to będzie to :)
Zdjęcie zrobiono po 1930 r. więc kolor otoku powinien byc ciemnożółty jak piszesz, na zdjęciu jest pomarańczowy ale właśnie otok to jedyny chyba element na zdjęciu który mógł być retuszowany...
Zagadka rozwiązana!

dzięki i pozdrawiam!

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie