PATRON Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 TAK, TAK kurde juz nie bijcie :-)))) poypuję gowe opiołem...walcze z przodkiem 14/19P i juz mi na dekiel siadlo ....PZDR PATRONkurde ale szybcy jesteście w tych postach ...
Gebhardt Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Patron - napisz na priva. Troche mam ale nie wiem co Ty masz i nie ma co zasmiecac forum takimi dociekaniami:). Chetnie pomoge czym moge: sam mam na ten temat ochote bo mam plany zrobic model dziala, przodka i jaszcza itd.
Gebhardt Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 I z innej beczki czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego przodki i jaszcze kolumn amunicyjnych byly inne od przodkow/jaszczy bojowych? Czy nie latwiej bylo po prostu wymienic caly zestaw zamaist caly ten bajzel przeladowywac? Jeszcze jakby przodki/jaszcze amunicyjne byly pojemniejsze... ale w tym wypadku przodek i jaszcz wz 14/19K mial o 3 naboje mniej niz ten sam zestaw bojowy wz 14/19 P.....
DTH Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Zlosliwosc przedmiotow martwych, bo 5 chyba fotce padla bateria w aparacie. Ale przyznam,ze nie zmartwilem sie za bardzo, bo zeby siegnac do tej skrzyni na luski, musialbym przewalic pol tony roznych gratow:) Co do noszenia tych pudelek", to potwierdzam,ze nasi artylerzysci musieli byc tytanami. Jakies 10 lat temu potknalem" sie o 12 takich skrzyn i zeby je zabrac, musialem kazda przeniesc o jakies 50 metrow. Po 3 mialem juz ciezka zadyszke, po 6 mroczki przed oczami, a po 9 stwierdzilem, ze padnie mi serce i zawieszenie samochodu. W rezultacie, w dbalosci o zdrowie swoje i pojazdu, 3 sztuki zozstaly w lesie, a kiedy wrocilem po nie jakies 2 tygodnie pozniej, juz je ktos wyoral.Ponizej fotki, ktore zdazyl zrobic aparat.
DTH Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Aaaa, w skrzynce Czarka, co przeoczylem, tylna blacha zdaje sie jest.
Gebhardt Napisano 5 Wrzesień 2006 Napisano 5 Wrzesień 2006 Ja mam fotki lodki na luski IPiMSowskiej, jutro lub w czwartek podrzuce jak Ci sie nie chce przewalac sprzet:)
Czarek Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Napisano 5 Wrzesień 2006 dzięki za identyfikację obu skrzynek...a na Korsyce myślą że to Jugosłowiańska ta nasza haubiczna:http://wehrmachts.kisten.free.fr/10cmrecupyu_2.htm:)))
Czarek Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 mail poszedł wczoraj wieczorkiem w tej sprawie-czekam na reakcje kolegi z Korsyki:)
Czarek Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 a skrzyneczka juz dotarła-niestety nie ma żadnych naklejek choć są wyrażne ślady że były 3,jest też nieco zdekompletowana-brak jednego zawiasu mocujacego pokrywę:-(moze ktoś ma na zbyciu taki???na wewnętrznej stronie pokrywy stepmel Warszawa 2...costam 1936 niestety slabo przetrzymal probe czasu...teraz biore sie za czyszczenie i konserwacje skrzyneczki rozruszanie zawiasu itp-jak skoncze dam fotki:)
Czarek Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 skrzynka już u mnie już po czyszczeniu-resztki stempla na fotce mało co widać ,ale w rzeczywistości napis Warszawa jest jeszcze do odczytania,poniżej P 2 2 1936,a nad tym po dokładnym odczyszczeniu ukazała się jeszcze literka M 3 w owalu-chyba stempel odbioru...
Czarek Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 tak wygląda skrzyneczka z boku...hm...widać że karteczki były...
Czarek Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 przód...już zawiaski rozruszane ładnie
Czarek Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 i tył...to tylo co do mojej skrzyneczki...wylądowała szczęśliwie w kolekcji:)
Gebhardt Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 He, he a ja sie wyglupilem bo jednak w IPiMS jest lodka od pociskow. Pp..lo sie w glowie bo jest na dokladke luska i tak mi sie skojarzylo. Przepraszam wszystkich a DTH najbardziej:(
DTH Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 A mnie za co?:) Ja nie potrzebuje zdjec, bo mam takie skrzynie w piwnicy live:)pozdrawiam:)
PATRON Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 no to jeszcze to czego brakowało w kwestii zdjęć do 100 hb 14/19....tylo już mi sie nie chciało wkładać drewienek o właśnie konserwuje ..BOCZEK SKRZYNIPzdr PATRON
Gebhardt Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Patron - a podzielilbys sie wymiarami lodki wz 14/19P? Wystarczy dlugosc, szerokosc i glebokosc. PozdrawiamKrzysztofDTH - specjalnie Ciebie przepraszam bo bedziesz musial wyciagnac i zrobic fotki:)))))
DTH Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Najblizsze 2 tygodnie wykluczone,zszedlem tam wtedy,zeby zrobic miejsce (choc wydawalo sie to prawie niemozliwe)na jeszcze troche gratow, ktore wlasnie znioslem, bo zaczynam dzis generalny remont w chalupie. Jak sie ogarne i rzutem na tasme, zrobie porzadek w piwnicy oraz jesli mi ewentualnie przypomnicie w razie zaniku pamieci, podejme sie tego wyczynu. Ordery przewidziane?;)Pozdrowienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.