Skocz do zawartości

Lotna w TVP 1...... po północy

TomHagen1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest już skandal, dlaczego dzieciaki nie mogą obejrzeć tego filmu po południu, w zeszłym tygodniu po południu mógł być Orzeł a Lotną Wajdy dają po północy. Dlaczego nie zrobią we wrześniu przynajmniej jakiegoś cyklu o polskim wrześniu w normalnych godzinach a dają hałę z jueseja rodem.
Napisano
A ja tego nie obejrzę bo bym zwariował, albo telewizor za okno wyprawił.

Mój dziadek - weteran jak to oglądał w kinie bliski był obłędu i wściekłości, z powodu bredni i zakłamania.
Nigdy więcej nie chciał ogladać filmów o wrześniu.

Podejrzewam że jakby spotkał Wajdę to by osobiście dał mu po buźce.
Napisano
fakt faktem film wybitnie malo realistyczny ale niektore sceny mile dla oka min przejazdy kawaleri poprostu dosc wdzieczne sadze ze warto zobaczyc z bardzo duzym przymruzeniem oka;-] troche jak propagandowy film niemiecki;p
a polecam film o wrzesniu bardzo autentyczny-kawalerowie virtuti" poprostu bomba i klasa nr 1!!!oparty na faktach spod mokrej-trzeba to zobaczyc musze pokombinowac moze zachece jakims mailem kinopolska zeby go puscili'-]jak cos licze na wasze poparcie ja go widzialem ale chce raz jeszcze;-]
Napisano
A ja sikam po nogach! Uwielbiam ten filmik wielkiego reżysera. Muszę podpatrzeć jak tą szablą ciął po lufie.
I pomysleć, że telewizja publiczna w trosce o młodzież wycofała pancerniaków i Klossa.
  • 2 weeks later...
Napisano
10.09 puścili jeszcze jeden film w serii Fajne filmy po północy" :/ a mianowicie Virtuti". Film nakręcono w 1989 roku, więc jest parę odcisków starego systemu (dyskusje o sojuszu z Czechosłowacją (zapewne u boku ZSRS), 1 na 10 żołnierzy umie czytać, zdawkowe potraktowanie 17 września), ale gdyby nie powstał w 1989 to w latach 90 już by go nie nakręcili, bo na coś takiego nie byłoby miejsca u boku Psów" itp.. Sporo tam też błędów kostiumologicznych (m.in kilka 5 guzikowych kurtek ala wz.36, jednak widać, że to wynikało raczej z braku odpowiedniej ilości, gdyz obok tych 5-guzikówek występuja śliczne 7 guzikowe kurtki sukienne i drelichy, poza tym rkm ZB 26 w rękach polskich zołnierzy, ale przecież nawet teraz na nadmiar Bronków nie narzekamy ;) ), jednak w żaden sposób nie może to przekreślić wspaniałego klimatu tego filmu - nazwałbym to Wrześniem w pigułce". Jest niechęć zawodowych do rezerwistów, braki materiałowe, ciągłe odwroty, chaos, friendly fire". Bardzo lubię ten film przede wszystkim za ten klimat. Niestety nie znalazł on miejsca w normalnogodzinnej ramówce :(.
  • 2 weeks later...
Napisano
A ja bym chętnie obejrzał, ale akurat wrześniowe weekendy tłuczę się z niemcami. Mogli by dać w którąś z najbliższych sobót.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie