pekar Napisano 30 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2006 poszukuję informacji,materiałów na temat walk po wojnie pomiedzy partyzantami poAKowskimi a NKWD i innymi sowieckimi oddziałami w rejonie na wschód od Wilna.Chodzi mi o rejon między Wilnem a Mołodecznem,Sołami.Inne miejscowości to Oszmiana,Dajlidki,Trokiele k/Oszmiany,Żuprany.Według mojej wiedzy walki toczyły się tam min.aż do 1950r.A może ktoś ma wiedzę,która moze podzielić się na forum.Szczególnie interesuje mnie oddział braci Karweckich {było ich tam 3 } któremu przewodził Wincuk"bądż Wincul"Karwecki.Został on rozbity przez NKWD ok.1950r.Będę wdzięczny,dla zainteresowanych służę również moimi informacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 Na temat partyzantki na wileńszczyznie po 45 roku są conajmniej dwie publikacje IPN z serii konferencjepozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pekar Napisano 30 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2006 może jeszcze tytuły i gdzie to można ewentualnie kupić.??A może jeszcze ktoś coś wie..?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 Wszystko na stronie IPN, w publikacjach.Ostatnie polskie zdaję się oddziały partyzanckie i oddziały lokalnej samoobrony, pojedynczy partyzanci przetrwali chyba do połowy lat 50.Dłużej tylko walkę prowadziły oddziały partyzantów litewskich z tego co pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pekar Napisano 30 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2006 dzięki i proszę o jescze .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foq Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 A na Lubelszczyźnie grupa operacyjna SB/ZOMO zlikwidowała Lalusia" dopiero 21.X.1963... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 Jest jeden z numerów Kwartalnika Karta" poświecony partyzantce litewskiej po wojnie której pojedyncze oddzialy walczyły do lat 60 - tych m.in na wilenszczyżnie. Na strnoach ośrodka karta chyba jest info o numerach archiwalnych i ich zawartosci.Tam znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pekar Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2006 Wulfgar:dzięki jak nie wiem co,właśnie odkrywam rodzinną historię.najlepszy numer to odnalezienie sczegółow pewnej potyczki w tamtych stronach w 1949 na białoruskiej stronie internetowej.NKWD-zista we wspomnieniach bitwy podaje imiona i nazwiska ofiar po sowieckiej stronie i nazwiska członków oddziału partyzanckiego polskiego.Natomiast w polskiej wersji tych szczegółów nie ma.Tak więc informacji trzeba szukać po obu stronacharykady".Byłem tez tam osobiscie ale świadkowie boja się jeszcze o tym mówić.Cóż,Białoruś..Jeszcze raz dzięki za informacje...i proszę ewentualnie o jescze.p.s.Laluśia"zgarnęli w 1963r,a gdzieś czytałem,że na Ukrainie kilku członków UPA ukrywało się w ziemiankach aż do 1991r kiedy Ukraina odzyskała niepodległość.Dzisiaj jadę do Szczecina gdzie odnalazłem gościa,który walczył w takim oddziale aż do 1949 na Wileńszczyznie razem z członkami mojej rodziny.Po schwytaniu przez NKWD dostał 15 lat łagru.W 1960 go zwolnili i odesłali do owej"Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.