Skocz do zawartości
  • 0

Długi bagnet do Mausera

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam
Wykopałem bagnet do KB Mauser. Mam wrażenie, że jest to jakiś Niemiec, ale pewności nie mam. Jego wymiary to około:
Głowica: 130mm
Długość ostrza: 305mm
Szerokość ostrza: 25mm
Pochewka: 330mm
Całość: 440mm

Bagnet posiadał okładki drewniane (już nie istnieją, ale gdy go wykopałem były). Pochewka posiada „Pierścień haka” z metalu kolorowego i śrubkę , lecz nie posiada „gałki pochwy” i nic nie wskazuje, aby kiedy kolwiek była. Można włożyć bagnet do pochewki lewo prawo (jak się chce). Bagnet nie posiada żadnych sygnatur!! Być może wina jest że bagnet jest zardzewiały w miejscach istotnych bić.

Lepsze zdjęcie tego bagnetu mogę wysłać na meila!.

Z góry dziękuję za pomoc!!!

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No i jeszcze nie posiadam informacji aby Friedrich Plucker Junior produkowa S14.
Zdjęcie grzbietu i kształt szczeliny pomoże w identyfikacji.

pzdr Jack61.
Napisano
O ile nie sprawi to klopotu czy jest mozliwość wstawienia foty tego s14 z FP.
Jest to bardzo ciekawe bo tylko 3 firmy produkowały S14.
A wić może i jakaś 4 .
Pzdr Jack61
Napisano

Witam . Proszę masz fotkę bagnetu S 14 firmy FP" , mam jeszcze jednego S 14 z jeszcze ciekawszym biciem SD" . Moim zdaniewm tych firm było więcej niż 4 - ja już wiem o 6 . Pozdrawiam .

Napisano
Witam.

FP -to bezsprzecznie - Friedrich Plucker der Juengere .

Pochwa bagnetu jest równiez pochwą jak najbardziej typową, wzoru zastepczego.

I dla porządku- producentów bagnetu S 14 było nie 3, ani 4- ale najmniej dziewięciu. W Solingenie Pluckner, Herder,oraz najprawdopodobniej Holler. Nastepnie w Berlinie Beka i Odeon. KOlejnym producentem był Getcho i Samson. Oraz - niezidentyfikowany- sygnujących SD. I oczywiście w Liege - Anciens Etablissements Piper, czyli popularnie Bayard.

Pozdrawiam, India
Napisano

Witam
Wykopałem bagnet do KB Mauser. Mam wrażenie, że jest to jakiś Niemiec, ale pewności nie mam. Jego wymiary to około:
Głowica: 130mm
Długość ostrza: 305mm
Szerokość ostrza: 25mm
Pochewka: 330mm
Całość: 440mm

Bagnet posiadał okładki drewniane (już nie istnieją, ale gdy go wykopałem były). Pochewka posiada „Pierścień haka” z metalu kolorowego i śrubkę , lecz nie posiada „gałki pochwy” i nic nie wskazuje, aby kiedy kolwiek była. Można włożyć bagnet do pochewki lewo prawo (jak się chce). Bagnet nie posiada żadnych sygnatur!! Być może wina jest że bagnet jest zardzewiały w miejscach istotnych bić.

Lepsze zdjęcie tego bagnetu mogę wysłać na meila!.

Z góry dziękuję za pomoc!!!

Napisano
Przeglądając bagnety typu S14 w Internecie myślę, iż jest to S14, ale ma nietypową pochwę ponieważ nie ma „gałki pochwy” i nigdy prawdopodobnie jej nie miało. Dziękuje za pomoc i do usłyszenia.

Pozdrawiam dunaj65
Napisano
Pokazało się bicie na ostrzu w owalu „F.P” żadnych innych bić na razie nie widać głownia mocno zjedzona bagnet w czasie elektrolizy (wyłażą na głowni miedziane lub mosiężne śruby mocujące oraz w miejscu łączenia się głowni z okładkami jakieś miedziane wstawki)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie