Skocz do zawartości
  • 0

tellermine

mikipad

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o informację, czy położona w centralnej części miny akrętka" to element zapalnika, czy też zaślepka chroniąca miejsce jego zabudowania.

Pozdrawiam Mikipad

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję za informacje. Przeczucie jednak mówiło mi aby nie majstrować. Trzeba go słuchać i trzeba też pytać jak się nie wie. Moja babcia często powtarzała : ucz się na cudzych błędach i korzystaj z cudzych doświadczeń".

Pozdrawiam Mikipad
Napisano
Fakt , zgłoś to lepiej . Tak a propos dziwnych miejsc , znalazłem kiedyś jajo na dnie fosy starego kasztelu , całe tylko z przegnitym detonatorem.Ciekawe kto tę minę zostawił.To sie zdziwi leśniczy w 22 wieku jak mu traktor w....bie do nieba, ale na poważnie , dziadostwo jest uzbrojone , lepiej naprawde zgłosić anonimowo.pozdrawiam.liha
Napisano
Eeeee panowie komplikujecie prosta sprawe , soltys najblizszej wsi ! zadne wielkie tlumaczenia pokazac ... koniec i kropken" .gosc(soltys) zapewne to zalatwi" bo (dzieci) ma np. darmowy telefon heheh !( standardowy tekst o przyjezdnych co zglosili).
pozdro.amsel44
ps. robilem tak wielokrotnie.
Napisano
Zostawiłem, nie na polu a w środku dużego lasu (dziwne miejsce jak na przedmiot o tym charakterze). Zasypałem rodzimym gruntem, nakryłem ściółką a na wierzch duza sterta gałęzi.
W anonimowym telefonie nie określę miejsca (nie posiadam odbiornika GPS) a na formalne załatwienie sprawy nie mam pomysłu. Mimo wszystko obawiam się oficialnego zgłoszenia, nie wyobrażam sobie określenia okoliczności natrafienia na przedmiot. Nikt nie uwierzy, że podczas zbierania grzybów odsłoniłem obcasem a w tym lesie nie rosną trufle. Jeśli macie sprawdzone pomysły, chętnie w przyszłości w podobnych okolicznościach skorzystam.

Pozdrawiam Mikipad
Napisano
Poprostu dzwonisz (najpierw zaopatrz się w grzyby) i mówisz że podczas zbierania znalazłes takie coś-ktoś to zostawił i nie zakopał-ty tylko zbierając odnalazłeś i nic nie kopałeś a że wygląda jak mina to zadzwoniłeś na policję się upewnić.A jeszcze możesz miejsce zaznaczys jakąś torebką foliową i okręśliś mniejwięcej gdzie mają szukać-anonimowy telfon wykonujemy z budki telefonicznej.
Napisano

Witam, proszę o informację, czy położona w centralnej części miny akrętka" to element zapalnika, czy też zaślepka chroniąca miejsce jego zabudowania.

Pozdrawiam Mikipad

Napisano
troche przymale jak na mechanizm od TMi.

apropo min, raczej uwazac, moga miec 1-2 dodatkowe zapalniki, boczne i denne.
kol. loslau pewnie cus dorzuci
pozdro
Napisano
Jak widać, tylko odsłonięta, nie obkopywana a tym bardziej nie wydobywana w całości z ziemi. Odsłaniam tylko tyle, aby sprawdzić co dało sygnał. Mimo wszystko dziękuję za przypomnienie o ostrożności.

Pozdrawiam Akubadzia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie