Skocz do zawartości

Zapytanie o twierdzę Ostrołęka

Gość Robert Trzeciak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilkakrotnie w róznych źródłach spotkałem określenie Twierdza Ostrołęka"( okres I wojny swiatowej). Mieszkam w tym miescie i nigdy nie spotkałem śladów żadnych ummocnień. Wdzięczny będę za wszelkie wiadomości na ten temat.
Napisano
W okolicach pomnika bitwy pod Ostrołęką, obok ronda na ulicy bodajże fortowej są pozostalości umocnień ziemnych, to wszystko co udało mi się znaleść

pozdrawiam
Kalfas
Napisano
Mauzoleum bitwy pod Ostrołęką to właśnie pozostałości po rosyjskim forcie - z tym że był to fort drewniano-ziemny, bez form betonowych. Poza tym w 1939 wzniesiono linię schronów żelbetonowych, niestety schrony te wysadzono. Jeden z nich (przy moście kolejowym) mozna zobaczyć w galerii Odkrywcy" poświęconej wrzesniowi 1939.
Napisano
Ostrołęckie Mauzoleum to jedna z najtrwalszych polskich prowizorek - pierwotnie miało być oddane do użytku na 100-lecie wybuchu Powstania, ale ukończono tylko bryłę głównego budynku od zewnątrz. I tak zostało po dziś dzień.

Natomiast w lesie po obu stronach torów kolejowych, na południowym brzegu Narwi, zachowało się trochę okopów - ale nie wiem, czy z 1939, czy z 1944.

Z pamiątek militarnych znacznie bardziej efektowny jest jednak porosyjski zespół koszarowy w Wojciechowicach - do dziś ocalało kilka budynków, z których chyba najciekawsza jest dawna cerkiew garnizonowa.
  • 8 months later...
  • 2 years later...
Napisano
Pomiędzy trasą na łomżę a elektrownią na Wojciechowicach kilkadziesiąt metrów od ogrodzenia elektrowni idąc w stronę tej właśnie trasy na wzniesieniu znajduje się obiekt podobny do małego schronu OPL.
Jest on prawie w linii prostej pomiedzy portiernią elektrowni a trasą na łomżę.
Może ten obiekt wzbudzi Twoje zainteresowanie, obok tego obiektu można jeszcze zobaczyć pozostałości okopów.

W lasach gminy Lelis, Białobiel, Durlasy (jest to około 11 km na północ od Ostrołęki) możesz pospacerować izobaczyć ciągnące się setkami metrów linie okopów we wszystkie strony, są tam też pozostałości schronów drewniano ziemnych i resztki stanowisk na działa.
Przy okazii grzybów w sezonie tam nie brakuje.
Napisano
Witam
W Ostrołęce bywam od jakiś 3-4 lat i czem zdarzało mi się biegać z wykrywką po okolicznych polach i lasach:))
W lesie po prawej stronie trasy Warszawa - Ostrołęka jadąc z Warszawy (między rondem a zakładem produkcji okien) znalazłem wkomponowane w pozycje polowe 3 kochbunkry a raczej ich dolną część (kręgi betonowe) bez kopuł.
Obok trasy Ostrołęka-Przasnysz na wysokości 2 zabudowań po lewej stronie drogi (jadać od Ostrołęki) przy torach w lesie kawałek po minięciu żwirowni (zaraz za Ostrołęką)jest mały budynek ceglany (w środku beton i solidne stropy) ze strzelicami wzdłuż kierunków torów Wschód- Zachód.
Tyle co udało mi się przypadkiem znaleść:)
Pozdrawiam
Zolwiorro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie