rwd Napisano 22 Luty 2011 Share Napisano 22 Luty 2011 Znalazłem przy okazji porządków na płytkach. Fotka była kilka lat temu na Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 22 Luty 2011 Share Napisano 22 Luty 2011 Kiedyś to miałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Rok 1935. Wg opisu z gazety:Sceny ze szkoły szybowcowej w Polichnie pod Chęcinami: grupa szkolna i start z liny gumowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Znaczek z ogona szybowca - wrona i szachownica, chyba z jakimś napisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Jeszcze jedna książka ze zbiorów. Jest o tyle ciekawa, bo zawiera niewielkie notatki studenta politechniki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 ... a to podpis tego studenta w tej książeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 9 Marzec 2011 Autor Share Napisano 9 Marzec 2011 Rwd gratuluje książki oraz czy to możliwe,że tym studentem był późniejszy dyrektor RWD inż.Wędrychowski????Muszę sprawdzic to na oryginalnym dokumencie z RWD....Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 14 Marzec 2011 Autor Share Napisano 14 Marzec 2011 Sądząc po liternictwie to ten sam podpis tzn.tej samej osoby czyli tu już inżyniera Wędrychowskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Auksztagiry 1939 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 19 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2011 Ustianowa 1939... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 21 Lipiec 2011 Share Napisano 21 Lipiec 2011 opisane jako Ustianowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 21 Lipiec 2011 Share Napisano 21 Lipiec 2011 Odznaka okolicznościowa.VI KRAJOWE ZAWODY SZYBOWCOWE MASŁÓW 1938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koenig Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 może ktoś skomentuje,ja nie mam o tym pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koenig Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 opsssssss teraz weszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 30 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2011 Koenig jeśli to twoja własnośc to masz pocztówkę propagandową LOPP.Drukowano ich wiele i to z różnych szkół szybowcowych, a Goleszów podlegał pod śląską LOPP.Czy pocztówka na odwrocie jest czysta,czy też jest zapisana??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koenig Napisano 30 Lipiec 2011 Share Napisano 30 Lipiec 2011 back side tak wygląda - sam jestem zaskoczony,bo nigdy nie zwracałem na to uwagi ....a swoją drogą - musiały być spore emocje w czasie lotu na takim instrumencie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 31 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2011 No odwrotna strona mnie...zdziwiła i to bardzo.Widziałem wiele pocztówek i sam mam parę w zbiorach(lotniczych i propagandowych z LOPP) ale nie były dwujęzyczne.Tu widzę o ile się nie mylę start Wrony -bis z gum .Traktowałem ją jako naszą...ale tu jest inaczej.Pierwszy raz taką pocztówkę widzę.Proszę forumowiczow znających temat o wypowiedź-bo to bardzo ciekawe...Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 31 Lipiec 2011 Share Napisano 31 Lipiec 2011 W sprawie tej karty,pasowało by się skonsultować z kimś zaznajomionym w temacie całości i całostek filatelistycznych z okresu 1939-45.Foto strony z postu 2011-07-30 17:51:26,to typowa Karta Pocztowa dla terenów Generalnej Guberni o sygnaturze DPO 444 (3,41),karty które ja widziałem drugą stronę miały nie zadrukowane,pozostawione na ewentualną korespondencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koenig Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Postaram się to wyjaśnić tak - mam b.dużo widokówek dwujęzycznych".Z przodu ładny widoczek albo scena oraz polski podpis,a z tyłu niemiecki formularz.I tu mamy trzy przypadki :- grubsze,podejrzane widokówki - kilka z nich rozkleiłem i okazało się,że są sklejone z polskiej,przedwojennej widokówki i niemieckiego formularza pocztowego( niektóre wręcz niezdarnie)- średniogrube - zawierają obraz drukowny z polskiej,przedwojennej matrycy na papierze o gramaturze 120;tenże obrazek jest również sklejony z formularzem niemieckim- normalnej grubości - z przodu polski krajobraz itp. podpisany po polsku,a z tyłu nadrukowany formularzKartka z Golewszowa to przypadek,gdzie fryce użyli polskiej matrycy sprzed wojny i dokleili formularz.Tak więc widokówka z pewnością przedstawia lot,który odbył się przed wojną w wolnej Polsce.Zastrzegam - nie jestem zbieraczem ani znawcą tematu,oceniam to,co mam i tak,jak potrafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Tak samo moje pocztowki mają tylko pionową kreskę oddzielającą stronę adresowa od tekstowej.Po stronie adresowej są dwie poziome kreski (na adres).Żadnych podpisów i tekstu. Takie przynajmniej mam ja wydane w przedwojennej Polsce.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 3 Sierpień 2011 Share Napisano 3 Sierpień 2011 Jakieś dziwne te wasze pocztówki. Moja jest normalna :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 3 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2011 RWD masz rację-moje to jakby zrobione amatorosko -też ze śląskiego LOPP z lat 1932 a Polichno z 1934... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 4 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2011 Wg. sprzedającego oblot szybowca NN-1 w Dębinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 Jedna z moich normalnych pocztówek z przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.