Skocz do zawartości

Parcina-Szkoła.Szybowcowa-Grodziec

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 450
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Rok 1935. Wg opisu z gazety:
Sceny ze szkoły szybowcowej w Polichnie pod Chęcinami: grupa szkolna i start z liny gumowej.

Napisano

Jeszcze jedna książka ze zbiorów. Jest o tyle ciekawa, bo zawiera niewielkie notatki studenta politechniki...

Napisano
Rwd gratuluje książki oraz czy to możliwe,że tym studentem był późniejszy dyrektor RWD inż.Wędrychowski????Muszę sprawdzic to na oryginalnym dokumencie z RWD....Pozdrawiam
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Koenig jeśli to twoja własnośc to masz pocztówkę propagandową LOPP.Drukowano ich wiele i to z różnych szkół szybowcowych, a Goleszów podlegał pod śląską LOPP.Czy pocztówka na odwrocie jest czysta,czy też jest zapisana???
Napisano

back side tak wygląda - sam jestem zaskoczony,bo nigdy nie zwracałem na to uwagi ....
a swoją drogą - musiały być spore emocje w czasie lotu na takim instrumencie :)

Napisano
No odwrotna strona mnie...zdziwiła i to bardzo.Widziałem wiele pocztówek i sam mam parę w zbiorach(lotniczych i propagandowych z LOPP) ale nie były dwujęzyczne.Tu widzę o ile się nie mylę start Wrony -bis z gum .Traktowałem ją jako naszą...ale tu jest inaczej.Pierwszy raz taką pocztówkę widzę.Proszę forumowiczow znających temat o wypowiedź-bo to bardzo ciekawe...Pozdrawiam.
Napisano
W sprawie tej karty,pasowało by się skonsultować z kimś zaznajomionym w temacie całości i całostek filatelistycznych z okresu 1939-45.
Foto strony z postu 2011-07-30 17:51:26,to typowa Karta Pocztowa dla terenów Generalnej Guberni o sygnaturze DPO 444 (3,41),karty które ja widziałem drugą stronę miały nie zadrukowane,pozostawione na ewentualną korespondencję.
Napisano
Postaram się to wyjaśnić tak - mam b.dużo widokówek dwujęzycznych".
Z przodu ładny widoczek albo scena oraz polski podpis,a z tyłu niemiecki formularz.I tu mamy trzy przypadki :
- grubsze,podejrzane widokówki - kilka z nich rozkleiłem i okazało się,że są sklejone z polskiej,przedwojennej widokówki i niemieckiego formularza pocztowego( niektóre wręcz niezdarnie)
- średniogrube - zawierają obraz drukowny z polskiej,przedwojennej matrycy na papierze o gramaturze 120;tenże obrazek jest również sklejony z formularzem niemieckim
- normalnej grubości - z przodu polski krajobraz itp. podpisany po polsku,a z tyłu nadrukowany formularz

Kartka z Golewszowa to przypadek,gdzie fryce użyli polskiej matrycy sprzed wojny i dokleili formularz.Tak więc widokówka z pewnością przedstawia lot,który odbył się przed wojną w wolnej Polsce.
Zastrzegam - nie jestem zbieraczem ani znawcą tematu,oceniam to,co mam i tak,jak potrafię.
Napisano
Tak samo moje pocztowki mają tylko pionową kreskę oddzielającą stronę adresowa od tekstowej.Po stronie adresowej są dwie poziome kreski (na adres).Żadnych podpisów i tekstu. Takie przynajmniej mam ja wydane w przedwojennej Polsce.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie