Skocz do zawartości
  • 0

Łuski myśliwskie plus inne fanty

seeker

Pytanie

Napisano

Witam. Podczas ostatniej mojej wyprawy trafiłem w jednym miejscu sporo łusek myśliwskich (dosłownie w ogródku poniemieckiej leśniczówki). To co mnie zdziwiło to conajmniej 12 rodzajów tych łusek. Poza Mauserami były też takie typy jak na fotce. W tym samym miejscu znalazłem też
okular od jakiejś lornetki lub lunety, polskie guziki, trochę feningów z lat 40-tych, jakiś zwój miedzianego drutu z końcówkami (fot.) oraz miedziano-ołowiane pociski kal. ok. 6mm i większych ok. 11 i 9 mm. Na spodach tych pocisków są oznaczenia jak na fotce. W ramach możliwości proszę o id znalezisk. W przypadku łusek proszę o podanie okresu produkcji, o ile to możliwe. Zdjęcia broni z jakich mogły pochodzić mile widziane.

Oznaczenia łusek:
1- nachodzące na siebie litery GR (na 12-tej), gwiazdki na 9-ej i 3-ej oraz na 6-ej cyfra 16;
2- na 12-ej RWS, na 6-ej 82x9.3 NIMROD;
3- na 12-ej B.STAHL SUHL, na 6-ej 360 D;
4- H.UTENDOERFFER, 360 E (rozmieszczone jw.);
5- H.UTENDOERFFER, NURNBERG (jw.);
6- na 12-ej RWS, na 6-ej 6.5x58R;
7- DM, 491A (jw.);
8- B.STAHL, SUHL (jw.);
9- na 12-ej DWM, na 3-ej i 9-ej K, na 6-ej 358C;
10- na 12-ej FN, gwiazdki na 3,6 i 9-ej;
11- na 12-ej RWS, na 6-ej 5.6x35R;

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymiary okularu: średnica 32mm, szerokość 11mm, średnica szkła ok. 24mm (szkło wypukłe od strony patrzącego, wklęsłe z drugiej). Na obwodzie widoczny numer, ponad nim widać gwint (fot.).

Napisano

Znalazłem tam również dwa polskie guziki (fot.) średnicy ok. 22mm. Na tym nieco mniejszym z tyłu napisy: GUZPOL na 12-ej, na 6-ej WARSZAWA i nieco ponad tym jakby 1984. Na tym większym tylko litery G oraz W rozmieszczone raczej przypadkowo. Jeżeli są to guziki z lat PRL-u to dlaczego orzełek jest w koronie?

Napisano

Przewód miedziany, jedna żyła lakierowana na czarno, druga na czerwono. Długość nieco ponad 6m. Może ponosi mnie fantazja, ale czy mógł to być przewód od takiego ręcznego detonatora, co to na filmach tory wysadzali?
Pzdr

Napisano
Ekspres czyli inaczej sztucer podówjny - podobny do dubeltówki, tyle że obydwie lufy obok siebie są gwintowane a nie gładkie jak u dubeltówki, a używa się amunicji o łuskach z kryzą właśnie między innymi jak te które znalazłeś - 9,3 mm.
Napisano
Kiler możliwe, że jest tam 1934, bo akurat tej dwucyfrowej końcówki nie byłem pewien. Ciekawe skąd się tam wzięły?
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie