Witam. Podczas ostatniej mojej wyprawy trafiłem w jednym miejscu sporo łusek myśliwskich (dosłownie w ogródku poniemieckiej leśniczówki). To co mnie zdziwiło to conajmniej 12 rodzajów tych łusek. Poza Mauserami były też takie typy jak na fotce. W tym samym miejscu znalazłem też okular od jakiejś lornetki lub lunety, polskie guziki, trochę feningów z lat 40-tych, jakiś zwój miedzianego drutu z końcówkami (fot.) oraz miedziano-ołowiane pociski kal. ok. 6mm i większych ok. 11 i 9 mm. Na spodach tych pocisków są oznaczenia jak na fotce. W ramach możliwości proszę o id znalezisk. W przypadku łusek proszę o podanie okresu produkcji, o ile to możliwe. Zdjęcia broni z jakich mogły pochodzić mile widziane.
Oznaczenia łusek: 1- nachodzące na siebie litery GR (na 12-tej), gwiazdki na 9-ej i 3-ej oraz na 6-ej cyfra 16; 2- na 12-ej RWS, na 6-ej 82x9.3 NIMROD; 3- na 12-ej B.STAHL SUHL, na 6-ej 360 D; 4- H.UTENDOERFFER, 360 E (rozmieszczone jw.); 5- H.UTENDOERFFER, NURNBERG (jw.); 6- na 12-ej RWS, na 6-ej 6.5x58R; 7- DM, 491A (jw.); 8- B.STAHL, SUHL (jw.); 9- na 12-ej DWM, na 3-ej i 9-ej K, na 6-ej 358C; 10- na 12-ej FN, gwiazdki na 3,6 i 9-ej; 11- na 12-ej RWS, na 6-ej 5.6x35R;
Pytanie
seeker
Witam. Podczas ostatniej mojej wyprawy trafiłem w jednym miejscu sporo łusek myśliwskich (dosłownie w ogródku poniemieckiej leśniczówki). To co mnie zdziwiło to conajmniej 12 rodzajów tych łusek. Poza Mauserami były też takie typy jak na fotce. W tym samym miejscu znalazłem też
okular od jakiejś lornetki lub lunety, polskie guziki, trochę feningów z lat 40-tych, jakiś zwój miedzianego drutu z końcówkami (fot.) oraz miedziano-ołowiane pociski kal. ok. 6mm i większych ok. 11 i 9 mm. Na spodach tych pocisków są oznaczenia jak na fotce. W ramach możliwości proszę o id znalezisk. W przypadku łusek proszę o podanie okresu produkcji, o ile to możliwe. Zdjęcia broni z jakich mogły pochodzić mile widziane.
Oznaczenia łusek:
1- nachodzące na siebie litery GR (na 12-tej), gwiazdki na 9-ej i 3-ej oraz na 6-ej cyfra 16;
2- na 12-ej RWS, na 6-ej 82x9.3 NIMROD;
3- na 12-ej B.STAHL SUHL, na 6-ej 360 D;
4- H.UTENDOERFFER, 360 E (rozmieszczone jw.);
5- H.UTENDOERFFER, NURNBERG (jw.);
6- na 12-ej RWS, na 6-ej 6.5x58R;
7- DM, 491A (jw.);
8- B.STAHL, SUHL (jw.);
9- na 12-ej DWM, na 3-ej i 9-ej K, na 6-ej 358C;
10- na 12-ej FN, gwiazdki na 3,6 i 9-ej;
11- na 12-ej RWS, na 6-ej 5.6x35R;
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.